Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021143783
Dossiernummer gemeente: 202100556
De gemeente Geel heeft op 16 september 2021 een aanvraag ontvangen voor het oprichten van een veranda aan een bestaande woning. De aanvraag werd op 11 oktober 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Tinneke Mertens wonende te Westerloseweg 28 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Westerloseweg 28 en 28A
Kadastrale ligging: afdeling 5 sectie N nr. 904B3
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
parkgebied
De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
///
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
De aanvraag handelt over het oprichten van een veranda tegen de achtergevel van een gelijkvloers appartement.
Overwegende dat er door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 11/12/2000 een vergunning werd verleend voor 2 appartementen met een gelijkvloerse bouwdiepte van 17 meter, een tuinstrook van 10 meter met daar achter een garage bouwdiepte 6 meter.
In zitting van 11/04/2016 werd vergunning verleend voor het oprichten van een afdak voor auto’s, bouwdiepte 6 meter, tegen de achtergevel van de bestaande garages, totale vergunde bouwdiepte van het bijgebouw bedraagt 12 meter.
In het aanvraagdossier is vast te stellen dat de garage werd uitgevoerd met een bouwdiepte van 8,30 meter ipv 6 meter, er een pergola werd opgericht tussen het hoofgebouw en de garages in de bouwvrije tuinstrook zonder geldende stedenbouwkundige vergunning. Op het achterste gedeelte van het perceel werd een vrijstaande pergola van 20,25m² opgericht in het parkgebied zonder geldende stedenbouwkundige vergunning. Parkgebieden zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie vervullen. De parkgebieden zijn groene zones die in hun staat bewaard moeten blijven.
In het dossier wordt een veranda aangevraagd tussen de achtergevel van het hoofdgebouw en de wederrechtelijk opgerichte pergola, tegen de rechter perceelsgrens. Bijgevolg is er geen tuinstrook meer achter het hoofdgebouw en zou er een totale bouwdiepte op het gelijkvloers gecreëerd worden van 41 meter op het gelijkvloers.
Aangezien de zijgevels worden opgericht in metselwerk en het dak wordt uitgevoerd met plat dak, voorzien van lichtkoepel is er sprake van een uitbreiding van de woning ipv van een veranda. Een veranda bestaat voor minstens 75% uit glas of doorzichtig materiaal.
De uitbreiding van de woning heeft een bouwdiepte van 3,47 meter, bouwbreedte 6,44 meter en bouwhoogte 3,05 meter. De muur tegen de gemeenschappelijke perceelsgrens is 3,10 meter hoog over een lengte van 3,60 meter.
De totale bouwdiepte van het gelijkvloers appartement bedraagt 20,47 meter.
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.
Op 12 oktober 2021 werd het advies ontvangen van Pidpa
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
///
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gewestweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.
Scheidingsmuren
De scheidingsmuur kan enkel te paard opgericht worden indien er een uitdrukkelijk akkoord is tussen beide partijen. Zij moeten op het eigen perceel nog een spouw en een muur van min. 14 cm voorzien. Indien er geen akkoord is tussen beide partijen dient ieder op zijn eigendom te bouwen. In dit geval zijn beide partijen verplicht een muur tegen de perceelsgrens op te richten.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
De aanvraag is niet inpasbaar in de omgeving en niet verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Niet van toepassing.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van het volgend advies en beoordeeld deze als volgt:
Conclusie
Er wordt geen vergunning verleend voor de aangevraagde werken.
Het gelijkvloers wordt uitgebreid van 17 meter naar 20,47 meter en overschrijdt de maximaal toegelaten bouwdiepte voor de woonfunctie.
De totale tuinstrook van 10 meter achter het hoofdgebouw wordt dicht gebouwd. Door het koppelen van het hoofdgebouw aan de bijgebouwen wordt er een totale bouwdiepte gecreëerd van 41 meter. De bebouwingsgraad overstijgt de ruimtelijke maximale toelaatbare.
Er werden op het perceel 2 wederrechtelijke bijgebouwen opgericht, waarvan 1 in parkgebied. Deze constructies dienen verwijderd te worden.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het gelijkvloers wordt uitgebreid van 17 meter naar 20,47 meter en overschrijdt de maximaal toegelaten bouwdiepte voor de woonfunctie.
De totale tuinstrook van 10 meter achter het hoofdgebouw wordt dicht gebouwd. Door het koppelen van het hoofdgebouw aan de bijgebouwen wordt er een totale bouwdiepte gecreëerd van 41 meter. De bebouwingsgraad overstijgt de ruimtelijke maximale toelaatbare.
Er werden op het perceel 2 wederrechtelijke bijgebouwen opgericht, waarvan 1 in parkgebied. Deze constructies dienen verwijderd te worden.