Terug
Gepubliceerd op 02/03/2021

2021_GR_00042 - Algemeen reglement op het opvangen van zwervende, verloren of achtergelaten dieren - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 01/03/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Van Laer; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Griet Verhesen; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; Luc Verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Tinne Van Gelder; Evelien Lievens; myriam smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Timmy Vanuytsel; Lieselotte Thys; Dirk Kennis; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Patrick Graux; Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Luc Van Laer
2021_GR_00042 - Algemeen reglement op het opvangen van zwervende, verloren of achtergelaten dieren - Beslissen: Goedkeuren 2021_GR_00042 - Algemeen reglement op het opvangen van zwervende, verloren of achtergelaten dieren - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

Het lokaal bestuur is wettelijk verplicht om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken.

De wet van 14 augustus 1986 bepaalt daarnaast dat de eigenaar of rechtmatige houder van het zwervend, verloren of achtergelaten dier, vergoeding verschuldigd is voor de kosten van opname, verzorging en oppas, ongeacht of de eigenaar het dier al dan niet terugeist. Daarvoor is er ook een gemeentelijk retributiereglement.

Een gespecialiseerde dierenopvanger voert deze diensten uit voor wat betreft veilig gestelde loslopende honden en aangereden katten en factureert de gemaakte kosten aan de stad tegen een vooraf door het bestuur vastgestelde prijs. Het stadsbestuur doet beroep op een externe instantie omdat die over de kennis, de infrastructuur en materiaal beschikt voor deze opdracht en omdat het op elk moment beroep moet kunnen op doen op de dierenopvanger. Om dit steeds te kunnen garanderen zal er met een beurtrolsysteem gewerkt worden. 

Voor andere dieren kent de stad/politiezone een specifieke regeling per diersoort, voornamelijk via het VOC (= vogel- en zoogdierenopvangcentrum).

Aanleiding en context

Het lokaal bestuur organiseert het opvangen van rondzwervende, verloren of achtergelaten dieren. Bovendien wilt het lokaal bestuur een procedure bepalen voor de werking van een dierenopvanger en diens samenwerking met de politie.

Tegenover de prestaties van de dierenopvanger staat een mogelijke GAS boete, en in elk geval een retributie voor de compensatie van de gemaakte kosten (mogelijks cumulatief) tov de eigenaar van het dier dat zich op openbaar domein bevond en dat opgevangen moet worden.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 9 van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren bepaalt dat de gemeente de plicht heeft om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken. Hetzelfde artikel van deze wet bepaalt verder dat de eigenaar van een zwervend, verloren of achtergelaten dier, vergoeding verschuldigd is voor de kosten van opname, verzorging en oppas, ongeacht of de eigenaar het dier al dan niet terugeist.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het volgende reglement goed.


reglement op het opvangen van zwervende, verloren of achtergelaten dieren 


Hoofdstuk 1 Definities

Artikel 1. Dierenopvanger:

Een persoon of organisatie (o.m. een vereniging) die beschikt over de nodige kennis van en omgang met katten en honden en de nodige uitrusting hiervoor heeft. De dierenopvanger gaat namens het lokaal bestuur en op order van de politie ter plaatse na een melding, om:

  • een veilig gestelde loslopende, zwervende of achtergelaten hond of een gewonde kat op te vangen
  • te verzekeren van diervriendelijke verzorging, transport en bewaring
  • de eigenaar op te sporen.

Artikel 2. Veilig gesteld dier:

Een dier dat zich niet meer op de openbare weg bevindt en/of geen gevaar meer vormt voor de openbare veiligheid.

Hoofdstuk 2 Selectie van de dierenopvanger

Artikel 3

§1. Het stadsbestuur lanceert de oproep voor de kandidatuur voor een dierenopvanger. Deze oproep wordt gepubliceerd via de gemeentelijke kanalen: Infoblad, website, sociale media, mailing,…

§2. Geïnteresseerden stellen zich kandidaat door een kort cv en een motivatiebrief, met betrekking tot de ervaring met vangen, opvangen en verzorgen van dieren. Zij dienen ook documentatie in over de plek waar de opvang georganiseerd wordt (beschrijving, plan, foto’s…) en een inventarislijst van de uitrusting waarover ze voor de taken als dierenopvanger beschikken.

§3. De kandidatuur dient te worden bezorgd aan de dienst belast met dierenwelzijn: grondgebondenzaken@geel.be t.a.v. de ambtenaar van dierenwelzijn.

§5. De kandidaturen die tijdig ingezonden worden, worden door de dienst behandeld en onderzocht.

Hoofdstuk 3 Voorwaarden waaraan kandidaten voldoen

Artikel 4

Cumulatieve voorwaarden  

  • De kandidaat is woonachtig of gevestigd in of in de nabijheid van politiezone Geel-Meerhout-Laakdal.
  • De kandidaat voert zijn/haar taken uit op het grondgebied van politiezone Geel-Meerhout-Laakdal.
  • De kandidaat, indien een natuurlijk persoon, is ouder dan 18 jaar; 
  • De kandidaat beheerst zowel mondeling als schriftelijk de Nederlandse taal.
  • De kandidaat beschikt over een vervoersmiddel dat geschikt is voor het transporteren van dieren en een gepast geldig rijbewijs.
  • De kandidaat beschikt over een gepaste ruimte of schuthok om tijdelijk een kat of hond in op te vangen en is bereid die infrastructuur voor bezoek open te stellen voor het stadsbestuur.
  • De kandidaat is in staat en bereid om tijdelijk een kat of hond op te vangen in eigen schuthok. Ten laatste na 14 dagen opvang wordt het dier overgedragen aan een asiel.
  • De kandidaat is in staat en bereid om gebruik te maken van sociale media in verband met het opsporen van de eigenaar.
  • De kandidaat is in staat en bereid om zijn competenties met alle beschikbare middelen op vraag van het bestuur aan te tonen.
  • De kandidaat is in staat en bereid om tijdens de in overleg afgesproken wachtdienst volgens een beurtrolsysteem tijdens zijn beurt continu beschikbaar te zijn voor een oproep.
  • De kandidaat is in staat en bereid om op een oproep tijdens de wachtdienst onmiddellijk te reageren en zich zo snel mogelijk ter plaatse te begeven, ten laatste één uur na het ontvangen van de oproep.
  • De kandidaat is bereid om volgens de in overleg afgesproken beurtrol ook regelmatig ’s nachts, in weekends of op feestdagen wachtdienst op te nemen. 
  • De kandidaat verbindt zich ertoe zich persoonlijk te verzekeren tegen burgerlijke aansprakelijkheid en beroepsrisico’s. 
  • De kandidaat verplicht zich ertoe alle wettelijke, sociale en fiscale verplichtingen na te leven die gelden voor zijn statuut 

 

Hoofdstuk 4 De procedure van aanstelling

Artikel 5

§1 De dienst belast met dierenwelzijn maakt een eerste rangschikking op basis van ingediende kandidaturen en documentatie. De gunstig beoordeelde kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek met de ambtenaar van dierenwelzijn en de agentes van dierenwelzijn van onze politiezone. Daarbij toetsen deze de kandidaten op: 

  • hun ervaring met omgang met dieren; 
  • in welke mate zij kunnen instaan voor wachtdiensten; 
  • de materialen en infrastructuur die ze ter beschikking hebben; 
  • hun algemene visie op het plan van aanpak. 

In een volgende fase wordt bij de gunstig beoordeelde kandidaten een bezoek gebracht aan de voorgestelde opvangplek. Er volgt een definitieve rangschikking van de kandidaten. Na de beslissing van het college over de aanvaarde kandidaturen wordt deze van hun aanstelling op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor een verdere kennismaking waarbij de praktische invulling van de taken besproken wordt en er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten wordt. 

§2. De niet-geselecteerde kandidaten krijgen een brief waarin wordt meegedeeld dat zij niet weerhouden werden.

Hoofdstuk 5 Taken van de dierenopvanger

Artikel 6

§1. Taakomschrijving dierenopvanger

De dierenopvanger begeeft zich op afroep van de politie naar veilig gestelde honden of aangereden katten en vangt deze op. Vervolgens probeert de dierenopvanger de eigenaar van het dier te achterhalen, brengt het dier naar een dierenarts in geval van medische nood en houdt het dier tijdelijk in bewaring of brengt het onder bij een asiel of andere opvang, tot de eventuele eigenaar gevonden is, volgens een vastgelegde procedure.

§2. Beurtrol-systeem

In overleg met de geselecteerde dierenopvangers wordt een beurtrol opgesteld voor de periodes waarin zij oproepbaar zijn, met als doel op elk moment, inclusief weekend/feestdagen/nacht een dierenopvanger ter beschikking te hebben.

Hoofdstuk 6 Looptijd

Artikel 7

§1. De prestaties van de dierenopvanger starten op afroep na afsluiting van de samenwerkingsovereenkomst op de daarin bepaalde datum.

§2. Evaluatie

Na een jaar wordt de samenwerking met de dierenopvanger(s) geëvalueerd.

§3. Opzeg

Een samenwerkingsovereenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde duur en kan op ieder ogenblik verbroken worden bij middel van aangetekend schrijven, met inachtname van een opzeggingstermijn van drie maanden.

Deze termijn neemt een aanvang de eerste dag van de maand volgend op die tijdens dewelke de opzegging betekend werd.

Hoofdstuk 7 Vergoeding

Artikel 8. Tarief

 

 

Vergoeding

Verplaatsing van de dierenopvanger (H/T)

 

30,00 euro

Chiplezen (+ contacteren van de eigenaar)

 

20,00 euro

Geen leesbare chip, tattoo of koker

 

20,00 euro

Transport van het dier

 

5,00 euro

In bewaring nemen van het dier

 

10,00 euro

Opvang van het dier

Na 8 uren

20,00 euro

Vanaf de derde dag

20,00 euro per dag

Tussenkomst van dierenarts of vilbeluik

 

Effectieve kost van de tussenkomst van dierenarts of het vilbeluik.

Artikel 9. Indexering

Vanaf aanslagjaar 2022 zal er een jaarlijkse indexering van 2% op de tarieven worden toegepast.

Artikel 10. Afrondingsregel

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:

Bedragen die eindigen op 1, 2, 3 of 4 eurocent worden afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent.

Bedragen die eindigen op 5, 6, 7, 8 of 9 eurocent worden afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

Hoofdstuk 8 Wijze van betaling

Het stadsbestuur betaalt de vergoeding binnen de dertig dagen na toezending van de maandelijkse factuur voor de geleverde prestaties.

Artikel 11. Samenwerking met Meerhout en Laakdal

Voor de verdeling van de administratieve kosten en materiaalkosten wordt een overeenkomst afgesloten met gemeenten Meerhout en Laakdal.