Terug
Gepubliceerd op 28/12/2021

2021_CBS_03498 - Omgevingsvergunning - het aanleggen van een nieuwe weg langs Haverbeemden door het Agentschap voor Natuur en Bos (202100594JH) - Vergunning

College van Burgemeester en Schepenen
ma 27/12/2021 - 13:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Kirsten Thijs, Wnd. algemeen directeur

Afwezig

Griet Smaers; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2021_CBS_03498 - Omgevingsvergunning - het aanleggen van een nieuwe weg langs Haverbeemden door het Agentschap voor Natuur en Bos (202100594JH) - Vergunning 2021_CBS_03498 - Omgevingsvergunning - het aanleggen van een nieuwe weg langs Haverbeemden door het Agentschap voor Natuur en Bos (202100594JH) - Vergunning

Motivering

Aanleiding en context

Uiterste beslissingsdatum: 27/12/2021 (bindende eindtermijn)


Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021155586

Dossiernummer gemeente: 202100594

 

De gemeente Geel heeft op 7 oktober 2021 een aanvraag ontvangen voor het aanleggen van een nieuwe weg. De aanvraag werd op 18 oktober 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Agentschap voor Natuur en Bos, met als contactadres Parklaan 49 bus 1 te 2300 Turnhout, en mevrouw Hildegarde Quintens, wonende te Parklaan 49/1 te 2300 Turnhout. 

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: 

Kadastrale ligging: afdeling 2 sectie C nr. 695C

 

  

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021155586

Dossiernummer gemeente: 202100594

 

De gemeente Geel heeft op 7 oktober 2021 een aanvraag ontvangen voor het aanleggen van een nieuwe weg. De aanvraag werd op 18 oktober 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Agentschap voor Natuur en Bos, met als contactadres Parklaan 49 bus 1 te 2300 Turnhout, en mevrouw Hildegarde Quintens, wonende te Parklaan 49/1 te 2300 Turnhout. 

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: 

Kadastrale ligging: afdeling 2 sectie C nr. 695C

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in: 

natuurgebied met wetenschappelijke waarde of natuurreservaten

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften:

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften:

De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan RUP zonevreemde woningen goedgekeurd op 29 januari 2009, gelegen in overdruk zonevreemde woningen I. 

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling. 

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Niet van toepassing.

 

Verordeningen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend: 

  • Stedenbouwkundige vergunning (2010/00585) voor het wijzigen van het reliëf - goedgekeurd op 15/02/2011.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft een aanvraag tot omgevingsvergunning voor de verbetering van een oprit naar een onverharde overslagplaats voor maaisel.

Momenteel is de helling vanaf de Kanaalweg/Haverbeemden in Geel naar de lager gelegen hooilanden ongelijk en daardoor over een stuk te steil voor toegang met een vrachtwagen: het steilste deel heeft een helling van 13%. Om de 5m werd een hoogtemeting op de weg uitgevoerd zoals te zien op het inplantingsplan in bijlage. 

De helling vanaf de Kanaalweg wordt uitgevlakt tot op 15 m, zodat de hellingsgraad over de gehele lengte gelijk is. Het doel is toegang voor een vrachtwagen mogelijk te maken voor ophaling van het maaisel op de overslagplaats. Ter plaatse is opgemeten dat de weg dan plaatselijk tot ongeveer 22 cm in ophoging komt te liggen (aanhoging beperkt tot de wegzate). 

Een onverharde stockageplaats van 15 x 6 m zal aangelegd worden aan 1 zijde van de inrit. De werken bestaan uit het nivelleren van de oppervlakte, zonder aanvoer van extra grond. . 

Deze stapelplaats wordt niet verhard, enkel de weg met een breedte van 350 cm wordt verhard. Deze weg bestemd voor vrachtverkeer wordt uitgevoerd in gebroken copro-betonpuin, kaliber 0/40 mm in een dikte van 30 cm. De weg wordt 20cm diep uitgekofferd waar nodig en komt dan 10 cm in ophoging te liggen. Er wordt een draaicirkel van 10 m voorzien aan de kanaalzijde. 

 

Het gebied valt onder de habitatrichtlijn van ‘Valleigebied van de Kleine Nete met brongebieden, moerassen en heiden’. 

Het achterliggend gebied wordt beheerd als natuurgebied met een mozaïek van natte graslanden, moeras en broekbos. Om het gebied te kunnen beheren moeten er locaties zijn waar het maaisel kan afgevoerd worden uit het terrein. Het werk kadert dus in het mogelijk maken van de bescherming en behoud van het habitatrichtlijngebied.

Er worden enkel handelingen uitgevoerd die gericht zijn op of verenigbaar zijn met het behoud, de bescherming en het herstel van de habitattypes. 

Er is reeds steenpuin aanwezig in de oprit. Omdat de verbetering van de oprit uitgevoerd wordt met inert gebroken betonpuin, zal de oprit na verloop van tijd terug begroeien met vegetatie. Hierdoor zal het uitzicht niet wezenlijk veranderen ten opzichte van de huidige situatie. 

 

  1. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

 

  1. Adviezen

Op 20 oktober 2021 werd het advies ontvangen van Vlaamse Milieumaatschappij. 

Advies: geen bezwaar

Op 18 november 2021 werd het advies ontvangen van De Vlaamse Waterweg nv. 

Advies: voorwaardelijk gunstig

Op 23 november 2021 werd het advies ontvangen van Openbare Werken. 

Advies: gunstig

 

  1. Project-MER

Niet van toepassing.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Planologische toets

In de natuurgebieden worden onder meer gerangschikt bossen, heide, aanslibbingen, vennen, venen, moerassen, duinen, rotsen, stranden. Het zijn gebieden die een functie vervullen als merkwaardige biotoop met typisch flora en/of fauna waarin minder algemeen verspreide elementen voorkomen. Ze kunnen eventueel een belangrijke waarde bezitten als landschapselement.

In de natuurgebieden kunnen enkel volgende zaken toegestaan worden: jagers- en vissershutten, die echter alleen als schuilplaats kunnen dienen. Als woonverblijf, zij het maar tijdelijk, mogen zij niet dienstig zijn. Ze mogen niet storend zijn in het landschap.

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing:

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt in een recent overstroomd gebied of een risicozone. Gelet op de beperkte omvang van de aanvraag dient in alle redelijkheid geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

De aanvraag is inpasbaar in de omgeving en verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden. 

Niet van toepassing.

 

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:

  • Het advies van Vlaamse Milieumaatschappij, afgeleverd op 20 oktober 2021 is geen bezwaar.
  • Het advies van De Vlaamse Waterweg nv, afgeleverd op 18 november 2021 is voorwaardelijk gunstig.
  • Het advies van Openbare Werken afgeleverd op 23 november 2021 is gunstig.

 

Conclusie

Er wordt een gunstig advies gegeven onder volgende voorwaarden:

  • De werken dienen te worden uitgevoerd overeenkomstig de bijgevoegde plannen.
  • Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van de Vlaamse Waterweg Oost dd. 18/11/2021 met kenmerk Omgeving 3566.
  • Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
  • De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgmeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:


  • De werken dienen te worden uitgevoerd overeenkomstig de bijgevoegde plannen.
  • Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van de Vlaamse Waterweg Oost dd. 18/11/2021 met kenmerk Omgeving 3566.
  • Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
  • De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.