Terug
Gepubliceerd op 05/07/2022

2022_CBS_01958 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Hart voor Ten Aard’ - Adviezen, reacties en verslag participatiemoment op inspraak- en adviesronde Start- en procesnota - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 04/07/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Pieter Cowé; francois mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams; Marlon Pareijn; Luc Van Laer

Secretaris

francois mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_01958 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Hart voor Ten Aard’ - Adviezen, reacties en verslag participatiemoment op inspraak- en adviesronde Start- en procesnota - kennisnemen 2022_CBS_01958 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Hart voor Ten Aard’ - Adviezen, reacties en verslag participatiemoment op inspraak- en adviesronde Start- en procesnota - kennisnemen

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

In 2015 besliste het college van burgemeester en schepenen om de mogelijkheden voor het “Hart voor Ten Aard” verder te onderzoeken. Samen met de bewoners van het dorp en ondersteund door ontwerpers van bureau Buur en Omgeving werden voorstellen voorbereid die de woon- en leefkwaliteit van het dorp verder zouden kunnen verhogen. Na twee ontwerpateliers en twee bewonersavonden werd het traject van het ontwerpend onderzoek in oktober van 2015 afgerond met de oplevering van de nota met de conclusies van het onderzoek door bureau Omgeving. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de realisatie van een nieuw dorpscentrum met bijkomende woningen en voorzieningen gewenst is.

Het college van burgemeester en schepenen stemde in zitting van 11 april 2016 in met de voorlopige afbakening van het studiegebied, stelde de projectschepen aan en stemde in met het voorstel voor de vervolgstappen in het project. Onderdelen daarvan moesten zijn: het betrekken van alle eigenaars in het projectgebied bij het plan, het verder uitwerken van het ontwerpend onderzoek tot een masterplan, het continueren van het open planproces met de dorpsbewoners en het opstellen van een RUP voor de herbestemming van de ambachtelijke zone ten noorden van het kanaal naar een andere functie.

Op 11 april 2017 besliste het college van burgemeester en schepenen om bureau Omgeving op basis van de raamovereenkomst voor de ondersteuning van de dienst stadsontwikkeling aan te stellen als ontwerpbureau voor de opmaak van het Masterplan voor het Hart voor Ten Aard.

Het beleidsplan ruimte Geel dat op 4 september 2017 door de gemeenteraad werd vastgesteld als beleidsmatig gewenste ontwikkeling (en intussen definitief werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2021), voorziet in vijf strategische projecten waarvan de uitvoering een belangrijke impact heeft op de ruimtelijke ontwikkeling van Geel. Eén daarvan is het strategisch project “Hart voor Ten Aard” (beleidskader “leefbare dorpen”, hoofdstuk 6.3.1).

Tijdens het college van burgemeester en schepenen in zitting van 23 oktober 2017 werd de stedenbouwkundige visie, alsook een voorstel m.b.t. de maximale woondichtheid voor dit project, principieel goedgekeurd door het college. De maximale woondichtheid moest duidelijkheid scheppen bij verdere gesprekken met geïnteresseerde projectontwikkelaars.

In 2020 hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen projectontwikkelaars PJ INVEST bv & APART CONSULTING bv en de belangrijkste grondeigenaars. Uit deze gesprekken is naar voor gekomen dat deze grondeigenaars hun eigendommen wensen te verkopen aan de projectontwikkelaars voor de realisatie van een totaalproject.

In zitting van 11 januari 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen een aantal principiële standpunten ingenomen met betrekking tot de maximale woondichtheid (aantal woningen gecreëerd binnen het plangebied), de volumes van de voorgestelde woontorens, de aanleg van verharde en onverharde publieke ruimten en de opmaak van een samenwerkingsovereenkomst.

Tijdens een beleidsoverleg op 12 maart 2021 hebben de ontwikkelaars PJ INVEST bv & APART CONSULTING bv een aangepast inrichtingsvoorstel toegelicht aangaande o.a. de afbakening van de projectzone (met inbegrip van het onderzoek m.b.t. een mogelijke uitbreiding van de projectsite richting de kerk en de kerktuin van Ten Aard), de gewenste woondichtheid en bouwvolumes, de uitwerking van een visie m.b.t. de mobiliteitsafwikkeling en een parkeerbalans, voorstel tot invulling van de Pastorie/pastorietuin, de invulling van de publieke groene ruimtes en de verharde publieke pleinfuncties, de concrete invulling van kernversterkende functies en voorzieningen en het geven van een tijdelijke invulling aan de Bloemmolens tijdens de RUP-procedure.

Voorafgaand aan de opmaak van het RUP heeft BUUR Part of Sweco een onafhankelijke analyse gevoerd naar zowel het masterplan Ten Aard (Omgeving, 2017) als het inrichtingsvoorstel van TRiAS architecten (2021). Beide plannen werden op een kritische manier gescreend, waaruit gebleken is dat beide kwaliteiten bevatten maar ook werkpunten. Er werd aan Buur part of Sweco gevraagd om bijkomend ontwerpend onderzoek te doen op basis van de bestaande plannen om over een solide basis te kunnen beschikken voor het RUP en de juiste klemtonen te kunnen leggen in de voorschriften.

Er dient een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt te worden omwille van een noodzakelijke herbestemming van een deel van de percelen in het gebied van KMO-zone naar een gemengde projectzone. De stad neemt de projectregie voor de opmaak van het RUP op zich vanuit haar taak om de ontwikkeling van strategische projecten van derden te begeleiden naar een kwaliteitsvol en uitvoeringsgericht stedenbouwkundig plan en stadsproject. De dienst stadsontwikkeling beroept zich voor de opmaak van het RUP op het raamcontract met BUUR Part of Sweco.

PJ INVEST bv & APART CONSULTING bv verbinden zich ertoe een financiële bijdrage te leveren voor alle kosten inherent aan de opmaak van het RUP én desgevallend de projectregiekosten. Deze overeenkomst werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 3 juni 2021 en werd ondertekend door de partijen.

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 19 april 2022 de startnota (zie bijlage 1) en de procesnota (zie bijlage 2) goed voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Hart voor Ten Aard. De goedkeuring van de startnota vormt de eerste formele stap in de procedure van de opmaak van het RUP.

Er werd een inspraak- en adviesronde voor het publiek georganiseerd van 3 mei t.e.m. 1 juli 2022. Tijdens de inspraak- en adviesronde van 60 dagen werd tevens een inspraakmoment voor de bevolking georganiseerd op 11 mei 2022 . Dit inspraakmoment vond plaats in de serre van De Bloemfabriek. De bekendmaking van de publieke raadpleging en het inspraakmoment gebeurde zoals decretaal bepaald. De omwonenden werden bijkomend per brief op de hoogte gesteld.

Het inspraakmoment heeft plaats gevonden in de vorm van een infomarkt. Aan de hand van 13 posters werden het planinitiatief en de resultaten van het bijkomend ontwerpend onderzoek stapsgewijs toegelicht. Daarnaast werd een grondplan, met het resultaat van het bijkomend ontwerpend onderzoek, op tafel gelegd als praatprent. Op de infomarkt was een afvaardiging van de stad aanwezig en van studiebureau BUUR Part of Sweco die de bezoekers te woord stonden en uitleg verschaften bij het getoonde materiaal. Participanten konden mondeling reacties meegeven, kregen de kans om op een poster post-its na te laten en er was een “postbus” aanwezig waarin mensen hun bedenkingen en suggesties schriftelijk konden nalaten.

Argumentatie

De adviezen, reacties en het verslag van het inspraakmoment op 11 mei 2022 worden nu ter kennisname gebracht aan het college van burgemeester en schepenen.

Er werd van de volgende publieke instanties een advies/reactie ontvangen binnen de termijn van inspraak- en adviesronde:

  • Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (zie bijlage 3)
  • Vlaamse landmaatschappij (zie bijlage 4)
  • Fluxys Belgium (zie bijlage 5)
  • Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn (zie bijlage 6)
  • Provincie Antwerpen (zie bijlage 7)
  • Agentschap Innoveren en Ondernemen (zie bijlage 8)
  • Elia (zie bijlage 9)
  • De Vlaamse Waterweg nv (zie bijlage 10)
  • Sport Vlaanderen (zie bijlage 11)

Op vraag van het college van burgemeester en schepenen werd bijkomend advies ingewonnen op de startnota bij de dienst Openbare werken en verkeer van de stad Geel (zie bijlage 12). Verder werd een advies ontvangen van de dienst Toerisme (zie bijlage 13)

Ook werd in zitting van 14 juni 2022 een advies geformuleerd door de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Geel (zie bijlage 14).

Tijdens het participatiemoment zijn het planinitiatief toegelicht én het bijkomend ontwerpend onderzoek dat uitgevoerd is in het kader van de opmaak van dit RUP en er mee inhoud aan zal geven. Participanten kregen de kans om kennis te nemen van het initiatief, vragen te stellen en suggesties en bedenkingen te formuleren. De vragen, opmerkingen en reacties werden opgenomen in een verslag over het inspraakmoment op 11 mei 2022 (zie bijlage 15).

Ten slotte werden twee inspraakreacties van een bewoonster van Ten Aard ontvangen (zie bijlage 16 en bijlage 17).

Juridische grond

VCRO Artikel 2.2.18. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt de startnota, de adviezen, de reacties en het verslag van het participatiemoment aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage binnen een termijn van tien dagen na het afsluiten van de termijn van 60 dagen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het College van Burgemeester en Schepenen neemt kennis van de geformuleerde adviezen en reacties op de start- en procesnota van het RUP Hart voor Ten Aard alsook het verslag over het inspraakmoment van 11 mei 2022.

Artikel 2

Het College van Burgemeester en Schepenen vraagt aan de dienst stadsontwikkeling om de startnota, adviezen, reacties en het verslag over het inspraakmoment aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage over te maken.