UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 14/02/2021
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021158169
Dossiernummer gemeente: 202100728
De gemeente Geel heeft op 6 december 2021 een aanvraag ontvangen voor het plaatsen van een fiberpop. De aanvraag werd op 14 december 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Quality Management & Consulting BVBA gevestigd te Bosstraat 51 te 3940 Hechtel-Eksel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging:
Kadastrale ligging: afdeling 6 sectie G nr. 652A
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
toepassing die gelden voor deze bestemming.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan De Werft goedgekeurd op 26 maart 2009
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is niet in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
De aanvraag is gelezen in de zone OG2 “speelpark Werft”. Volgens de voorschriften is volgende bebouwing toegelaten:
Speeltuigen, kleine constructies zoals kunstwerken, verlichtingselementen, straatmeubilair, informatieborden, kleinschalige open constructies in functie van het speelpark.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Art. 4.1.1, 5°, art. 4.4.7 §2 en art. 4.7.1§2 kan er in een vergunning afgeweken worden van de voorschriften omwille van handelingen van algemeen belang.
Artikel 3. 11°, uit het Besluit van Vlaamse Regering tot aanwijzing van de handelingen in de zin van art. 4.1.1, 5°, art. 4.4.7 §2 en art. 4.7.1§2 stelt dat andere constructies van algemeen belang dan de constructies, vermeld in punt 1° tot en met 10° voor zover:
De aanvraag voldoet aan deze voorwaarden en kan daarom beschouwd worden als een constructies van algemeen belang.
Verordeningen
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
De aanvraag betreft het plaatsen van een cabine voor telecominfrastructuur en het aanleggen van een verharding.
De unit maakt deel uit van 5 nieuw te plaatsen gelijkaardige units ter verbetering/vervanging van het telecomnetwerk. Het betreft de overgang naar glasvezel. Het glasvezelnetwerk wordt onder het openbaar domein uitgerold en bestaat uit PE buizen met glasvezels die op cruciale plaatsen een knooppunt vormen. Op deze knooppunten dient een betonnen prefab unit geplaatst te worden waarin de glasvezellijnen verbonden worden.
Deze units worden FiberPOPs genoemd. Ze bestaan uit een betonnen gebouwtje met een kruipkelder. De glasvezels worden via de kruipkelder tot in het gebouw gebracht en daar in telecomkasten tot een knooppunt afgemonteerd.
Voor elke unit wordt een aparte omgevingsvergunning aangevraagd.
Deze aanvraag betreft het plaatsen van een FiberPOP ter hoogte van het speelplein Waaiburg langs de zijde van Possonsdries.
De unit wordt geplaatst in de hoek van het parkje van Waaiburg. De bestaande terreinafsluiting wordt afgebroken. Er komt een nieuwe afsluiting op 1m van de FiberPOP.
De afstand tot de rooilijn langs Possonsdries bedraagt minstens 1m, langs Werft bedraagt dit 2m.
De oppervlakte bedraagt 11,3m².
De hoogte bedraagt 2,91m (plat dak).
De gevels bestaan uit geluidswerende betonplaten in een lichtgrijze kleur.
Aan de voorzijde komt een verharding met een breedte van 2m. De verharding wordt aangelegd in waterpasserende klinkers. De brede voegen tussen de klinkers zorgen ervoor dat het regenwater op natuurlijke wijze tussen de verharding kan indringen in de bodem.
De aanvraag voldoet aan de bepalingen van het besluit van Vlaamse Regering tot aanwijzing van de handelingen in de zin van art. 4.1.1, 5°, art. 4.4.7 §2 en art. 4.7.1§2 en kan beschouwd worden als een constructie van algemeen belang.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 28 december 2021 t.e.m. 26 januari 2022. Er werd een bezwaarschrift ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
In het bezwaarschrift worden volgende argumenten aangehaald:
Niet van toepassing
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Werft/Possonsdries).
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening (artikel 4.3.1§2 van VCRO):
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft het plaatsen van een unit voor het realiseren van het glasvezelnetwerk. Na uitvoerig onderzoek werden verschillende locaties onderzocht waarbij de locatie ter hoogte van speelplein Waaiburg werd weerhouden.
De exacte locatie die wordt voorgesteld nl. op de hoek van twee straten in het centrum van Geel, wordt als gunstig geadviseerd.
Op deze zichtlocatie in het stadshart van Geel heeft een prefab-unit een ongunstig effect op de uitstraling hiervan. Het is daarom belangrijk dat de unit voldoende aangekleed wordt zodat deze opgaat in de omgeving. Dat kan door het meer de integreren in het park, als speelelement, of door de gevels voldoende weg te werken (bijv. door een houten bekleding eromheen te voorzien).
De toevoeging van een haag rond deze unit biedt hiervoor een onvoldoende oplossing omdat dit tevens voor een belemmering van het zicht zorgt voor het verkeer komende vanuit Possendries op straat Werft. De locatie betreft het centrum van Geel met een speelpark waar net veel kinderen en fietsers zullen passeren.
Mobiliteitsimpact
De unit komt nabij de hoek Werft/Possonsdries, maar wordt op voldoende afstand van het kruispunt gezet om de verkeersveiligheid te garanderen. Er moet gezorgd worden dat de inkleding van de unit zodanig gebeurt dat dit geen invloed heeft op de verkeersveliligheid.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
De unit heeft beperkte oppervlakte en hoogte.
Visueel-vormelijke elementen
Volgens de aanvraag bestaat de unit uit grijze betonpanelen. Hierdoor zal de unit extra opvallen in het straatbeeld. Er wordt daarom ongunstig advies gegeven op de gebruikte materialen. De unit moet geïntegreerd worden in het speelplein zodat het volledig opgaat in de omgeving.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
niet van toepassing
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ordening voor wat betreft de locatie, maar niet voor wat betreft het uitzicht van de unit en de aanleg van de omgeving rondom de unit.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 28 december 2021 tot en met 26 januari 2022. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er één bezwaarschrift ontvangen.
Dit bezwaarschrift kan deels gevolgd worden:
Bespreking adviezen
Niet van toepassing
Conclusie
De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies op de inplanting van de fiberpop op de voorgestelde locatie.
De omgevingsambtenaar verleent een ongunstig advies op de gebruikte materialen en inrichting van de ruimte rondom de unit omwille van volgende redenen:
De omgevingsambtenaar adviseert een wijzigingsverzoek aan te vragen en een administratieve lus op te starten, zodat er voldoende tijd kan genomen worden binnen de huidige aanvraag om overleg te plegen en het ontwerp verder uit te werken.
Dit advies werd doorgesproken met de aanvrager en deze staat open voor de esthetische bijsturing van het project.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om gunstig advies te geven op de inplanting van de fiberpop op de voorgestelde locatie
Het college van burgemeester en schepenen verleent ongunstig advies op de gebruikte materialen en inrichting van de ruimte rondom de unit omwille van volgende redenen:
Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de vergunningverlenende overheid om een wijzigingsverzoek aan te vragen en een administratieve lus op te starten, zodat er voldoende tijd kan genomen worden binnen de huidige aanvraag om overleg te organiseren tussen de aanvrager en de betrokken administratieve diensten en om het ontwerp aan te passen.
Als de vergunningverlenende overheid het advies van het college van burgemeester en schepenen niet volgt, en overgaat tot vergunning, gelieve dan onderstaande voorwaarden over te nemen:
Als ondanks de genomen maatregelen de bodem toch verdicht blijkt, dient de aannemer de bodem los te werken. Hierbij is behoud van de bodemstructuur essentieel. De bodem mag dus noch gekeerd, noch vergraven worden. De bodem dient losgewerkt tot op een diepte van min. 60cm. Hiervoor dient het principe van ploffen of luchtinjectie (cfr. principe van drainjet) gebruikt te worden, uitgevoerd door een firma die over de nodige referenties beschikt. Deze referenties dienen te worden voorgelegd op vraag van het stadsbestuur.
Het is aangewezen ter plekke te gaan met de stedelijke diensten om de plannen in verder overleg bij te sturen. Dit kan op korte termijn (en mogelijks indien toepassing van administratieve lus binnen het lopende vergunningstraject).