Korte historiek samenwerkingsverband:
Op 30 augustus 2019 diende een breed partnerschap van Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheden en middenveldorganisaties een aanvraag in tot subsidiëring van strategische projecten in uitvoering van het RSV (Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen). Deze partners ondertekenden in 2018 de intentieverklaring om samen verder te werken aan: “een veerkrachtige en klimaat-robuuste vallei van de Grote Nete (tussen Mol, Balen, Meerhout en Geel) via realisatie-gerichte gebiedswerking”.
Oprichting werkgroep recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud: juni 2020:
De subsidiering werd niet toegekend maar de hier verderop opgesomde partners vonden het waardevol om actief verder te werken aan één van de vier hefboomprojecten uit het ingediende dossier, namelijk: “Het verbeteren en uitbouwen van het toeristisch aanbod en recreatief medegebruik in het Grote Netewoud”. De partners organiseren zich onder de benaming “werkgroep recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud’. Hierna verder afgekort als “R&T GNW”.
Natuurpark Grote Netewoud:
Vanaf 2021 wordt er gesproken over “natuurpark Grote Netewoud” als benaming van de te vermarkten regio.
Het Natuurpark Grote Netewoud beslaat het aaneengesloten gebied gevormd door de afwisseling van (natte) bossen, stuifduinen, beemden, heide en agrarisch landschap langsheen de Grote Nete en haar zijrivier de Molse Nete, in de gemeenten Mol, Balen Meerhout en stad Geel. Op termijn kan de gebiedsomschrijving uitgebreid worden met deelgebieden die aansluiten bij de identiteit van het natuurpark.
Het Natuurpark Grote Netewoud wordt gedefinieerd als de deelgebieden en activiteiten die representatief zijn voor de hoge landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten van het Grote Netewoudgebied, met haar sterke Kempense identiteit.
Tot de natuurkern behoren: Molse Nete, Molderbroek, Most-Keiheuvel, De Vennen, Scheps, Griesbroek, De Vloyen, Bels Broek en Heide, Malesbroek en Wilders. Extra aandacht is er voor natuurgebieden in de schil omgevend landschap zoals Heidehuizen, Volsbergenbossen, Scherpenbergen-De Hutten, die ook deel uitmaken van het natuurpark. Het ontwerpen van een duidelijke geografische overzichtskaart is een belangrijke prioriteit.
Intentieovereenkomst:
Deze intentieovereenkomst (in bijlage toegevoegd) heeft tot doel het engagement en de gezamenlijke doelstellingen van de samenwerkende partners van de werkgroep ‘recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud’ vast te leggen. Deze overeenkomst schetst het brede kader, de algemene visie en de engagementen van de samenwerking zonder alle inhoudelijke details van elke individueel ondernomen actie te beschrijven. Deze laatste kunnen in de toekomst opgenomen worden bij het tot stand komen van een ‘masterplan natuurpark Grote Netewoud’.
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring voor de ondertekening van de intentieovereenkomst door de stad Geel voor de werkgroep "Recreatie en Toerisme in Natuurpark Grote Netewoud".