Op basis van de door het college goedgekeurde projectfiche, werd het voorstel voor de tijdelijke herinrichting van het stationsplein in overleg tussen de verschillende diensten van de sector grondgebonden zaken verder uitgewerkt tot het huidige voorontwerp. Dit voorontwerp werd besproken met De Lijn en met NMBS en tijdens het sectoroverleg met diverse schepenen op maandag 27 mei 2019. Tijdens de bespreking met de schepenen kwamen nog enkele vragen naar voren, waarop nu een duidelijk antwoord kan worden gegeven:
Door de dienst stadsontwikkeling werd het dossier voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen in zittingen van 11 juni 2019, 2 september 2019, 16 september 2019 en 30 september 2019 met het voorstel om het huidige voorontwerp principieel goed te keuren, zodat hierover in overleg kan worden gegaan met de buurtbewoners van het plein. Deze bewoners weten al lang dat er iets aan zit te komen en willen graag met ons meedenken. Het college heeft het voorontwerp nog niet principieel goedgekeurd; er werd aangegeven dat er eerst diende verder te worden gewerkt aan het mobiliteitsplan.
Tijdens de bespreking van het project herontwikkeling Stationsomgeving heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 8 november 2021 gevraagd om een beleidsoverleg te organiseren rond het thema mobiliteit stationsomgeving (sluiten overweg, aanleg fietstunnel, ...). Dit beleidsoverleg is voorzien op 28 januari 2022. Aangezien het overleg met NMBS over voorliggend voorontwerp tijdelijke herinrichting stationsplein reeds dateert van voor de latere gesprekken over het sluiten van de overweg en aanleg van een fietstunnel, is het aangewezen om dit voorontwerp ook mee te nemen naar het beleidsoverleg van 28 januari 2022.
Volgende vervolgstappen voor het project tijdelijke herinrichting stationsplein worden voorgesteld:
Het stationsplein is één van de belangrijkste plaatsen in Geel. Het is dé plek waar de reizigers met het openbaar vervoer Geel binnenkomen of waar ze overstappen op ander vervoer en vormt zo een belangrijke poort voor de bezoekers van onze stad. De huidige inrichting van het plein past echter niet bij het belang van deze locatie. De inrichting van de groenzones is weinig publieksvriendelijk of aantrekkelijk, verschillende constructies zijn onhandig geplaatst en alle verkeersstromen lopen - zeker in het spitsuur - dwars door elkaar.
Binnen het project voor de herontwikkeling van de Geelse stationsomgeving zal er worden gewerkt aan een nieuwe invulling voor het stationsplein. Door de lange termijnen waarmee binnen dit project rekening moet worden gehouden, kan een echte herinrichting van het plein echter waarschijnlijk pas gebeuren binnen een periode van 10 -15 jaar. Gelet op het belang van een kwalitatief stationsplein en de inschatting dat er door middel van een beperkt aantal ingrepen al een sterke verbetering kan worden gerealiseerd, wordt voorgesteld om een tijdelijke herinrichting van de omgeving van het stationsplein te voorzien in 2022-2023. Voorafgaand zal er terug een overleg met de omwonenden van het stationsplein worden georganiseerd.
Het project voor de tijdelijke herinrichting van het stationsplein werd opgestart naar aanleiding van de uitkomsten van de eerste participatiemomenten voor het project herontwikkeling stationsomgeving. Tijdens deze bijeenkomsten gaven de buurtbewoners aan dat de inrichting van het stationsplein veel te wensen overlaat en dat de stad geen 10 jaar zou mogen wachten om hier iets aan te doen. Vervolgens werden een aantal besprekingen georganiseerd met de handelaars van het stationsplein (de frituur, Het Anker en Het Kelderke), omdat zij een goed zicht hebben op wat er mis is met de inrichting van het plein en zelf ook met vragen zaten rond bijvoorbeeld de terrassen. Samen met hen werden een aantal eerste schetsen uitgetekend, die later de basis vormden voor het voorstel dat door bureau Omgeving is uitgewerkt.
Het doel van het project is de kwaliteit van de publieke ruimte op en rond het stationsplein met beperkte investeringen sterk te verhogen, waardoor het plein veiliger wordt voor de trage weggebruikers en de publieke ruimte bovendien gebruiksvriendelijker wordt ingericht. Tevens moet door de tijdelijke herinrichting een positieve dynamiek ontstaan in de stationsbuurt rond het project voor de stationsomgeving.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de stand van zaken en het voorgestelde vervolgtraject van het project tijdelijke herinrichting stationsplein.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt om het voorontwerp tijdelijke herinrichting stationsplein ook te bespreken tijdens het beleidsoverleg van 28 januari 2022 over het thema mobiliteit stationsomgeving.