Terug
Gepubliceerd op 01/02/2022

2022_CBS_00198 - Stedenbouwkundig attest - Het regulariseren van een parking en 2 garageboxen (SA 2468 joh), gelegen Antwerpseweg 108, kadastraal afdeling 3, sectie L, nummer 324/L/2 - Attest

College van Burgemeester en Schepenen
ma 31/01/2022 - 13:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens; Nick  Coomans, deskundige leefomgeving

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00198 - Stedenbouwkundig attest - Het regulariseren van een parking en 2 garageboxen (SA 2468 joh), gelegen Antwerpseweg 108, kadastraal afdeling 3, sectie L, nummer 324/L/2 - Attest 2022_CBS_00198 - Stedenbouwkundig attest - Het regulariseren van een parking en 2 garageboxen (SA 2468 joh), gelegen Antwerpseweg 108, kadastraal afdeling 3, sectie L, nummer 324/L/2 - Attest

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 31/01/2022


Dossiernummer: SA/ 2468

Datum aanvraag: 20/05/2021

Behandeld door: Joel Henderickx

 

Stedenbouwkundig attest Geel

 

Wat is de functie van dit attest?

Dit attest is louter informatief, het heeft niet de waarde van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning. Het beslissende onderzoek vindt pas plaats als u een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning indient. Het attest loopt op geen enkele manier vooruit op de beslissing die dan genomen zal worden. In een aantal gevallen zal de aanvraag ook nog onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Hoelang is het attest geldig?

Dit stedenbouwkundig attest blijft gedurende twee jaar geldig vanaf het moment van de uitreiking.

Onder welke voorwaarden is het attest geldig?

De gegevens in dit attest zijn geldig onder voorbehoud van wijziging van het geldende ruimtelijk uitvoeringsplan of van de regelgeving in deze periode. De voorschriften van goedgekeurde plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen, toegestane verkavelingen, rooiplannen en stedenbouwkundige verordeningen zijn geldig zolang de verordenende bepalingen waaruit ze voortvloeien hun bindende kracht behouden. Doordat de gegevens snel kunnen wijzigen, is het raadzaam regelmatig een nieuw stedenbouwkundig attest aan te vragen.

 

Gegevens van de aanvrager

 
Zu Wei Yang

Antwerpseweg 108 bus A

2440 Geel

 

Gegevens van het perceel


Antwerpseweg 106, 2440 Geel

Kadastraal gekend als: 

(afd. 3) sectie L 324/2 L

 

Ingewonnen adviezen

 
Agentschap Wegen en Verkeer

Voorwaardelijk gunstig advies met als referentie AV/114/2021/00429

 

Advies van de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar


De gemeente is ontvoogd. Bijgevolg moet het advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar niet worden ingewonnen.

 

Standpunt van de omgevingsambtenaar

 
Historiek:

Dossiernummer: BM2021/001 - Bouwmisdrijven

Datum aanvraag: 

Beslissing: 

Onderwerp: Aanleggen van een parking van ca. 450 m².

 

Dossiernummer:05139 - Stedenbouwkundige vergunningen

Datum aanvraag: 12/05/1971

Beslissing: Vergunning

Onderwerp: Nieuwbouw eengezinswoning

 

Dossiernummer: 1467 D - Verkavelingsvergunningen

Datum aanvraag: 27/09/1985

Beslissing: Vergunning

Onderwerp: Nieuwe verkaveling

 

Dossiernummer: 1467 - Verkavelingsvergunningen

Datum aanvraag: 30/03/2001

Beslissing: Vergunning

Onderwerp: Wijziging vergunde verkaveling

 

Bepaling welk plan van toepassing is

De aanvraag is volgens het bij Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978 gelegen in woongebied. 

 

In deze gebieden gelden de stedenbouwkundige voorschriften van het KB van 28/12/1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Het perceel is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.

Het perceel is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Het perceel is gelegen binnen een goedgekeurde verkaveling met kenmerk 1467, vergund op 27/09/1985. 

 

Verordeningen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

Beschrijving van de bouwplaats, de omgeving en de aanvraag

Omschrijving

De aanvraag betreft de regularisatie van een parking en 2 garageboxen.

De parking is aangelegd om te vermijden dat wagens zich langs de Antwerpseweg zouden parkeren of parkings van andere handelszaken zouden gebruiken.

Toetsing aan de decretale beoordelingselementen

Uitgeruste weg toestand: De weg is voldoende uitgerust, gelet op de plaatselijke toestand, de weg is verhard en nutsleidingen zijn aanwezig. 

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

De aanvraag is niet inpasbaar in de omgeving en verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg omwille van de volgende redenen:

Het perceel is quasi volledig verhard, wat in strijd is met het beleidsplan ruimte Geel waarin ingezet wordt op ontharding en klimaatadaptiviteit.

Verder voldoet het project ook niet aan de gemeentelijke parkeerverordening (2018). Bij de inrichting van parkeerplaatsen in open lucht moet een duurzame inrichting van het terrein nagestreefd worden. Er zijn meer parkeerplaatsen dan voorzien in de verordening. De extra parkeerplaatsen zijn ook volledig verhard. De verharding is bovendien niet-waterdoorlatend uitgevoerd, waardoor er geen infiltratie voorzien is op eigen terrein. Er zijn geen groenelementen gebruikt als structurerende elementen voor de parkeerplaatsen zoals bomenrijen, hagen, lage begroeiing. 

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt. 

Bij toename van de verharde oppervlakte is de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.

Verharding

In het beleidsplan Ruimte van stad Geel wordt hard ingezet op klimaatadaptiviteit:

Onder invloed van een veranderend klimaat zullen we in Vlaanderen steeds vaker te maken krijgen met warmere zomers, daling van de grondwatertafel, hevige stortbuien, veranderingen in vegetatietypes, verlies aan biodiversiteit, groeiende kans op (tropische ziektes) enz. Er dient dus te worden ingezet op een meer klimaatbestendige inrichting.

Eén van de maatregelen waarop wordt ingezet is de beperking van de oppervlakte verharding zowel op het openbaar als op het privéterrein.

Door de aanleg van de grote parkeerplaatsen wordt praktisch het volledige perceel verhard. Het gewenst programma en de daarbij horende parkeerdruk overschrijdt de schaal van het perceel. Zowel naar beeldkwaliteit als naar hitte-eiland effecten heeft de invulling van het perceel een negatieve invloed.

 

Conclusie:

Ongunstig advies voor de regularisatie van de parking omwille van volgende reden:

In het beleidsplan Ruimte van stad Geel wordt hard ingezet op klimaatadaptiviteit:

Onder invloed van een veranderend klimaat zullen we in Vlaanderen steeds vaker te maken krijgen met warmere zomers, daling van de grondwatertafel, hevige stortbuien, veranderingen in vegetatietypes, verlies aan biodiversiteit, groeiende kans op (tropische ziektes) enz. Er dient dus te worden ingezet op een meer klimaatbestendige inrichting.

Eén van de maatregelen waarop wordt ingezet is de beperking van de oppervlakte verharding zowel op het openbaar als op het privéterrein.

De huidige aanvraag betreft een verharding van ca. 450 m2. Het volledige perceel is verhard. 

Er zal dus veel moeten onthard worden om aan de doelstelling van het beleidsplan te voldoen.

Dit stedenbouwkundig attest kan enkel worden afgetoetst op basis van concrete plannen met daarop minstens volgende gegevens:

  • Waar gaat er concreet onthard worden?
  • Hoeveel gaat er concreet onthard worden?
  • Toepassing van waterdoorlatende verharding op overige delen
  • Tussen de parkeerplaatsen dienen aanplantingen te gebeuren van streekeigen groenelementen (bomenrijen, hagen,…) bij de structurering van het terrein. Er dient een evenwichtige verdeling te gebeuren van het terrein tussen parkeerplaatsen en groene elementen.

Deze, niet-limitatieve, elementen gelden zowel in de voortuin, naast en achter het gebouw.

De garageboxen die zich ook op de parking bevinden kunnen niet in aanmerking komen voor regularisatie omwille van onesthetisch materiaalgebruik (volledig metaal).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot stedenbouwkundig attest niet goed te keuren en een ongunstig stedenbouwkundig attest af te leveren aan de aanvrager, omwille van volgende redenen:


In het beleidsplan Ruimte van stad Geel wordt hard ingezet op klimaatadaptiviteit:

Onder invloed van een veranderend klimaat zullen we in Vlaanderen steeds vaker te maken krijgen met warmere zomers, daling van de grondwatertafel, hevige stortbuien, veranderingen in vegetatietypes, verlies aan biodiversiteit, groeiende kans op (tropische ziektes) enz. Er dient dus te worden ingezet op een meer klimaatbestendige inrichting.

Eén van de maatregelen waarop wordt ingezet is de beperking van de oppervlakte verharding zowel op het openbaar als op het privéterrein.

De huidige aanvraag betreft een verharding van ca. 450 m2. Het volledige perceel is verhard. 

Er zal dus veel moeten onthard worden om aan de doelstelling van het beleidsplan te voldoen.

Dit stedenbouwkundig attest kan enkel worden afgetoetst op basis van concrete plannen met daarop minstens volgende gegevens:

  • Waar gaat er concreet onthard worden?
  • Hoeveel gaat er concreet onthard worden?
  • Toepassing van waterdoorlatende verharding op overige delen
  • Tussen de parkeerplaatsen dienen aanplantingen te gebeuren van streekeigen groenelementen (bomenrijen, hagen,…) bij de structurering van het terrein. Er dient een evenwichtige verdeling te gebeuren van het terrein tussen parkeerplaatsen en groene elementen.

Deze, niet-limitatieve, elementen gelden zowel in de voortuin, naast en achter het gebouw.

De garageboxen die zich ook op de parking bevinden kunnen niet in aanmerking komen voor regularisatie omwille van onesthetisch materiaalgebruik (volledig metaal).