Vanaf maart 2020 kende ons land verschillende opeenvolgende Covid-19-golven met wisselende beschermingsmaatregelen en -verplichtingen. Dit heeft nog steeds een ernstige impact op het verenigingsleven in verschillende sectoren (cultuur, jeugd en sport). Ook de kosten voor onderhoud en beheer van ontmoetings- en verenigingsinfrastructuur zijn blijven doorlopen.
Om de lokale besturen te helpen om het verenigingsleven in die sectoren bij te staan, stelde de Vlaamse Regering extra middelen ter beschikking van de gemeenten. Uit dat Vlaamse Noodfonds ontving Geel 600.529 euro extra middelen. (Nooddecreet van 19 juni 2020).
Geelse verenigingen konden tot 30/11/2020 een aanvraag tot steun indienen, ter compensatie van aangetoonde geleden kosten of gederfde inkomsten in 2020 door de coronacrisis en voor:
De stad Geel voorzag voor 2020 nog een subsidie van 5000 euro voor de Geelse parochie- en ontmoetingszalen, tot het behoud en onderhoud van deze infrastructuur, nodig voor het sociale ontmoetings- en verenigingsleven in onze stad.
Maar de impact van Covid-19 is niet beperkt gebleven tot 2020. Ook gans 2021 en nu in 2022 zijn inkomsten gederfd en lopen kosten van onderhoud infrastructuur en andere bijzonder inspanningen voor het sociale ontmoetings- en verenigingsleven verder door.
Vrijwilligers en hun verenigingen blijven een te ondersteunen sociaal kapitaal in onze stad, nu een heropstart van het sociale leven zich aandient.
Daarom mijn vragen :