Terug
Gepubliceerd op 12/08/2022

2022_GR_00125 - Goedkeuring herzieningsaanvraag deelname Kempens Woonplatform Zuid Centraal - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
do 02/06/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; vera celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; luc van laer; myriam Smets; Tim Vanuytsel; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; francois mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Pieter Verhesen; Noël Devos; Tinne Vangeel; Greet Daems; Petra Gyesbreghs

Secretaris

francois mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_GR_00125 - Goedkeuring herzieningsaanvraag deelname Kempens Woonplatform Zuid Centraal - Beslissen: Goedkeuren 2022_GR_00125 - Goedkeuring herzieningsaanvraag deelname Kempens Woonplatform Zuid Centraal - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Het subsidieproject Kempens Woonplatform werd op 1 november 2009 opgestart ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid in 25 gemeenten. De stad Geel maakt sinds 2009 onafgebroken deel uit van Kempens Woonplatform. De huidige subsidieperiode loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025. Bij aanvang van deze subsidieperiode werd de werking van Kempens Woonplatform opgedeeld in 4 werkingsgebieden. De stad Geel behoort tot het werkingsgebied van Kempens Woonplatform Zuid Centraal. 

De werking van Kempens Woonplatform kan opgedeeld worden in een pakket van verplichte activiteiten, dewelke in elke deelnemende gemeente dient uitgevoerd te worden. Aan dat pakket kan ook met de voorliggende herziening niets gewijzigd worden. Daarnaast heeft elke gemeente, in voorbereiding van het lopende subsidiedossier, een pakket van aanvullende activiteiten geselecteerd zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting d.d. 03/06/2019.

Feiten en context

Art. 2.30 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat de initiatiefnemer van een project waaraan een subsidie wordt verleend voor de periode 2023-2025 een herziening kan vragen van de aanvullende activiteiten in zijn activiteitenpakket. Hiervoor dient de initiatiefnemer uiterlijk op 30 juni 2022 een herzieningsaanvraag in te dienen bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

Op 26/01/2022 vond er een bilateraal overleg plaats tussen de gemeente en Kempens Woonplatform, waarbij enerzijds het huidige pakket aan aanvullende activiteiten werd besproken en anderzijds werd stilgestaan bij eventuele mogelijke bijkomende aanvullende activiteiten. Tijdens dit overleg werden ook 3 eigen voorstellen toegelicht onder de 2de beleidsprioriteit, hetgeen verder in een toelichtende nota verduidelijkt werd zoals overgemaakt via mail d.d. 18 februari 2022. 

In zitting d.d. 21/03/2022 besprak het college van burgemeester en schepenen een aantal zaken om de voorliggende herzieningsaanvraag verder te kunnen uitwerken. 

IOK wenst, in samenwerking met gemeenten, OCMW’s en andere woonactoren, met de herzieningsaanvraag van Kempens Woonplatform, blijvend het woonbeleid op maat voor elk van de deelnemende gemeenten uit te werken. Hierbij zal de centrale kenniscel rond wonen behouden blijven, maar wordt het engagement van het lokale bestuur gevraagd om het project te ondersteunen met een lokale equipe.

Uiterlijk in de maand december 2022 zal de minister een beslissing nemen over de herziening. Bij een gehele of gedeeltelijke goedkeuring zal de projectsubsidie herberekend worden voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. Indien de herzieningsaanvraag wordt afgekeurd, blijft het oorspronkelijke subsidiebedrag behouden. De eventuele impact op de projectsubsidie zal verrekend worden in de werkingskosten van de woongerelateerde dienstverleningen van IOK voor de periode van 2023 tot 2025.

Argumentatie

Het voorliggende dossier betreft een herziening van de aanvullende activiteiten uit de werking van Kempens Woonplatform.

Er is ook en pakket van verplichte activiteiten, maar daar wordt niks aan gewijzigd. 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (gecodificeerde decreten over het Vlaams woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020).

Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021, in het bijzonder Boek 2, Deel 2, Titel 4 (Subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid).

De beslissing van de gemeenteraad van 3/06//2019 om verder deel te nemen aan het project Kempens Woonplatform Zuid Centraal, ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

Het ministerieel besluit houdende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid voor de periode 2020-2025 van 12 december 2019.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het voorliggend dossier met betrekking tot de herzieningsaanvraag voor het project Kempens Woonplatform Zuid Centraal goed voor de periode 2023-2025. 

Volgende aanvullende activiteiten worden uitgevoerd in de periode 2023-2025:

  • Binnen Beleidsprioriteit 1 (de gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden):
    • Het uitvoeren, opvolgen en eventueel bijsturen van het protocolakkoord inzake versnelde toewijzing.
  • Binnen Beleidsprioriteit 2 (de gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving):
    • Het opstellen en toepassen van een verordening waarbij de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt wordt.
    • Het opsporen, registreren en aanpakken van verwaarloosde gebouwen en woningen. 
    • Het opmaken van een afsprakenkader met de minister en het sociaal verhuurkantoor dat actief is in Geel. Het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken met het oog op het inhuurnemen van woningen en kamers door het sociaal verhuurkantoor.
    • Het organiseren van een structureel overleg en samenwerking rond woningkwaliteit met de lokale partners.
    • Het opmaken van een stappenplan bij ernstige woonhygiënedossiers.
    • Het begeleiden van eigenaar(s) en bewoners in mensonwaardige/gevaarlijke woningen.
    • Het opmaken van een reglement inzake de modaliteiten voor toekenning van (bus)nummers aan huizen en gebouwen.
  • Binnen Beleidsprioriteit 3 (de gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen):
    • Het samenwerken met het vredegerecht en de deurwaarders in het kader van de procedure gerechtelijke uithuiszetting.