Op 2 april 2020 werd de trage weg gelegen tussen Ganzenstraat 170 en Papenhoeven 10 door de gemeenteraad erkend als gemeenteweg. Het college werd gelast met het opstellen van een rooilijnplan. Tot op heden was dit nog niet gebeurd. Recent heeft de eigenaar van het huis met adres Ganzenstraat 170 een nieuwe trage weg gecreëerd langs de rand van hun perceel. Stad Geel heeft de gracht aan de uitgang van deze trage weg aan de Ganzenstraat overwelfd.
De eigenaar van Ganzenstraat 170 wilt al langer dat het pad langs hun woning afgesloten kan worden. Door de nieuwe verbinding te maken langs de rand van het perceel is er zelfs een beter alternatief voor de trage weg gebruiker gecreëerd waardoor dit mogelijk is. Omdat het pad langs hun woning erkend is als gemeenteweg dient deze ook officieel verplaatst te worden.
De bewoners van Ganzenstraat 170 wensen dit voor hun privacy.
Op het oorspronkelijke pad werd op 2 april 2020 van rechtswege een erfdienstbaarheid gecreëerd. Een verplaatsing van de gemeenteweg dient, conform het gemeentewegendecreet en conform de uitspraak van het Grondwettelijk Hof van 7 oktober 2021, steeds officieel vastgelegd te worden in een rooilijnplan waarbij de gemeente de gewijzigde wegenis verwerft. Dit kan op 2 manieren:
In alle gevallen dient een rooilijnplan opgesteld te worden. De wijziging van de gemeenteweg kan in eenzelfde rooilijnplan opgenomen worden als het nog op te stellen rooilijnplan in navolging van het gemeenteraadsbesluit van 2 april 2020.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (ook wel gemeentewegendecreet genoemd):
'Artikel 8. Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Artikel 9. Bij verplaatsing van een gemeenteweg geldt dat het bestaande tracé een gemeenteweg blijft totdat het nieuwe tracé openstaat voor het publiek.
Artikel 13. (...) § 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden. (...)
Artikel 16. § 1. Het college van burgemeester en schepenen neemt de nodige maatregelen voor de opmaak van de gemeentelijke rooilijnplannen. (...)
Artikel 26. (...) § 2. In het geval van nieuwe gemeentewegen gaat de gemeente over tot verwerving van de onroerende goederen, vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
In afwijking van het eerste lid kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt. Die overeenkomst wordt binnen de termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen. (...)'
Het College van Burgemeester en Schepenen beslist principieel akkoord te gaan met de gedeeltelijke wijziging/verlegging van de op 2 april 2020 erkende gemeenteweg gelegen tussen Ganzenstraat 170 en Papenhoeven 10 zoals vermeld op bijgevoegd plan.
Het College van Burgemeester en Schepenen gaat principieel akkoord om een rooilijnplan en opmetingsplan te laten opstellen door een landmeter-expert waarbij de voorgestelde wijzigingen mee opgenomen worden.
Het College van burgemeester en schepenen, ziet dit besluit enkel als een principiële goedkeuring. Het College van burgemeester en schepenen geeft opdracht om volgende elementen nog verder te verhelderen: expliciete uitspraak over al dan niet gratis grondoverdracht aan de stad van de rode as; de kostendeling of niet voor de opmaak van rooilijnplan; is er sprake van grondruil?; aanleg is dit op kosten van de eigenaar en te realiseren tegen een bepaalde datum of voert de stad deze werken uit en wordt er gefactureerd aan eigenaar?