Terug
Gepubliceerd op 04/04/2022

2022_BURG_00230 - Wadada festival - KSA Berkven - 20 & 21/5/2022

Burgemeester
ma 04/04/2022 - 12:00 Kabinet burgemeester
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_BURG_00230 - Wadada festival - KSA Berkven - 20 & 21/5/2022 2022_BURG_00230 - Wadada festival - KSA Berkven - 20 & 21/5/2022

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Politiecodex stad Geel, goedgekeurd door de gemeenteraad van 02/02/2009 en latere wijzigingen

Aanleiding en context

KMR vzw (Kiek Mee Rijst) vraagt de toestemming voor de organisatie van het festival Wadada, in open lucht op het terrein van  KSA Berkven op vrijdag 20 en zaterdag 21/5/2022.

Op vrijdag wordt een kleine pre-party georganiseerd in het lokaal van KSA Berkven voor max. 100 personen. 

Organisatoren vragen om  tijdelijke bewegwijzering te hangen naar het event toe en dit aan Meulemakershoeve, Schransdijk, Katersberg, Dr. Vandeperrestraat, station en een groot doek in Schransdijk, toelating voor de verkoop van sterke drank en toelating voor het maken van een kampvuur op het terrein (afgebakend met bakstenen muur en gepaste ondergrond). 

Om overlast te beperken speelt de organisator zoveel mogelijk richting bos, weg van de bewoonde omgeving, en alle nodige maatregelen te treffen om de overlast tot een minimum te herleiden.

Voor tent/openluchtfuiven die niet op een standaardlocatie doorgaan, wordt steeds een gedetailleerd inplantingsplan aan de organisatie gevraagd, waar na er advies van de brandweer ingewonnen wordt. 

Ook dient er zeker meegegeven dat de organisator schriftelijke afspraken maakt tussen de eigenaar van de locatie en de organisator.

Adviezen

Brandweer Gunstig onder voorwaarden

De richtlijnen, voorwaarden en bepalingen in het advies van de brandweer moeten strikt nageleefd worden.

Politie Gunstig onder voorwaarden

Het evenement wordt toegevoegd aan de evenementenkalender die ter beschikking wordt gesteld van de patrouillerende politieteams zodat toezicht en nazicht zich eventueel kunnen voordoen. 

Er mogen geen alcoholische dranken geschonken worden aan -16 jarigen en geen sterke dranken aan -18 jarigen. Voor de verkoop van sterke drank is de toelating van de burgemeester vereist.

Indien een afwijking van het geluidsniveau wordt aangevraagd adviseren wij, om de overlast voor de buurt te beperken, slechts een maximaal geluidsniveau cat 2 dat groter is dan 85dB(A) Laeq, 15min en kleiner of gelijk aan 95dB(A) Laeq toe te staan.

Om redenen van openbare orde, rust en veiligheid adviseren wij de inzet van profesionele security. Minimum vereiste inzet: 4 agenten.

Zich houden aan de geldende maatregelen en onderrichtingen in het kader van de bestrijding van het COVID-19 virus voorzien in het Koninklijk besluit, die eventueel nog van toepassing zijn op het moment dat het evenement doorgaat.

Besluit

De burgemeester beslist:

Artikel 1

Vera Celis, burgemeester stad Geel, geeft de toestemming aan KMR vzw  voor de organisatie van het festival Wadada, te KSA Berkven op vrijdag 20 en zaterdag 21/5/2022. Geen camping deze editie. 

De pre-party op vrijdag kan enkel georganiseerd worden in het lokaal van KSA Berkven, ALS het lokaal volledig in orde is met de brandveiligheid en de daarbijhorende keuringen. Dit moet aangetoond worden door organisator of via verhuurder en dit minstens 2 weken voor aanvang evenement. Maximumcapaciteit mag ook niet overschreden worden!

Om overlast te beperken speelt de organisator zoveel mogelijk richting bos, weg van de bewoonde omgeving, en alle nodige maatregelen te treffen om de overlast tot een minimum te herleiden.

De organisator maakt  schriftelijke afspraken met de eigenaar van de locatie.

De voorwaarden, vermeld in het besluit en in het (voorafgaandelijk) advies en eventueel controleverslag(en) van de brandweer moeten nageleefd worden. 

De organisator zorgt zelf voor de nodige verzekeringen.

Artikel 2

    Deze vergunning, inclusief de  vergunning voor de verkoop van sterke drank gelden onder volgende voorwaarden:
    • ig verwittigen van de buren uit de omliggende straten 
      • de nodige maatregelen nemen om geluidsoverlast voor de omwonenden te voorkomen;
        • Verplicht gebruik van een geluidsmeter op elke muziekinstallatie.
        • Enkel gebruik van de muziekinstallatie tijdens het evenement, niet gedurende de opbouw- en afbraakperiode.
        • voor toezicht zorgen, zowel binnen als in de directe omgeving en oog hebben voor de orde en rust van de buurt, de netheid ervan, het voorkomen van vandalisme en openbaar urineren, drugsgebruik, diefstallen e.d. 
        • verontreinigingen in de nabijheid van de tent en/of terrein, die kennelijk van het fuifgebeuren afkomstig zijn, verwijderen voor 8.00u ‘s anderendaags;
        • geen gebruik van glazen/bekers buiten de inrichting; 
        • luidruchtig vertrekkende bezoekers aanmanen om de rust van de omwonenden te respecteren;
      • Inzet van minimum 4 vrijwillige meerderjarige ‘fuifsteward’ vanuit de vereniging voor toezicht in de nabije omgeving van de fuif die opereren volgens het principe: horen – zien – melden.  
      • Voor evenementen/activiteiten in een tent of openlucht is er geen afwijking van het geluidsuur. Tijdens de weekdagen dient de muziek om 03.00 uur afgezet worden. Op vrijdag en zaterdag om 03.30 uur;
      • De maximumcapaciteit van de tent / eventzone, zoals bepaald door de brandweer, mag NIET overschreden worden.
      • Alle opstaande trussen moeten voorzien worden van trussplaten om trussklimmers te voorkomen.

      Aan de organisatoren wordt uitdrukkelijk gevraagd het actieplan ‘Alcohol & Jongeren’ mee uit te dragen:

      • uithangen van de regels inzake schenken van alcohol volgens de wet van 31.12.2009;
        • Géén alcohol voor -16 jarigen;
        • Géén sterke drank voor -18 jarigen;
      • duidelijke communicatie en briefing van alle medewerkers;
      • indien er alcoholische dranken worden verkocht worden op de eventlocatie moet de organisatie een leeftijdsaanduiding-systeem voorzien voor alle bezoekers in de vorm van bandjes volgens het stoplichtprincipe:
        • + 18 = GROEN
        • +16  = ORANJE
        • -16 = ROOD 

      Als organisator moet je erop toezien dat het rookverbod in de tent wordt toegepast. De organisator, security en alle medewerkers hebben de verantwoordelijkheid de bezoekers actief op het rookverbod te wijzen. Dit wil zeggen dat je rokende fuifgangers in de tent erop attent moet maken dat ze niet mogen roken en hen bij herhaaldelijk roken in de tent de toegang tot de fuif moet ontzeggen.

       

Artikel 3

De organisator heeft de nodige aandacht voor parkeervoorzieningen voor de bezoekers van het concert.

Sluitingsuur en muziek uit is voorzien om 03.00 uur.

Artikel 4

Vergunning wordt verleend voor het plaatsen van tijdelijke bewegwijzering langs gemeentewegen naar het festival toe en dit op volgende locaties:

-station

-Dr. Vandeperrestraat

-Heistraat

-Katersberg

-Meulemakershoef

-Schransdijk

-Retieseweg

De bewegwijzering en het doek mogen ten vroegste vijftien dagen voor datum van het evenement gehangen worden en moet terug verwijderd worden uiterlijk drie dagen na het evenement.   

De bewegwijzering en doek mogen niet gehangen worden aan bomen, verkeerslichten of andere verkeerstekens, en niet op rotondes of tussenbermen. De borden worden gehangen op een manier waarop de weggebruikers of voetgangers niet gehinderd worden, en dit enkel met touw of colsonbandjes. Na het evenement moeten alle bevestigingsmaterialen en bewegwijzering door de organisator verwijderd worden.

Vergunning wordt verleend voor het plaatsen van tijdelijke bewegwijzering langs gewestwegen en gemeentewegen, mits strikte naleving van de voorwaarden vermeld in de vergunning van het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad.

Artikel 5

De Vlarema (Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) verbiedt organisatoren van evenementen om vanaf 2020 nog met wegwerpbekers, blikjes of PET-flesjes te werken. Alles moet geserveerd worden in – indien mogelijk – glas, ofwel herbruikbare bekers.
Kiest een organisator er toch voor om wegwerpbekers aan te bieden, dan moet hij deze voor 95% opnieuw inzamelen.

De organisator doet het nodige om zich in regel te stellen met de geldende wetgeving.

Artikel 6

De organisator zorgt ervoor dat de omwonenden tijdig – minstens 1,5 week voor evenement - , schriftelijk en correct in kennis gesteld worden van het doorgaan van het evenement, eventuele verkeersmaatregelen genomen naar aanleiding van het evenement en van het feit dat eventuele inzameling van afvalfracties (restafval, GFT, PMD, papier/karton) mogelijks verstoord zal zijn (info hieromtrent: IOK).

Een voorbeeldbrief wordt tevens min. 1,5 week voor datum evenement aan Evenementenloket bezorgd.

Artikel 7

Er dienen minimum 4 agenten professionele security voorzien te worden, omwille van openbare orde, rust en veiligheid. 

Zich houden aan de geldende maatregelen en onderrichtingen in het kader van de bestrijding van het Covid 19-virus, die van toepassing zijn op het moment dat het evenement doorgaat.

Artikel 8

De toelating voor een kampvuur geldt enkel onder de volgende strikte voorwaarden:

  • De organisator zorgt zelf voor de nodige verzekeringen en voor het naleven van de geldende wetgeving
  • De voorwaarden vermeld in de adviezen van de brandweer en in het besluit moeten nageleefd te worden
  • Op de dag zelf, voor de aanvang van het evenement, dient de organisator contact op te nemen met de bevelhebbende officier van de brandweer van die dag, voor de definitieve toelating op het telefoonnummer 014/28 79 79. De officier van dienst zal je vertellen of het kampvuur mag doorgaan of niet.

Artikel 9

Er wordt toestemming verleend om te afficheren op de door de stad voorziene reclameconstructies (plakborden en plakzuilen), mits naleving van de regelgeving in de politiecodex van 1/1/2014 - richtlijnen plakken affiches  - art. 185. 

De bepalingen van de artikels 180 tem 185 van de politiecodex, goedgekeurd door de gemeenteraad van 02/02/2009 en latere wijzigingen, moeten nageleefd worden.


Bijlagen