Terug
Gepubliceerd op 06/01/2021

2021_CBS_00036 - Pilootproject 'Groene dooradering Geel' - Selectie subsidiedossier ‘Groene dooradering Geel’ als Pilootproject BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) - Kennisname

College van Burgemeester en Schepenen
ma 04/01/2021 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Bart Julliams, Ben Van Looveren, Tom Corstjens, Marlon Pareijn, Francois Mylle

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2021_CBS_00036 - Pilootproject 'Groene dooradering Geel' - Selectie subsidiedossier ‘Groene dooradering Geel’ als Pilootproject BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) - Kennisname 2021_CBS_00036 - Pilootproject 'Groene dooradering Geel' - Selectie subsidiedossier ‘Groene dooradering Geel’ als Pilootproject BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) - Kennisname

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Argumentatie

Op 26 oktober 2020 heeft een jury 32 ontvankelijk verklaarde aanvragen beoordeeld, waarbij 20 pilootprojecten BRV geselecteerd en voorgedragen werden aan de minister. Het project ‘Groene dooradering Geel’ werd geselecteerd voor deze voordracht, met volgende motivatie:

“Het projectvoorstel van Geel werkt vanuit een sterke visie op groenblauwe netwerken waarbij bekeken wordt hoe de groenblauwe netwerken doorheen de bebouwde en onbebouwde ruimte versterkt kunnen worden. Het gaat hierbij over groenblauwe netwerken van verschillende schaalniveaus. De bijdrage aan de realisatie van de BRV-doelstellingen is integraal en hoog. Het pilootproject bouwt voort op een reeds ver gevorderd beleidsplanningsproces en kan daardoor snel actiegerichte stappen zetten. De vooropgestelde producten en resultaten (landschapsbelevingskaart – kansenkavels) zijn duidelijk en veelbelovend en geven ook de nodige aandacht aan het instrumentele luik (bijvoorbeeld inzake verevening. Participatie krijgt in het proces de nodige aandacht. Met genoegen deel ik u dan ook mee dat de minister op 10 december 2020  besliste u een subsidie toe te kennen van 20.000 €.”

Bijlage 2 omvat het door de minister ondertekende besluit houdende toekenning van een subsidie voor het ingediende pilootproject BRV “Groene dooradering Geel”.

De te behalen resultaten van het pilootproject BRV ‘Groene dooradering Geel’ binnen de subsidieperiode worden hierna omschreven:

  • Een gevrijwaarde groene structuur door het centrum van Geel in functie van sociale interactie, “poort” tot het omliggende groen,… Een divers beleefbaar landschap met een sterke eigen identiteit en kwaliteit.
  • Zichtbaar maken van water in het stedelijk weefsel
  • Een beeld op het watersysteem in relatie met de bredere omgeving en een positieve impact op de problematiek van watertekort in de Kempen. Dit door het vasthouden en infiltreren van water in de stad Geel (hoger gelegen).
  • Biodiversiteit in het stedelijk weefsel bestendigen en uitbreiden als knipoog naar het omliggende waardevol groen (bv. Zeggeloop).
  • Toevoegen van een beperkt bouwprogramma als façades naar het groen.
  • Leerpunten m.b.t. instrumentarium (bv. verevening en compensatie van ontharding van het buitengebied)
  • Integratie Hemelwaterplan in RUP.
  • Integratie van het project ‘kansenkavels’ van het Regionaal Landschap in de RUP-procedure en inrichtingsvisie en bijgevolg het activeren van deze kansenkavels ter ontsluiting van het achterliggende groen.
  • Overige concrete acties volgend uit de inrichtingsvisie, RUP en transitieagenda (bv. Aanleg extra fietspad in functie van continuïteit zacht netwerk,…).

De  subsidie voor het pilootproject BRV bedraagt 20.000 euro. De opmaak van de inrichtingsvisie en RUP werd door de studiebureaus geraamd op ca. 96.000 euro. De subsidie zal aangereikt worden om de participatiemomenten mee helpen te organiseren, maar evenzeer om het instrumentarium en compensatieregelingen mee helpen uit te denken in functie van ontharding van het buitengebied en compensatie binnen de plangebieden. Op verscheidene plaatsen zal de transitieagenda concrete acties voorstellen, we denken hierbij aan bijvoorbeeld het hermeanderen van een beekje/waterloop of het openleggen van de blauwe structuren. De subsidie kan bijgevolg ook gebruikt worden om nader te bepalen concrete acties uit te voeren. Overige acties zoals onteigeningen, ruimingen, onderhoud, waterberging, aanleg nieuwe infrastructuren,… kunnen eveneens gekoppeld worden.

Aanleiding en context

De Vlaamse overheid wil samen met gemeentelijke pioniers de uitgezette beleidslijnen van de strategische visie BRV aangrijpen om op een vernieuwende manier in het lokale ruimtelijke beleid aan de slag te gaan en een bredere maatschappelijke doorwerking ervan mogelijk te maken.

Het departement omgeving subsidieert gemeenten die in het kader van hun beleidsplanningsproces een uitvoeringsgerichte strategie ontwikkelen voor de bouwshift of voor groenblauwe netwerken, en ook gemeenten die een beleidsmatige aanpak opzetten rond de inzet van stedenbouwkundige lasten om hiermee doelstellingen van de strategische visie BRV te realiseren.

Geselecteerde pilootprojecten BRV zullen via een subsidietraject van 18 maanden ondersteund worden en in samenwerking met het Departement Omgeving kennis kunnen opbouwen en delen met andere gemeenten.

Stad Geel diende een aanvraag in voor subsidiëring van het pilootproject “Groene dooradering Geel” in het kader van de tweede oproep voor de pilootprojecten BRV (zie bijlage 1), specifiek voor het hoofdthema ‘Een lokale strategie om groenblauwe netwerken te realiseren’:

  1. Het realiseren van een gemeentelijk netwerk van verschillende soorten groen en blauw waaraan behoefte is in functie van de leefomgevingskwaliteit in de kernen en in (deels) harde bestemmingen.
  2. Het aanpakken van lokale uitdagingen op vlak van het verhogen van de waterkwaliteit, de overstromingsveiligheid en de waterbeschikbaarheid geïntegreerd met de uitbouw van een groenblauw netwerk (in samenhang met hemelwaterplannen en droogtemaatregelen).
  3. Het koppelen van een (brede functionele) benadering van het groenblauw netwerk aan een sterk (hemel)water- en rioleringsbeleid, ontharding en aan een slimme (groenblauwe) infrastructuuraanleg.
  4. De opmaak van een transitieagenda waarbij zowel gekeken wordt hoe het bestaand instrumentarium kan worden ingezet als hoe vernieuwende instrumenten zoals stedenbouwkundige lasten een rol kunnen opnemen. 

Met ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid wenst stad Geel op korte termijn de visie voor de groene dooradering van Geel op te maken en vervolgens ook te realiseren. Met deze doelstelling zet stad Geel in op diverse krachtlijnen die voortvloeien uit de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen:

  • Bestendigen en versterken van de open ruimte in en rond Geel
  • Naar een veerkrachtige open ruimte voor een veranderend klimaat
  • Ruimte voor water
  • Een beleefbaar landschap
  • Een karaktervol landschap met een sterke identiteit

Het pilootproject beoogt de opmaak van een inrichtingsvisie, de opmaak van een realisatiegerichte transitieagenda en daaruit voortvloeiend de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Groene dooradering Geel. Het college van burgemeester en schepenen heeft de opdracht voor het uitwerken van een inrichtingsvisie en een RUP voor de groene dooradering van Geel in zitting van 20 april 2020 toegewezen aan Atelier Romain, samen met FOReST landschapsarchitectuur en ECO-InSight.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de selectie van het subsidiedossier ‘Groene dooradering Geel’ als Pilootproject BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) en de  toegekende subsidie van 20.000 euro voor het pilootproject BRV “Groene dooradering Geel”.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst stadsontwikkeling en kernversterkend beleid om te zorgen voor alle verdere uitwerking van het pilootproject ‘Groene dooradering Geel’ mogelijk met zich meebrengt, alsook de eventuele vraag van de Vlaamse overheid naar rapportering of andere administratieve verplichtingen.