Terug
Gepubliceerd op 22/03/2022

2022_CBS_00526 - Omgevingsvergunning (202200034 krv) voor het plaatsen van een terrasoverkapping gelegen Turnhoutseweg 12 - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 07/03/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens; Nancy Vandeperre, Administratief medewerker - Dienst wonen en leefomgeving; Lucas  Cools, Beleidsadviseur Stadsontwikkeling

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00526 - Omgevingsvergunning (202200034 krv) voor het plaatsen van een terrasoverkapping gelegen Turnhoutseweg 12 - Goedkeuren 2022_CBS_00526 - Omgevingsvergunning (202200034 krv) voor het plaatsen van een terrasoverkapping gelegen Turnhoutseweg 12 - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 02/04/2022


Verslag van de omgevingsambtenaar

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2022007905

Dossiernummer gemeente: 202200034

 

De gemeente Geel heeft op 20 januari 2022 een aanvraag ontvangen voor het plaatsen van een terrasoverkapping. De aanvraag werd op 1 februari 2022 volledig en ontvankelijk verklaard.

Gegevens van de aanvrager

Jef Verwimp, met als contactadres Turnhoutseweg 12 te 2440 Geel.

Gegevens van de ligging

Administratieve ligging: Turnhoutseweg 12 en 12A

Kadastrale ligging: afdeling 2 sectie B nr. 653Y5

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

woongebied

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften:

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften:

De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Niet van toepassing

 

Verordeningen

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

2. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

  • Stedenbouwkundige vergunning (2013/00281) voor het slopen van bestaande woning en bouwen van een handelspand (frituur en verbruikzaal) met woonst - goedgekeurd op 28/10/2013.
  • Stedenbouwkundige vergunning (2013/00205) voor het slopen van een bestaande woning - goedgekeurd op 15/07/2013.
  • Stedenbouwkundig attest 1819 voor één- of meergezinswoning of handelszaak. - negatief gevonden op 16/01/2006.
  • Stedenbouwkundig attest 1819 B voor afsplitsen van het perceel en het oprichten van een ééngezinswoning - positief gevonden op 17/12/2007.

 

3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag volgens de bouwheer:

Dit is een open constructie langs al de zijkanten.

Bied een meerwaarde aan onze horecazaak in het zomerseizoen.

Dit is geen extra uitbreiding voor het ganse jaar. Niet te gebruiken in de wintermaanden.

Hiervoor zal er geen groen verwijderd worden. Het bestaande groen zoals destijds goedgekeurd blijft behouden.

De terrasoverkapping zal worden geplaatst op de huidige vergunde terrasverharding.


Het ontwerp

Deze aanvraag stelt de plaatsing voor van een terrasoverkapping bij een horecazaak.

Het betreft een open constructie met lamellen in aluminium. De oppervlakte van de overkapping bedraagt 40 m². De hoogte is bepaald op 2,80 meter.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 28 oktober 2013 een stedenbouwkundige vergunning voor de oprichting van een handelspand (frituur en verbruikszaal) met woonst. De horecazaak op het gelijkvloers werd vergund over een diepte van 27 meter. De woongelegenheid op de verdieping heeft een diepte van 17 meter. Er werden 4 parkeerplaatsen langs de Vaartstraat vergund. Er werd een haag als fysieke scheiding voorzien zodat personenwagens niet via de oprit langs de N19 tot aan de parking langs de Vaartstraat kunnen rijden.

In deze aanvraag wordt de bestaande horecazaak van 27 meter diepte uitgebreid met een terrasoverkapping over een diepte van 4 meter. De totale bouwdiepte zou dan 31 meter bedragen.

Het perceel zelf heeft een diepte van 38 meter op de linker perceelsgrens, gemeten vanuit de Vaarstraat, en 46 meter gemeten op de rechter perceelsgrens.

Bij de uitbreiding van een handelszaak zijn bijkomende parkeerplaatsen vereist.

In de bouwvrije voortuinstrook langs de Vaartstraat zijn 4 parkeerplaatsen aangelegd, zoals opgelegd werd in de vorige vergunning.

Op een enkele haag na is het volledige perceel van Vaartstraat tot Turhoutseweg verhard.


4. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

 

5.. Adviezen

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 24-26 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25/04/2014 en de criteria van artikels 30-38 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Er dienden geen adviezen gevraagd te worden.

 

6. Project-MER

Niet van toepassing

 

Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Planologische toets

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

(Artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichtingen en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen)

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Vaartstraat-Turnhoutseweg).

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

De aanvraag is niet inpasbaar in de omgeving en niet verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

 

Conclusie

Stedenbouwkundig Advies

Ongunstig advies omwille van volgende redenen:

De maximum toelaatbare bouwdiepte van 27 meter wordt overschreden.

De bestaande horecazaak heeft reeds een vergunde bouwdiepte van 27 meter. Met de terrasoverkapping erbij zou de bouwdiepte 31 meter bedragen.

Het perceel zelf heeft slechts een diepte van 38 meter op de linker perceelsgrens, gemeten vanuit de Vaarstraat, en 46 meter gemeten op de rechter perceelsgrens.

Het creëren van een bijkomende parkeerplaats is niet aanvaardbaar. Er zijn reeds 4 parkings vergund in de bouwvrije voortuinstrook langs de Vaartstraat.

Het ganse perceel Is op een enkele haag na, van Vaartstraat tot Turhoutseweg, volledig verhard.


Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich niet aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te vergunnen en een vergunning af te leveren aan de aanvrager, omwille van volgende redenen:

Het feit dat door de ligging van de Turnhoutseweg ten opzichte van het perceel (schuin) wel degelijk een deel van een overkapping kan gerealiseerd worden, zorgt ervoor dat het College van burgemeester en schepenen beslist om  een volledige overkapping toe te staan.

Het pand heeft een dubbele ingang,  voor zowel de commerciële als de residentiele activiteit. 

Het college van burgemeester en schepenen wenst op deze manier in te zetten op het ondersteunen van horeca activiteiten in onze deeldorpen.