Terug
Gepubliceerd op 04/10/2022

2022_CBS_02428 - Hoppinpunt (mobipunt) vervoersregio Kempen - Sanofi (Genzyme) - beslissing - recht van opstal en gebruiksrecht

College van Burgemeester en Schepenen
ma 26/09/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur; peter  vermeylen, deskundige organisatieontwikkeling

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_02428 - Hoppinpunt (mobipunt) vervoersregio Kempen - Sanofi (Genzyme) - beslissing - recht van opstal en gebruiksrecht 2022_CBS_02428 - Hoppinpunt (mobipunt) vervoersregio Kempen - Sanofi (Genzyme) - beslissing - recht van opstal en gebruiksrecht

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Op 22 maart 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de locatie Sanofi (Genzyme) - hoek Cipalstraat/Diestseweg - goed voor de realisatie van een Hoppinpunt, conform de thematische projectsubsidie van de Vlaamse overheid voor het project Fiets Hup! Hieraan voorafgaand vonden er meerdere studies en gesprekken plaats door de dienst stadsontwikkeling en de dienst openbaar domein.

Provincie Antwerpen is eigenaar van het perceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, met een oppervlakte van 4893m².

Het perceel doet momenteel dienst als groenruimte, parking en kantoorgebouw ten voordele van de erfpachtnemer met name Genzyme Flanders/Sanofi, de duur van deze opstalovereenkomst valt binnen de erfpachtperiode tussen Provincie Antwerpen en Genzyme Flanders/Sanofi.

Gelet op de strategische ligging van het perceel wenst de stad Geel in samenwerking met Genzyme Flanders/Sanofi een Hoppin punt te realiseren op een gedeelte van het voornoemde perceel.

Hoppin bundelt verschillende vervoersoplossingen in Vlaanderen en helpt reizigers zich zo efficiënt mogelijk te verplaatsen naar hun bestemming. De routeplanner van Hoppin zal aangeven welke vervoermiddelen gecombineerd kunnen worden, waar men het best kan overstappen, hoelang de reistijd bedraagt en hoeveel de verplaatsing zal kosten. 

Met Hoppin maakt de Vlaamse overheid de mobiliteitstransitie zichtbaar in het straatbeeld en herkenbaar voor de gebruiker. Die transitie is sinds de inwerkingtreding van het 'decreet basisbereikbaarheid' op 22 juni 2019 ingezet.

Het doel van dergelijk Hoppin punt is dus om de vervoersnoden van de reizigers centraal te stellen. Het is de bedoeling dat scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelstraten vlot bereikbaar zijn voor iedereen. De stad wenst dan ook de Hoppin punten te realiseren in kader van het algemeen belang en ten voordele van alle burgers.

Een basisbereikbaarheid vertrekt van een sterk openbaar vervoer afgestemd op het fietsroutenetwerk, het wegennetwerk en het waterwegennetwerk. Combimobiliteit en de modal shift staan centraal en zo ‘Hoppin’ we dus van het ene op het andere vervoermiddel om onze bestemming te bereiken.

Op 9 september 2022 ging Sanofi principieel akkoord met het toestaan van een recht van opstal en gebruiksrecht ten voordele van de stad Geel voor de realisatie van het Hoppinpunt.

Provincie Antwerpen (eigenaar van het desbetreffende perceel) ging reeds mondeling akkoord op voorwaarde dat hun erfpachternemer (Sanofi) toelating verschafte aan de stad. 

Argumentatie

Enkele principes:

Voorwerp

Een perceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, met een oppervlakte van 4893m².

Huidige situatie:

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Nieuwe situatie:

De in opstal (+/- 1400m²) gegeven goederen worden in opdracht van de opstalhouder aangeduid op een (prekad)plan, opgesteld door een erkend landmeter, dat tevens aan de notariële akte zal gehecht worden.

Bestemming

Het opstalrecht wordt verleend voor algemeen belang, met name de realisatie van een Hoppin punt – Mobipunt.

Bijzondere voorwaarden

Het recht van opstal wordt gevestigd op dit goed met al zijn bekende en onbekende, voor- en nadelige rechten, voortdurende en niet-voortdurende, zichtbare en niet-zichtbare erfdienstbaarheden, verborgen gebreken, gemeenschappen, wegenissen en andere ongemakken waaraan het zou kunnen onderworpen zijn.  

De opstalhouder erkent de goederen te kennen en ontslaat de opstalgever een meer uitvoerige beschrijving op te nemen. 

Duur van het opstalrecht

Het recht van opstal wordt toegekend voor een periode van 30 jaar, conform de princiepsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 7 december 2020. Het recht van opstal zal van rechtswege eindigen na afloop van deze periode. Vanaf het zevenentwintigste jaar kan er op initiatief van beide partijen mits schriftelijk wederzijds akkoord van de partijen een eventuele verlenging van het recht van opstal en het gebruiksrecht overeen gekomen worden, overeenkomstig beslissing van de daartoe bevoegde organen.

Vergoeding

Sanofi gaat akkoord om het recht van opstal gedurende 30 jaar toe te kennen aan de stad Geel tegen een jaarlijkse vergoeding (canon) van 1 symbolische EUR, indien de stad het overblijvende deel van de parking in waterdoorlatende verharding kan voorzien zoals hieronder bepaald.

Gebruiksrecht:

Hierbij verleent de opstalgever aan de opstalhouder, die aanvaard, een kosteloos gebruiksrecht gedurende de looptijd van huidig recht van opstal inzake de realisatie voor het Hoppin punt, voor het realiseren van parkeermogelijkheden op het overblijvende deel van het perceel 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, op heden reeds ingericht als parking in kiezelverharding en dit tot aan de groene draadafsluiting. Dit gebruiksrecht valt buiten de opstalzone, doch vormt één geheel als voorwaarde voor het bekomen van het opstalrecht.

De gebruiker, met name de stad Geel, zal voorzien in een waterdoorlatende verharding en groenaanleg (groenbuffer van 1m aan de draadafsluiting), groenaanplanting, …

Het voorstel omtrent de groenaanplanting zal in onderling overleg tussen beide partijen (Sanofi - dienst openbaar domein) afgestemd worden.

De gebruiker staat in voor het onderhoud van de ganse zone dewelke zich in het gebruiksrecht bevindt.

Na de kantooruren van de gebruikersgever met name Provincie Antwerpen - Genzyme/Sanofi mag de gebruiker de zone waarop het gebruiksrecht van toepassing is steeds gebruiken.

Indien er schade veroorzaakt wordt aan het deelperceel waarover de stad gebruiksrecht verkreeg door toedoen van de opstalgever of zijn vertegenwoordigers, dan zal de schade hersteld of vergoed worden door de opstalgever.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de essentiële voorwaarden met betrekking tot het vestiging van een recht van opstal op het deelperceel gelegen te Geel, hoek Diestseweg/Cipalstraat, kadastraal gekend als: 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, in eigendom van de provincie Antwerpen, welke in erfpacht is gegeven aan Sanofi/Genzyme, goed te keuren.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de essentiële voorwaarden met betrekking tot het kosteloze gebruiksrecht, ten voordele van de Stad, op het deelperceel gelegen te Geel, 3de afdeling, sectie K, nr. 52G, op heden reeds ingericht als parking in kiezelverharding tot aan de groene draadafsluiting goed te keuren.