Met GZG (Gemeente zonder gemeentehuis) ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die maximaal samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. Gemeenten kunnen subsidiedossiers voor digitaliseringsprojecten indienen. Er is een totaalbudget van 35 miljoen euro beschikbaar.
Stad Mechelen neemt initiatief om dergelijk projectvoorstel in te dienen : Burgerloket. Ze zoeken daarbij naar samenwerking met gemeenten over heel Vlaanderen.
Het project zal - mits goedkeuring - gerealiseerd worden via het Vlaams platform "Mijn Burgerprofiel" en zal worden gecoördineerd door de DAV (de dienst administratieve vereenvoudiging). De DAV heeft eerder o.a. ook de volledige digitalisering van de burgerlijke stand en de invoering van de DABS gecoördineerd. De DAV is best geplaatst voor het helpen realiseren van projecten waarbij verschillende overheidsdiensten betrokken zijn, zowel op Federaal, Vlaams en lokaal niveau en waarbij wetgeving over alle niveaus moet worden aangepast. Ook Burgerzaken Vlaanderen (voorheen VLAVABBS) is betrokken.
Burgerloket beoogt een aantal processen van burgerzaken zo ver als mogelijk te gaan automatiseren, met respect voor de controlerende functie die de gemeente moet uitvoeren (en dus niet volledig geautomatiseerd kan worden). Bepaalde processen kunnen naar verwachting volledig automatisch kunnen verlopen, en bij andere processen zal tussenkomst van de gemeente nog nodig zijn. De processen die aangepakt worden zijn:
E-inclusie behoort ook tot de doelstelling: er wordt geïnvesteerd om de minder digitaal geletterden te helpen en te betrekken.
De totale projectkost werd geraamd op 2 miljoen euro, waarvoor grotendeels een subsidie kan aangevraagd worden. De deelnemende gemeenten engageren zich tot co-financiering van het project d.m.v personeelsinzet: 10% VTE over de volledige looptijd wat neerkomt op:
De meerwaarde van deelname aan het project Burgerloket :
Opgelet: De licentiekost na het einde van het project is niet meer inbegrepen: dat wordt nu geraamd op 4 500 euro, incl. BTW voor Antwerpen, vermoedelijk lager voor kleinere gemeenten.
Het project loopt van midden 2022 tot einde 2025 en heeft dus een doorlooptijd van 2,5 jaar.
Deelnemende gemeenten zullen worden uitgenodigd om volgende documenten te ondertekenen via het digitaal handtekenplatform Vlaanderen:
Modellen hiervan zijn in bijlage toegevoegd.
De lijst van geïnteresseerde gemeenten is ook in bijlage toegevoegd.
In het kader van GZG (Gemeente Zonder Gemeentehuis) zal er een projectaanvraag ingediend worden door de stad Mechelen, in samenwerking met een aantal andere steden en gemeenten: Burgerloket.
Het project wordt gerealiseerd via het Vlaams platform "Mijn Burgerprofiel" en zal worden gecoördineerd door de DAV (de dienst administratieve vereenvoudiging).
Het doel van het project is om een aantal processen van burgerzaken zo ver als mogelijk te gaan automatiseren, met respect voor de controlerende functie die de gemeente moet uitvoeren (en dus niet volledig geautomatiseerd kan worden). Bepaalde processen kunnen naar verwachting volledig automatisch verlopen, en bij andere processen zal tussenkomst van de gemeente nog nodig zijn.
De deelnemende gemeenten engageren zich tot co-financiering van het project, in de vorm van personeelsinzet.
De stad Geel beslist of ze deelneemt aan het project.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om deel te nemen als partner aan het project Burgerloket dat in het kader van GZG (Gemeente Zonder Gemeentehuis) met Mechelen als penhouder wordt ingediend.