In samenspraak met de Kerkfabriek Sint-Lucia (Oosterlo) - eigenaar van de pastorij - werd er overeengekomen dat het recht van opstal d.d. 22 december 2008 in kader van het aanleggen van de parking dient aangepast te worden, zodat het duidelijk is dat de stad enkel een recht van opstal verkregen heeft voor het gedeelte waarop de parking werd aangelegd en dus geenzins een zakelijk recht verworven heeft met betrekking tot de pastorij en deze dus uitsluitend in eigendom is van de Kerkfabriek Sint-Lucia.
Naar aanleiding hiervan zal de stad een opmetingsplan laten opmaken door LSG Landmeters, en notaris Moortgat, dewelke de oorspronkelijke akte d.d. 22 december 2008 opstelde, reeds op de hoogte brengen van het aanpassen van de akte.
De Kerkfabriek Sint-Lucia zal de situatie verduidelijken aan Huis Perrekes en de afhandeling omtrent een persoonlijk (gebruiks)recht/zakelijk recht tussen beide partijen inzake de pastorij op zich nemen.
Op 3 november 2008 keurde de gemeenteraad de akte inzake het recht van opstal ten voordele van de stad goed, betreffende het aanleggen van een parking op gronden van de kerkfabriek Oosterlo, naast de pastorij.
Op heden ontving de stad de melding dat Huis Perrekes interesse zou hebben in de pastorij, maar dat de eigendomssituatie hieromtrent niet duidelijk is.
Overeenkomstig de huidige akte inzake het recht van opstal, heeft de opstal betrekking op de pastorij en grond gelegen te Geel, Eindhoutseweg 36 en ter plaatse bekend Hofhoek, sectie N nummers 299/C en 33/D/deel, voor een totale oppervlakte van 26 are, 10 centiare. Het gaat over dit gehele perceel voor deze oppervlakte.
Hier wringt het schoentje. Uit navraag bij de betrokken diensten en in de gemeenteraadsbeslissing van 3 november 2008 staat duidelijk vermeld dat het recht van opstal betrekking heeft op het aanleggen van een parking en niet op de pastorij zelf.
De akte inzake het recht van opstal is dus allerminst duidelijk. Verderop in de akte wordt ook vooral gesproken over de parking. De door de opstalhouder opgerichte parking mag niet worden overgedragen zonder uitdrukkelijke toestemming. Het kadaster gaat dan weer uit van het gegeven dat het opstalrecht is toegekend op het ganse perceel, inclusief pastorij, maar hier kan geen juridische waarde aan worden gehecht. Het gaat enkel om een vermoeden.
De stad heeft in het verleden ook op geen enkele manier ooit onderhoud- en/of instandhoudingswerken uitgevoerd op de pastorij. Dit gaat in tegen het vermoeden dat het opstalrecht betrekking zou hebben op het ganse perceel, inclusief pastorij, vermits je als opstalhouder eigenaar wordt van bestaande opstallen als opstalrecht hierop betrekking heeft en je als opstalhouder dan ook instaat voor onderhoud e.d. De feitelijke situatie doet dus sterk vermoeden dat men er steeds van is uitgegaan dat het opstalrecht enkel betrekking heeft op de parking.
Hierbij lijkt het dus alleszins aangewezen om dit uit te klaren tussen de partijen, dat dit duidelijk is/wordt.
Samengevat:
De stad en de Kerkfabriek mogen ervan uit gaan dat de akte inzake het recht van opstal d.d. 22 december 2008 tussen de stad en de kerkfabriek enkel werd aangegaan voor het aanleggen van een parking naast de pastorij en dus niet voor de pastorij zelf.
Gelet op:
- de beslissing van de gemeenteraad d.d. 3 november 2008,
- de vermelding in de akte dat het recht van opstal wordt aangegaan voor het aanleggen van een parking,
- het feit dat de stad nooit onderhouds- en/of instandhoudingswerken heeft uitgevoerd aan de pastorij.
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord om de akte inzake het recht van opstal d.d. 22 december 2008, met betrekking tot de aangelegde parking te Geel, Eindhoutseweg 36, te laten aanpassen door notaris Moortgat en een opmetingsplan van LSG Landmeters te laten toevoegen zodat de eigendomssituatie van deze site duidelijk is.