Terug
Gepubliceerd op 15/03/2022

2022_CBS_00575 - Fietspad Diestseweg - fietspad Diestseweg - opstart aanvraag provinciale commissie verkeersveiligheid - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 14/03/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Maarten Baeyens, Beleidsadviseur; Stijn  Valgaeren, Sectormanager GGZ; Inne Verellen, Deskundige wonen en leefomgeving; Tinne Vandeven, Beleidsadviseur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00575 - Fietspad Diestseweg - fietspad Diestseweg - opstart aanvraag provinciale commissie verkeersveiligheid - Goedkeuren 2022_CBS_00575 - Fietspad Diestseweg - fietspad Diestseweg - opstart aanvraag provinciale commissie verkeersveiligheid - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Op 11 mei 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de invoering een fietszone in Geel centrum goed.

De dienst openbare werken en verkeer/mobiliteit stelt vast dat er een missing link is tussen het fietspad in de Dietsteweg, dat stopt ter hoogte van Eikevelden, en de fietszone in het centrum.

De Diestseweg behoort tot het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk van de provincie. Het gedeelte tussen Eikevelden en Schuttershof is hierin opgenomen als befietsbaar, maar niet conform.

Argumentatie

In november 2018 bracht fietsberaad Vlaanderen het rapport "fix the mix" uit. Hierin is een afwegingskader opgenomen om te bekijken in welke situaties afgescheiden fietspaden noodzakelijk zijn. Uitgangspunt van dit afwegingskader is "mengen waar het kan, scheiden waar het moet".

We passen dit afwegingskader toe op het gedeelte Diestseweg tussen Eikevelden en Gasthuisstraat.

  1. In de uitwerkingsnota van het mobiliteitsplan is de Diestseweg tot aan de Gasthuisstraat gecategoriseerd als lokale weg type 1.
  2. Het snelheidsregime op de Diestseweg, tot aan de Gasthuisstraat, bedraagt 50 km/u.

Het afwegingskader van fietsberaad stelt duidelijk dat op deze categorie wegen een fietspad noodzakelijk is.

In het gedeelte Diestseweg tussen Gasthuisstraat en Kollegestraat heeft een inwoner een telraam geïnstalleerd. We kunnen ervan uitgaan dat het merendeel van de fietsers dat in dit gedeelte passeert ook in het gedeelte voor de Gasthuisstraat passeert. Als we de resultaten voor twee verkeerskundig relevante maanden voor 2021 bekijken, hebben we een goede inschatting van het maandelijks aantal fietsers dat hier passeert:

  • april: 29624 fietsers of gemiddeld 987 per dag
  • september: 23330 of gemiddeld 778 per dag

Hierbij twee belangrijke opmerkingen:

  • Bij het daggemiddelde is geen rekening gehouden (niet mogelijk met telraam) tussen een weekdag en een weekenddag. We mogen ervan uit gaan dat het gemiddelde voor een weekdag hoger en voor een weekenddag lager ligt dan het algemene daggemiddelde.
  • In 2021 waren er nog steeds wisselende maatregelen voor covid-19 die een invloed hebben op het "normale" aantal maandelijkse fietsers.

In het gedeelte tussen de R14 en Eikevelden zijn op dit moment wel verhoogde aanliggende fietspaden aanwezig. Het gedeelte na Eikevelden verandert niet qua wegencategorisering, maximale toegelaten snelheid noch verkeersintensiteiten. De enige verandering is het feit dat fietsers in dezelfde omstandigheden ter hoogte van Eikevelden verplicht worden om in te voegen tussen het gemotoriseerd verkeer om het vervolg van het traject tot aan de Gashuisstraat af te leggen in gemengd verkeer (fietssuggestiestroken). Na de Gasthuisstraat begint de fietszone ter hoogte van Schuttershof. We kunnen stellen dat er tussen Eikevelden en Schuttershof een missing link is in het fietsnetwerk om de dagelijkse honderden fietsers komende van Winkelom, Winkelomheide en Laakdal op een veilige manier tot in het centrum van Geel te laten fietsen.

Het volledige traject vanaf de Nieuwe Baan in Laakdal via de N174 door Winkelomheide en Winkelom, langs de Diestseweg tot op de Grote Markt is opgenomen in het bovenlokaal fuctioneel fietsroutenetwerk. Vanaf het kruispunt N174 (Winkelomseheide) met de N102 (Eindhoutsebaan) is het volledige traject tot aan Eikevelden conform de eisen van de provincie Antwerpen aan het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Door de invoering van de fietszone is sinds mei 2020 ook het gedeelte Dietstseweg vanaf Schuttershof tot aan de Grote Markt volledig confom. Enkel het gedeelte tussen Eikevelden en Schutterhof voldoet op dit moment nog niet aan de eisen. Door het voorzien van een geschilderd fietspad tussen Eikevelden en Gasthuisstraat en de fietszone uitbreiden tot aan de Gasthuisstraat, wordt het hele traject vanaf Winkelomheide op Geels grondgebied conform de gestelde eisen aan het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

Als laatste stellen we vast dat er op het gedeelte Diestseweg, tussen Eikevelden en Gasthuisstraat op dit ogenblik te smalle parkeerstroken aanwezig zijn. De stroken zijn 1,90 meter breed, waardoor auto's deels op het voetpad parkeren om te vermijden dat de spiegels van geparkeerde wagens beschadigd geraken. Dit heeft tot gevolg dat ook de voetganger op de Diestseweg in de verdrukking komt.

Daarom stelt de dienst openbare werken en verkeer/mobiliteit volgende maatregelen voor:

  1. De huidige parkeerstroken tussen Eikevelden en Gasthuisstraat omvormen tot geschilderde aanliggende fietspaden. Dit dient te gebeuren door het opstellen van een dossier voor de provinciale commissie verkeersveiligheid (procedure voor veiligheidsaanpassingen op een gewestweg).
  2. Om het verlies aan parkeerplaatsen voor bewoners te compenseren onderzoeken of we in de onmiddellijke omgeving kunnen inzetten op buurtparkeren. 
  3. Het gedeelte Diestseweg tussen Gasthuisstraat en Schuttershof is opgenomen in het project "heraanleg Diestseweg". Binnen dit project worden mogelijke profielen voor de Diestseweg onderzocht met de nodige aandacht voor de actieve weggebruikers en als onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

Adviezen

politie - team verkeer Gunstig advies

We hebben dit besproken en hebben geen bezwaar dat er een fietspad in Diestseweg, tussen Eikenvelden en Gasthuisstraat, wordt aangelegd.

Ook tegen de uitbreiding van de fietsstraatzone hebben we geen bezwaar. We vragen hiervoor wel dat de aanpassing van de rijbaan zo vlug mogelijk wordt gerealiseerd.

In de Diestseweg, tussen Gasthuisstraat en De Bogaard, staan veel voertuigen van de bewoners langs de rijbaan geparkeerd. Hiervoor moet toch eerst een degelijke oplossing gevonden worden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met:

  1. De huidige parkeerstroken tussen Eikevelden en Gasthuisstraat omvormen tot geschilderde aanliggende fietspaden. Dit dient te gebeuren door het opstellen van een dossier voor de provinciale commissie verkeersveiligheid (procedure voor veiligheidsaanpassingen op een gewestweg).
  2. Om het verlies aan parkeerplaatsen voor bewoners te compenseren onderzoeken of we in de onmiddellijke omgeving kunnen inzetten op buurtparkeren. 
  3. Het gedeelte Diestseweg tussen Gasthuisstraat en Schuttershof is opgenomen in het project "heraanleg Diestseweg". Binnen dit project worden mogelijke profielen voor de Diestseweg onderzocht met de nodige aandacht voor de actieve weggebruikers en als onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.