Het gemeentelijk handhavingstraject loopt ondertussen twee jaar. De eerste dossiers werden opgestart in overeenstemming met de voorschriften uit het handhavingsprogramma. Tijdens deze periode zijn verbeterpunten naar boven gekomen die de gemeentelijke handhaving kunnen optimaliseren. Hierbij is zowel de aanpak van handhaving als de prioriteitenlijst onderwerp van evaluatie.
De prioriteitenlijst die opgenomen werd in het handhavingsprogramma is nog steeds uitgebreid en weinig concreet. Hierdoor vallen bijna alle schendingen onder toepassing van de prioriteitenlijst. Dit zorgt dat er niet kort op de bal gespeeld kan worden, geen geïntegreerde aanpak mogelijk is en zal er voor zorgen dat er minder wordt toegespitst op de stedenbouwkundige pijnpunten.
Naar aanleiding van de aanstelling van de nieuwe verbalisante RO, gestart in januari 2022, de derde verbalisant sinds de start eind 2019, zal er rond april 2022 nog een nota opgesteld worden, met een toekomstvisie waarbij de visies van het gehele handhavingsorgaan worden opgenomen, waarbij de input van de 2 voorgangers ook meegenomen wordt.
Het handhavingsprogramma werd goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 16 december 2020. Het handhavingsprogramma omvat de methodiek die stad Geel wil uitrollen voor de gemeentelijke handhaving en een prioriteitenlijst waar stad Geel qua handhaving op in wil zetten.
De stad nam op 1 december 2019 een handhavingsambtenaar voor milieuhandhaving en handhaving RO. Hiermee wil de stad Geel uitvoering geven aan actieplan AP000104 uit het meerjarenplan 2020-2025.
Deze evaluatie zal de behandelde bouwdossiers bespreken van het jaar 2021 en een analyse maken van de lopende handhavingsdossiers.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de evaluatie van het handhavingsprogramma 2021