Terug
Gepubliceerd op 28/09/2022

2022_CBS_02437 - Bouwberoep - Beroep bij Raad voor Vergunningsbetwistingen verkaveling Manheuvels (V_202100160) - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 26/09/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur; peter  vermeylen, deskundige organisatieontwikkeling

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_02437 - Bouwberoep - Beroep bij Raad voor Vergunningsbetwistingen verkaveling Manheuvels (V_202100160) - Beslissen: Goedkeuren 2022_CBS_02437 - Bouwberoep - Beroep bij Raad voor Vergunningsbetwistingen verkaveling Manheuvels (V_202100160) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 29/09/2022


Het college van burgemeester en schepenen weigerde in zitting van 13 september 2021 de aanvraag voor een verkavelingsproject met 40 loten voor ééngezinswoningen en wegaanleg langs Manheuvels, kadastraal gekend 1I 2273B3, 2273E3, 2273E3, 2273F3, 2273H3, 2273S2, 2273T2, 2273V2, 2273W2, 2273X, 2273Y2, 2278A..

De ontwikkelaar ging in beroep tegen deze weigering.

De deputatie heeft in zitting van 7 juli 2022 volgend besluit genomen:

Het beroep nummer OMBER-2021-1022 werd ingesteld door D&V Woonprojecten, aanvrager, tegen de weigering afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van Geel op 13/09/2021, voor het verkavelen van 40 loten voor eengezinswoningen met wegaanleg.

Vergunning wordt verleend overeenkomstig de in beroep bijgebrachte plannen (projectinhoudversie 3) met volgende voorwaarden:

  • adviezen van brandweer, Telenet, Fluvius, Proximus, Pidpa en VMM naleven.
  • De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het bijgevoegde compensatieformulier met kenmerk: 21-207099.
  • De te ontbossen oppervlakte bedraagt 6869m². Deze oppervlakte val niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.
  • De bosbehoudsbijdrage van 37.710,81 euro dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt. 
  • De op het verkavelingsplan aangeduide zones 'voor wegenis en groengebied' mogen niet worden afgesloten door middel van een slagboom, poort, paaltjes of gelijkaardige constructies. Er moet een permanente, vrije doorgang zijn.

Het volledige besluit werd aan de stad Geel ter kennis gebracht op 16 augustus 2022 via het omgevingsloket en is als bijlage toegevoegd.

Het college van burgemeester en schepenen heeft 45 dagen om in beroep te gaan tegen deze beslissing bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

In zitting van 22 augustus 2022 heeft het schepencollege beslist om in beroep te gaan tegen deze beslissing en kantoor GSJ advocaten aan te stellen om zich te laten vertegenwoordigen voor de beroepsinstantie.

Uit overleg met de betrokken advocaat blijkt dat het zinvol is om niet enkel namens het schepencollege in beroep te gaan maar ook namens de stad Geel zelf. 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen weigerde in eerste administratieve aanleg de aangevraagde vergunning. Deze beslissing werd niet bevestigd door de Deputatie. Het college van burgemeester en schepenen van de stad Geel heeft bijgevolg belang  bij een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Ook de stad Geel, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen heeft belang bij het beroep gezien zij als betrokken publiek, meer bepaald als rechtspersoon, gevolgen ondervindt of waarschijnlijk ondervindt n.a.v. de omgevingsvergunningsbeslissing of belanghebbende is bij de besluitvorming over de afgifte van de omgevingsvergunningsbeslissing. Dit omdat:

1. de aanvraag in strijd is met het Beleidsplan Ruimte, in het bijzonder het beleidskader "leefbare dorpen". Het ruimtelijk beleidsplan vormt voornamelijk een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gebieden in kwestie vormt. Het is erop gericht om samenhang te brengen in de voorbereiding, de vaststelling en de uitvoering van beslissingen die de ruimtelijke ordening aanbelangen. In een beleidsplan ontwikkelt het gemeentebestuur namelijk een bewuste en samenhangende visie op haar grondgebied, teneinde een doordacht en kwalitatief ruimtelijk beleid te kunnen voeren. De tijdelijke bevriezing (tot 2030) van een aantal gebieden is een gewenste strategie voor de toekomst. Het faseren van woongebied is erop gericht om het overaanbod aan woonbestemming op ruimtelijk slecht gelegen plaatsen tegen te gaan. Dat geldt zeker zo in het buitengebied. Bel is een klein landelijk dorp met een beperkte woonbehoefte. Grootschalige woonontwikkelingen zijn er niet gewenst. 

2. het Grondwettelijk Hof in zijn arrest van 27 februari 2014 (nr. 32/2014) heeft aangenomen dat het doorkruisen van het beleid van de gemeente kan blijken uit het feit dat het college van burgemeester en schepenen een negatief standpunt innam over het dossier.

Indien naast het schepencollege ook de stad zelf een vernietigingsberoep instelt, kan er geen discussie bestaan over de ontvankelijkheid van het beroep en wordt daarenboven de impact van dit dossier voor de stad en het belang van dit beroep onderstreept.

Het indienen van beroep namens twee partijen impliceert enkel een bijkomende kost van 200 euro en zal niet leiden tot en meerkost bij verliezen van deze procedure.

Juridische grond

de bepalingen van de VCRO;

het Omgevingsvergunningsdecreet;

het Omgevingsvergunningsbesluit;

 het decreet betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges;

het besluit van de Vlaamse Regering houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van het besluit van de Deputatie inzake de omgevingsvergunningsaanvraag verkaveling Manheuvels.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist om in rechte te treden tegen hoger genoemd besluit van de Deputatie en dit zowel namens het college van burgemeester en schepenen van de stad Geel alsmede namens de stad Geel, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan Mr. Joris Geens, advocaat bij GSJ advocaten CVOA en/of een door hem aan te stellen advocaat-kantoorgenoot tevens advocaat bij GSJ advocaten CVOA, advocaten bij de balie te Antwerpen, met kantoor gevestigd te 2600 Antweren aan de Borsbeeksebrug 36, tot het opmaken van alle nodige (procedures)stukken en het stellen van alle nodige (proces)handelingen, inclusief en o.a. het indienen van een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging,… in de procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen