Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, artikel 1, dat bepaalt: "Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen."
De stedelijk archivaris stelt voor Sentier 179 volgende straatnaam voor: Meerhoutsevoetweg.
In de Atlas der Buurtwegen (1843) heet deze ‘sentier’ nummer 179 de 'Meerhoutschenvoetweg'.
We proberen voor de trage wegen altijd in de eerste plaats de historische naam te behouden, dus hier willen we als naam ‘Meerhoutsevoetweg’ voorstellen, dus de oude naam in de moderne spelling.
Aangezien het niet de bedoeling is om de voordeur van gebouwen langs deze gemeenteweg te plaatsen, is het niet wenselijk dat er huisnummers aan worden gegeven. Tweede reden om geen huisnummers te geven in combinatie met deze straatnaam, is om verwarring met de Meerhoutseweg te voorkomen.
Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en plein, in het bijzonder:
"Artikel 4. Het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen wil wijzigen : (...)
2° vraagt advies aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Deze raad deelt schriftelijk binnen 30 dagen zijn advies aan het gemeentebestuur mee. Het gemeentebestuur kan advies vragen aan de Koninklijke Commissie voor Advies voor Plaatsnaamgeving. Deze commissie deelt binnen 30 dagen schriftelijk zijn advies mee aan het gemeentebestuur. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd;
3° maakt dit voornemen door openbare aanplakking bekend, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
De in 1°, 2° en 3° van dit artikel vermelde procedure moet gelijktijdig verlopen.
Het gemeentebestuur bepaalt in de mededeling bedoeld in 1°, in de vragen om advies bedoeld in 2°, en in de aangepakte bekendmaking bedoeld in 3°, de datum waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen.
Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.
Artikel 5. Bij het vaststellen van de naam van nieuwe wegen en pleinen zijn de regels bepaald in 2° en 3° van artikel 4 van toepassing."
Het bestuur van stad Geel wenst de trage wegen te behouden en te herwaarderen. Door de bouw van de nieuwe woonwijk (project Wydbosch) en de bouw van het CAW, is ligging van de trage weg tussen Gasthuisstraat 102 en Eikevelden op een aantal plaatsen gewijzigd en tijdelijk onderbroken. Deze trage weg is een officiële gemeenteweg die vermeld is in de Atlas der Buurtwegen (1843) als Sentier 179.
Voor de herwaardering van deze gemeenteweg na de aanleg van de wegenis voor het project Wydbosch en het CAW wenst stad Geel het gebruik van deze trage weg te stimuleren door het geven van een officiële straatnaam.
De gemeenteraad beslist om een officiële straatnaam toe te kennen aan de trage weg tussen Gasthuisstraat 102 en Fien Geerinckstraat. Aan deze straatnaam mogen geen huisnummers gegeven worden.
De gemeenteraad keurt principieel de straatnaam Meerhoutsevoetweg goed, op basis van het advies van de archivaris van stad Geel.
De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht de procedure tot vaststellen van een straatnaam op te starten zoals bepaald door artikel 5 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.