Terug
Gepubliceerd op 12/05/2021

2021_CBS_01378 - Naamverandering CNEK - k.ERF - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 10/05/2021 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Marleen Verboven; Bart Julliams; Ben Van Looveren; Marlon Pareijn; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2021_CBS_01378 - Naamverandering CNEK - k.ERF - kennisnemen 2021_CBS_01378 - Naamverandering CNEK - k.ERF - kennisnemen

Motivering

Argumentatie

    Een werkgroep en de Raad van Bestuur van de projectvereniging kwamen na een grondig denkproces tot een nieuwe naam: Stuifzand. 
    • We zochten een naam die niet specifiek verwijst naar cultuur of erfgoed. Dit om toekomstige samenwerkingen rond andere thema’s open te houden. We vonden het wel belangrijk dat de naam iets vertelt over onze streek, de Antwerpse Kempen. Heel kenmerkend, en zeker voor onze regio is zand. De Kempen is een Zandland (helaas, die naam was al bezet). En van dat zandland is onze regio een gebied met diverse soorten zand: zavel, podsol, zilverzand, dekzanden, stuifzand, …
    • Het element stuifzand bevat veel kenmerken die we aan de waarden van onze organisatie kunnen koppelen:
      1. Stuifzand is het zand dat door het land danst: dynamisch, in beweging, vrij
         Belangrijke kenmerken voor een erfgoed- en cultuurwerking.
      2. Een stuifzandbiotoop is een biotoop van pioniers (planten en dieren).
         Een plek dus voor zij die durven experimenteren, lef hebben.
      3. Stuifzand kan verwijzen naar 1 korrel maar ook naar een volledig landschap van 1000’den korrels. Cultuur en erfgoed kunnen heel klein zijn of net allesomvattend. 
      4. In stuifzand zit het woord stuiven wat associaties oproept zoals ‘kruisbestuiven’, ‘stof doen opwaaien’, instuif (ontmoeting),  uitstuiven (verspreiden, delen). 
      5. Stuifzandgebieden hebben een microklimaat, een eigen klimaat. Het is er vaak warmer, of toch zeker in de zomer. Ook dat past bij ons want we willen een warm(hartig)e regio zijn, in figuurlijke zin. We zijn een opmerkelijke zorgregio met heel wat warme zorginitiatieven. We willen een plek zijn waar cultuur en erfgoed voor iedereen toegankelijk is.
  • Vanaf 2de helft van mei 2021 volgt de  lancering van Stuifzand.
    Dit is meteen ook de lancering van de bovenlokale cultuurdienst samen met de rebranding van de erfgoeddienst. Er komt ook een nieuwe website www.stuifzand.be in de ontwikkelde stijl. 
  • Belangrijk: de werking van de erfgoeddienst blijft gewoon behouden, maar dan onder een andere vlag: Stuifzand!

De huisstijl van Stuifzand, met de verklaringen en voorbeelden van logo's ervan, is in bijlage toegevoegd.

De naam CNEK - k.ERF verdwijnt dus in de communicatie en we communiceren vanaf medio mei onder de naam  Stuifzand. De statuten zullen echter nog even blijven staan op CNEK - k.ERF. Er zijn binnenkort nog een aantal wijzigingen aan de statuten nodig en we willen dit bundelen zodat de wijziging maar 1x moet worden goedgekeurd door de 7 gemeenteraden. 

Aanleiding en context

De intergemeentelijke projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen (CNEK) is de laatste jaren onder invloed van lokaal en Vlaams beleid veranderd en gegroeid. De huisstijl en branding groeiden vooralsnog niet mee. Dat verandert in mei 2021.

Historiek

  • 2008: oprichting projectvereniging k.ERF (kort voor Kempens erfgoed), een samenwerking rond cultureel erfgoed.
  • 2010-2011: afsluiten van het eerste cultureel erfgoedconvenant met de Vlaamse overheid en opstart erfgoedcel k.ERF.
  • 2014: de bibliotheken en cultuurdiensten sluiten zich bij de projectvereniging aan. 
  • 2015: door de toetreding van de bibliotheken en cultuur dekt de naam k.ERF niet langer de lading. De projectvereniging krijgt de pragmatische naam ‘Cultuurnetwerk Kempen’, een naam die vooral achter de schermen wordt gebruikt. De erfgoedcel behoudt de naam k.ERF.
  • 2017: CNEK gaat van start met een onroerend erfgoeddienst (IOED). Die vormt vanaf dan samen met de cultureel erfgoedcel ‘Erfgoeddienst k.ERF’
  • 2019: de projectvereniging CNEK dient een cultuurnota in en kan zo een bovenlokale cultuurdienst oprichten. Nu de cultuurwerking meer en meer een ‘gezicht’ krijgt, wordt de nood aan een nieuwe naam groot. CNEK zorgt immers voor verwarring: mensen spreken het op verschillende manieren uit, CNEK is bovendien niet het cultuurnetwerk voor de ganse Kempen maar voor de 7 gemeenten van de projectvereniging. 
  • 2020: de cultuurdienst wordt opgestart. De projectvereniging geeft het communicatiebureau ‘We Make.’ de opdracht om een merkenarchitectuur en huisstijl voor de organisatie te ontwikkelen. Op basis van hun advies wordt ervoor gekozen om de organisatie, cultuurdienst en erfgoeddienst onder 1 naam te laten verder gaan. De naam k.ERF verdwijnt dus. De naam CNEK op termijn ook (momenteel is dit tot aan de wijziging van de statuten nog de naam van de projectvereniging).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de naamsverandering van de intergemeentelijke samenwerking CNEK/ k.ERF naar Stuifzand.