De Stad voorzag in haar meerjarenbegroting tussenkomsten voor 2020 en 2021 van tweemaal 3 miljoen euro in de exploitatie van het ziekenhuis Geel. Deze stelt de stad ter beschikking van het ziekenhuis via een “fonds” dat het ziekenhuis als provisie boekt voor mogelijke tekorten veroorzaakt door de mogelijke gevolgen van de Covid-crisis en de pensioenlasten.
Het Ziekenhuis en de stad/OCMW hebben er blijvend alle belang bij om het resultaat van de exploitatie van het ziekenhuis zo positief mogelijk te zien evolueren, zodat er geen bijkomende tekorten ten laste van de stad/OCMW kúnnen gelegd worden. Dergelijk fonds is zinvol als buffer tegen de effecten van de onduidelijke situatie die zal ontstaan vanaf 2025 (wanneer een Vlaamse tussenkomst in de respo-factuur niet meer gegarandeerd is).
De aanwending en het beheer hiervan werden formeel vastgesteld in een overeenkomst, goedgekeurd in de raad van bestuur van het AZ op 16/02/2021 en de gemeenteraad van 01/03/2021.
Bij de aanpassing van het meerjarenplan in 2021 werd de timing in overleg aangepast. De prognoses van het ziekenhuis over de verwachte resultaten en de liquiditeitsbehoeften vroegen nog niet om een storting in 2021 en de nood aan een tweede schijf dient zich wellicht niet voor 2026 aan. Daarom werd ook het meerjarenplan in deze zin aangepast.
Het fonds kan ingezet worden om exploitatietekorten van het ziekenhuis op te vangen. Het kan rechtstreeks worden aangewend voor tekorten als gevolg van de pensioenproblematiek of van de Covid-pandemie. Het kan ook worden aangewend voor tekorten veroorzaakt door andere elementen na formeel en voorafgaand akkoord van het stadsbestuur.
Het fonds werd opgericht voor onbepaalde duur. Het wordt opgeheven wanneer er geen middelen meer in het fonds beschikbaar zijn of wanneer er niet langer een financiële impact is voor de AV Sint Dimpna ten gevolge van de Covid-pandemie of impact ten gevolge van de pensioenlasten van (voormalig) statutair tewerkgestelden op de rekeningen van de AV Sint Dimpna. Na deze periode en indien het fonds (partieel) niet gebruikt is, zal de stad Geel beslissen wat er met de resterende middelen in het fonds zal gebeuren.
Het dagelijks beheer van het fonds gebeurt door de financieel directeur van de stad Geel enerzijds, die daarvoor alle decretale regels over boekhouding, verantwoording en rapportering in acht neemt, en de financieel directeur van de AV AZ Sint-Dimpna anderzijds, die handelt onder toezicht van de CEO en de raad van bestuur van het Ziekenhuis.
Het dagelijks beheer omvat alle financiële en boekhoudkundige werkzaamheden, evenals alle informatie nodig voor de goede opvolging van de problematiek rond mogelijke tekorten van het Ziekenhuis en de aanwending van het fonds. Zij staan ook in voor een goed thesauriebeheer van het fonds in afwachting van het gebruik ervan.
Over de noodzaak tot aanwending, het beheer en de boekhouding van het fonds en over de begroting, periodieke rapportering en jaarrekening van de AV AZ Sint-Dimpna wordt tijdig en minstens jaarlijks gerapporteerd aan het stadsbestuur en aan de Beheerraad van het ziekenhuis. De overboeking uit het fonds naar het resultaat is van de goedkeuring van deze organen afhankelijk.
Omwille van de aangepaste afspraken over de fasering hechten we een addendum aan de oorspronkelijke overeenkomst dat artikel 5 over de fasen van de stortingen wijzigt. Dit artikel is nu meer generiek en flexibel gemaakt om nog beter te kunnen aansluiten bij de werkelijke noden.
Het voorstel is op 11/02/2022 met gunstig gevolg afgestemd met het AZ Sint-Dimpna, dat het ook aan de beheerraad van het ziekenhuis zal voorleggen.
Het college is bevoegd voor de uitvoering van de nominatieve toelage die de raad in het aangepaste meerjarenplan goedkeurde.
De gemeenteraad is bevoegd om de meerjarige overeenkomst goed te keuren.
De financiering via het fonds verloopt in schijven en is te bepalen in onderling overleg tussen ziekenhuis en stad op basis van een overleg binnen het dagelijks bestuur van het fonds.
Tegen 31/12/2027 moet de voorziene 6 miljoen euro integraal gestort zijn in het fonds, tenzij uitdrukkelijk en formeel anders afgesproken tussen de partijen
Aanwending van het fonds kan gebeuren voor zolang er sprake is van financiële impact ten gevolge van de Covid-pandemie of impact ten gevolge van de pensioenlasten van (voormalig) statutair tewerkgestelden op de rekeningen van de AV Sint Dimpna.
De gemeenteraad keurt het addendum op de overeenkomst tussen Stad/OCMW en AZ Sint-DImpna ivm het reservefonds en de stortingen , goed.