Korte historiek samenwerkingsverband:
Op 30 augustus 2019 diende een breed partnerschap van Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheden en middenveldorganisaties een aanvraag in tot subsidiëring van strategische projecten in uitvoering van het RSV (Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen). Deze partners ondertekenden in 2018 de intentieverklaring om samen verder te werken aan “een veerkrachtige en klimaat-robuuste vallei van de Grote Nete (tussen Mol, Balen, Meerhout en Geel) via realisatie-gerichte gebiedswerking”.
Oprichting werkgroep recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud: juni 2020:
De subsidiering werd niet toegekend, maar de hier verderop opgesomde partners vonden het waardevol om actief verder te werken aan één van de vier hefboomprojecten uit het ingediende dossier, namelijk “Het verbeteren en uitbouwen van het toeristisch aanbod en recreatief medegebruik in het Grote Netewoud”. De partners organiseren zich onder de benaming “werkgroep recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud". Hierna verder afgekort als “R&T GNW”.
Natuurpark Grote Netewoud:
Vanaf 2021 wordt er gesproken over “Natuurpark Grote Netewoud” als benaming van de te vermarkten regio.
Het Natuurpark Grote Netewoud beslaat het aaneengesloten gebied gevormd door de afwisseling van (natte) bossen, stuifduinen, beemden, heide en agrarisch landschap langsheen de Grote Nete en haar zijrivier de Molse Nete, in de gemeenten Mol, Balen Meerhout en stad Geel. Op termijn kan de gebiedsomschrijving uitgebreid worden met deelgebieden die aansluiten bij de identiteit van het natuurpark.
Het Natuurpark Grote Netewoud wordt gedefinieerd als de deelgebieden en activiteiten die representatief zijn voor de hoge landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten van het Grote Netewoudgebied, met haar sterke Kempense identiteit.
Tot de natuurkern behoren: Molse Nete, Molderbroek, Most-Keiheuvel, De Vennen, Scheps, Griesbroek, De Vloyen, Bels Broek en Heide, Malesbroek en Wilders. Extra aandacht is er voor natuurgebieden in de schil omgevend landschap zoals Heidehuizen, Volsbergenbossen, Scherpenbergen-De Hutten, die ook deel uitmaken van het natuurpark. Het ontwerpen van een duidelijke geografische overzichtskaart is een belangrijke prioriteit.
Intentieovereenkomst:
Deze intentieovereenkomst (in bijlage toegevoegd) heeft tot doel het engagement en de gezamenlijke doelstellingen van de samenwerkende partners van de werkgroep ‘recreatie en toerisme in natuurpark Grote Netewoud’ vast te leggen. Deze overeenkomst schetst het brede kader, de algemene visie en de engagementen van de samenwerking zonder alle inhoudelijke details van elke individueel ondernomen actie te beschrijven. Deze laatste kunnen in de toekomst opgenomen worden bij het tot stand komen van een ‘masterplan natuurpark Grote Netewoud’.
De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring voor de ondertekening van de intentieovereenkomst door de stad Geel voor de werkgroep "Recreatie en Toerisme in Natuurpark Grote Netewoud".
BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER, DEEL GRONDAFSTAND: SC 21/02/2022 - GR 7/03/2022
UITERSTE BESLISSINGSDATUM: 24/4/2022
Op 20/10/2021 werd een omgevingsvergunning aangevraagd voor de aanleg van het plein nabij Welzijnscampus van CAW en de verlegging van voetweg 179.Achteraan het gebouw van CAW wordt een terras aangelegd, dat afgeboord wordt met een haag.
Door dit terras moet de voetweg een gewijzigd tracé vormen. Voor het nieuwe traject is gratis grondafstand noodzakelijk.
De trage weg dient aangelegd in rode beton om de veiligheid van de fietsers en voetgangers te verhogen.
WegtracéArtikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over het aangepaste wegtracé en bijhorende grondafstand alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
Bezwaarschriften
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 25/11/2021 t.e.m. 24/12/2021. Er werden geen bezwaren ingediend.
Artikel 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014,
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het gewijzigd wegtracé voor voetweg 179 zoals opgetekend in het bijgevoegd plan mits aan volgende voorwaarden wordt voldaan:
Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, artikel 1, dat bepaalt: "Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen."
Het bestuur van stad Geel wenst de trage wegen te behouden en te herwaarderen. Door de bouw van de nieuwe woonwijk (project Wydbosch) en de bouw van het CAW, is ligging van de trage weg tussen Gasthuisstraat 102 en Eikevelden op een aantal plaatsen gewijzigd en tijdelijk onderbroken. Deze trage weg is een officiële gemeenteweg die vermeld is in de Atlas der Buurtwegen (1843) als Sentier 179.
Voor de herwaardering van deze gemeenteweg na de aanleg van de wegenis voor het project Wydbosch en het CAW wenst stad Geel het gebruik van deze trage weg te stimuleren door het geven van een officiële straatnaam.
De stedelijk archivaris stelt voor Sentier 179 volgende straatnaam voor: Meerhoutsevoetweg.
In de Atlas der Buurtwegen (1843) heet deze ‘sentier’ nummer 179 de 'Meerhoutschenvoetweg'.
We proberen voor de trage wegen altijd in de eerste plaats de historische naam te behouden, dus hier willen we als naam ‘Meerhoutsevoetweg’ voorstellen, dus de oude naam in de moderne spelling.
Aangezien het niet de bedoeling is om de voordeur van gebouwen langs deze gemeenteweg te plaatsen, is het niet wenselijk dat er huisnummers aan worden gegeven. Tweede reden om geen huisnummers te geven in combinatie met deze straatnaam, is om verwarring met de Meerhoutseweg te voorkomen.
Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en plein, in het bijzonder:
"Artikel 4. Het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen wil wijzigen : (...)
2° vraagt advies aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Deze raad deelt schriftelijk binnen 30 dagen zijn advies aan het gemeentebestuur mee. Het gemeentebestuur kan advies vragen aan de Koninklijke Commissie voor Advies voor Plaatsnaamgeving. Deze commissie deelt binnen 30 dagen schriftelijk zijn advies mee aan het gemeentebestuur. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd;
3° maakt dit voornemen door openbare aanplakking bekend, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
De in 1°, 2° en 3° van dit artikel vermelde procedure moet gelijktijdig verlopen.
Het gemeentebestuur bepaalt in de mededeling bedoeld in 1°, in de vragen om advies bedoeld in 2°, en in de aangepakte bekendmaking bedoeld in 3°, de datum waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen.
Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.
Artikel 5. Bij het vaststellen van de naam van nieuwe wegen en pleinen zijn de regels bepaald in 2° en 3° van artikel 4 van toepassing."
De gemeenteraad beslist om een officiële straatnaam toe te kennen aan de trage weg tussen Gasthuisstraat 102 en Fien Geerinckstraat. Aan deze straatnaam mogen geen huisnummers gegeven worden.
De gemeenteraad keurt principieel de straatnaam Meerhoutsevoetweg goed, op basis van het advies van de archivaris van stad Geel.
De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht de procedure tot vaststellen van een straatnaam op te starten zoals bepaald door artikel 5 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.
Op 11 oktober 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de locatie Werft-Possonsdries goed in kader van het plaatsen van een pop voor Fiberklaar, op private eigendom van de stad Geel.
Naar aanleiding hiervan werd de onderhandse overeenkomst inzake het recht van opstal voor het plaatsen van de Fiberpop op onderstaande locatie opgemaakt, onder voorbehoud van goedkeuring van de omgevingsvergunning.
De pop zal geplaatst worden op het speelplein, hoek Possonsdries-Werft, kadastraal gekend als: Geel, 6de afdeling, sectie G, nr. 652A/deel.
Het opstalrecht wordt toegestaan voor een oppervlakte van 35,04m², met name: de footprint van de cabine + 1 meter rondom. Voor leiding met betrekking tot deze pop-up cabines, dewelke buiten de zone recht van opstal vallen, wordt een ondergrondse erfdienstbaarheid gevestigd en een recht van doorgang voor toegang tot de cabine.
Bij het verlijden van de notariële akte zal de opstalhouder een geprekadastreerd plan voorleggen van de correct opgemeten huidige situatie, dit plan zal tevens gehecht worden aan de notariële akte.
Het glasvezelnetwerk (Fiber) wordt onder het openbaar domein uitgerold en bestaat uit PE buizen met glasvezels die op cruciale plaatsen een knooppunt vormen. Op deze knooppunten dient een betonnen prefab unit geplaatst te worden waarin de glasvezellijnen verbonden worden (Fiberpops).
De constructie bestaat uit een betonnen gebouw met een kruipkelder. De glasvezels worden via de kruipkelder tot in het gebouw gebracht en daar in telecomkasten tot een knooppunt afgemonteerd.
Voor elke unit dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Deze unit (Fiberpop) wordt geplaatst naar aanleiding van algemeen nut.
Het recht van opstal vangt aan vanaf datum goedkeuring door de gemeenteraad, voor een periode van 30 jaar, in onderling overleg is deze looptijd door middel van een hernieuwde authentieke akte en op kosten van de opstalhouder verlengbaar tot 50 jaar. Bij het einde van de opstallooptijd wordt de constructie kosteloos overgedragen aan de stad of dient de grond terug hersteld te worden in zijn oorspronkelijke staat. De stad verkrijgt dus na het einde van het recht van opstal terug de volledige, onbezwaarde eigendom.
De opstalhouder (Fiberklaar) zal jaarlijks een vergoeding betalen ten bedrage van 525 EURO, conform de schatting d.d. 28 juli 2021, opgemaakt door LSG landmeters, deze vergoeding is van rechtswege verbonden aan de index van de consumptieprijzen. De schatting hield echter rekening met een oppervlakte van 33,92m², pro rata het oppervlak m.b.t. de opstalzone bedraagt deze vergoeding dan ook 525 EURO in plaats van 510 EURO.
De notariële (authentieke) akte zal verleden worden door notaris Luc Moortgat te Geel. Deze akte dient verleden te worden binnen de 6 maanden na het ondertekenen van deze onderhandse overeenkomst inzake recht van opstal, het is aan de opstalhouder (Fiberklaar) om de notaris hiervan ten gepasten tijde op de hoogte te brengen. Kosten met betrekking tot het verlijden van de notariële akte en opmaken van het opmetingsplan, zijn ten laste van de opstalhouder (Fiberklaar).
In afwachting van het verlijden van de authentieke akte is het aan de opstalhouder toegelaten op eigen risico de werkzaamheden uit te voeren, mits het verkrijgen van een goedgekeurde omgevingsvergunning.
De locaties en het principe van Fiberklaar werden reeds door de dienst openbare werken en verkeer verduidelijkt aan het college van burgemeester en schepenen.
Het recht van opstal wordt toegestaan ten algemene nutte en conform de principes bepaald in de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 7 december 2020.
Een greep uit de voorwaarden bepaald in de overeenkomst:
Bijzondere voorwaarden:
Plaatsingsmodaliteiten:
Voordat de unit kan geplaatst worden, dienen de werken rond de unit afgerond en goedgekeurd door het stadsbestuur, m.n. door de deskundige speelruimte (stadsontwikkeling@geel.be) en de veiligheidsinspectie voor speelzones. Dit betekent concreet dat het draadwerk rond het speelterrein dient verplaatst te worden, zodat de unit buiten het speelterrein komt te liggen. Uit het inplantingsplan blijkt dat het talud van de speelheuvel dient opgevangen te worden door een nog te plaatsen keerwand (betonnen L-element) of andere constructie. De aanvrager mag hiervoor voorstellen doen die ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de deskundige speelruimte (stadsontwikkeling@geel.be) en de veiligheidsinspectie speelzones.
De zone rond de unit dient ontoegankelijk gemaakt te worden voor bezoekers van het speelterrein. Dit dient te gebeuren op een kindvriendelijke/veilige manier (geen uitstekende materialen, valgevaar, …).
Met uitzondering van de nutsleidingen en de noodzakelijke beschermende overkappingen, dient de zone rond de unit vrij te zijn van alle bodemvreemde materialen op het einde van de werken en voor oplevering van de werken. Onder bodemvreemde materialen wordt begrepen: producten die cement bevatten, steenachtige materialen, kunststofproducten. Deze lijst is niet limitatief en ontslaat de aannemer niet van de plicht om andere bodemvreemde materialen te verwijderen uit de werfzone die het gevolg zijn van de werken. Indien tijdens de voorbereidende werken reeds bodemvreemde materialen aangetroffen worden, dient de werfleider de werken op te schorten en het stadsbestuur (openbarewerkenenverkeer@geel.be) hiervan onmiddellijk in kennis te stellen opdat de nodige vaststellingen kunnen gebeuren.
De zone rond de unit zal na afloop van de werken gecontroleerd worden op bodemverdichting m.b.v. een penetrometer. De indringingsweerstand mag maximaal 1.5 MPa bedragen. Om bodemverdichting te vermijden dient betreding met zware machines en voertuigen vermeden te worden. Indien niet vanop een stabiele ondergrond (straat, parking) kan gewerkt worden, dienen rijplaten geplaatst om de druk op de bodem te spreiden. Als ondanks de genomen maatregelen de bodem toch verdicht blijkt, dient de aannemer de bodem los te werken. Hierbij is behoud van de bodemstructuur essentieel. De bodem mag dus noch gekeerd, noch vergraven worden. De bodem dient losgewerkt tot op een diepte van min. 60cm. Hiervoor dient het principe van ploffen of luchtinjectie (cfr. principe van drainjet) gebruikt te worden, uitgevoerd door een firma die over de nodige referenties beschikt. Deze referenties dienen te worden voorgelegd op vraag van het stadsbestuur.
Notariële akte:
De notariële akte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt het recht van opstal en de voorwaarden bepaald in de onderhandse overeenkomst inzake recht van opstal ten algemene nutte en ten voordele van Fiberklaar, met betrekking tot het perceel gelegen te Geel, Possonsdries-Werft, 6de afdeling, sectie G, nr. 652A/deel, voor een oppervlakte van 35,04m², tegen een jaarlijkse vergoeding van 525 EURO, goed.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van notaris Moortgat, Stationsstraat 131, Geel, goed voor het opmaken en verlijden van de notariële akte. Alle kosten verbonden aan deze akte zijn ten laste van de opstalhouder (Fiberklaar).
De Stad voorzag in haar meerjarenbegroting tussenkomsten voor 2020 en 2021 van tweemaal 3 miljoen euro in de exploitatie van het ziekenhuis Geel. Deze stelt de stad ter beschikking van het ziekenhuis via een “fonds” dat het ziekenhuis als provisie boekt voor mogelijke tekorten veroorzaakt door de mogelijke gevolgen van de Covid-crisis en de pensioenlasten.
Het Ziekenhuis en de stad/OCMW hebben er blijvend alle belang bij om het resultaat van de exploitatie van het ziekenhuis zo positief mogelijk te zien evolueren, zodat er geen bijkomende tekorten ten laste van de stad/OCMW kúnnen gelegd worden. Dergelijk fonds is zinvol als buffer tegen de effecten van de onduidelijke situatie die zal ontstaan vanaf 2025 (wanneer een Vlaamse tussenkomst in de respo-factuur niet meer gegarandeerd is).
De aanwending en het beheer hiervan werden formeel vastgesteld in een overeenkomst, goedgekeurd in de raad van bestuur van het AZ op 16/02/2021 en de gemeenteraad van 01/03/2021.
Bij de aanpassing van het meerjarenplan in 2021 werd de timing in overleg aangepast. De prognoses van het ziekenhuis over de verwachte resultaten en de liquiditeitsbehoeften vroegen nog niet om een storting in 2021 en de nood aan een tweede schijf dient zich wellicht niet voor 2026 aan. Daarom werd ook het meerjarenplan in deze zin aangepast.
Het fonds kan ingezet worden om exploitatietekorten van het ziekenhuis op te vangen. Het kan rechtstreeks worden aangewend voor tekorten als gevolg van de pensioenproblematiek of van de Covid-pandemie. Het kan ook worden aangewend voor tekorten veroorzaakt door andere elementen na formeel en voorafgaand akkoord van het stadsbestuur.
Het fonds werd opgericht voor onbepaalde duur. Het wordt opgeheven wanneer er geen middelen meer in het fonds beschikbaar zijn of wanneer er niet langer een financiële impact is voor de AV Sint Dimpna ten gevolge van de Covid-pandemie of impact ten gevolge van de pensioenlasten van (voormalig) statutair tewerkgestelden op de rekeningen van de AV Sint Dimpna. Na deze periode en indien het fonds (partieel) niet gebruikt is, zal de stad Geel beslissen wat er met de resterende middelen in het fonds zal gebeuren.
Het dagelijks beheer van het fonds gebeurt door de financieel directeur van de stad Geel enerzijds, die daarvoor alle decretale regels over boekhouding, verantwoording en rapportering in acht neemt, en de financieel directeur van de AV AZ Sint-Dimpna anderzijds, die handelt onder toezicht van de CEO en de raad van bestuur van het Ziekenhuis.
Het dagelijks beheer omvat alle financiële en boekhoudkundige werkzaamheden, evenals alle informatie nodig voor de goede opvolging van de problematiek rond mogelijke tekorten van het Ziekenhuis en de aanwending van het fonds. Zij staan ook in voor een goed thesauriebeheer van het fonds in afwachting van het gebruik ervan.
Over de noodzaak tot aanwending, het beheer en de boekhouding van het fonds en over de begroting, periodieke rapportering en jaarrekening van de AV AZ Sint-Dimpna wordt tijdig en minstens jaarlijks gerapporteerd aan het stadsbestuur en aan de Beheerraad van het ziekenhuis. De overboeking uit het fonds naar het resultaat is van de goedkeuring van deze organen afhankelijk.
Omwille van de aangepaste afspraken over de fasering hechten we een addendum aan de oorspronkelijke overeenkomst dat artikel 5 over de fasen van de stortingen wijzigt. Dit artikel is nu meer generiek en flexibel gemaakt om nog beter te kunnen aansluiten bij de werkelijke noden.
Het voorstel is op 11/02/2022 met gunstig gevolg afgestemd met het AZ Sint-Dimpna, dat het ook aan de beheerraad van het ziekenhuis zal voorleggen.
Het college is bevoegd voor de uitvoering van de nominatieve toelage die de raad in het aangepaste meerjarenplan goedkeurde.
De gemeenteraad is bevoegd om de meerjarige overeenkomst goed te keuren.
De financiering via het fonds verloopt in schijven en is te bepalen in onderling overleg tussen ziekenhuis en stad op basis van een overleg binnen het dagelijks bestuur van het fonds.
Tegen 31/12/2027 moet de voorziene 6 miljoen euro integraal gestort zijn in het fonds, tenzij uitdrukkelijk en formeel anders afgesproken tussen de partijen
Aanwending van het fonds kan gebeuren voor zolang er sprake is van financiële impact ten gevolge van de Covid-pandemie of impact ten gevolge van de pensioenlasten van (voormalig) statutair tewerkgestelden op de rekeningen van de AV Sint Dimpna.
De gemeenteraad keurt het addendum op de overeenkomst tussen Stad/OCMW en AZ Sint-DImpna ivm het reservefonds en de stortingen , goed.
Op 17 september 2021 heeft de minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen de samenvoeging van de parochies Sint-Franciscus van Assisi, OLV Bezoeking en Sint-Gerebernus Punt erkend. De penningmeesters van de betrokken opgeheven kerkraden hebben zoals wettelijk verplicht een eindafrekening gemaakt (afsluitdatum 17 september 2021). Naast de eindrekening werd de staat van het vermogen toegevoegd.
In bijlage zijn deze documenten opgenomen.
De afdeling Lokale Financiën van Agentschap Binnenlands Bestuur Vlaanderen heeft deze eindrekeningen nagekeken en gecorrigeerd. Op 12 januari 2022 heeft de gouverneur de documenten goedgekeurd. De gemeenteraad neemt kennis van de eindrekeningen.
De rekeningen werden op 17 september 2021 als volgt afgesloten:
Exploitatie | ||||||
Kerkraad | ontvangsten | uitgaven | resultaat tot 17/9 | resultaat rekening 2020 | resultaat eindrekening | |
Sint Franciscus Elsum | 5.778 | 4.513 | 1.265 | 7.019 | 8.284 | |
O.L.V. Bezoek Larum | 6.576 | 5.362 | 1.214 | 14.685 | 15.899 | |
Sint Gerebernus Punt | 2.293 | 2.899 | -605 | 6.405 | 5.800 | |
Totaal | 14.648 | 12.774 | 1.874 | 28.109 | 29.983 | |
Investeringen | ||||||
Kerkraad | ontvangsten | uitgaven | resultaat tot 17/9 | resultaat rekening 2020 | resultaat eindrekening | Roerende beleggingen |
Sint Franciscus Elsum | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
O.L.V. Bezoek Larum | 5.000 | 0 | 5.000 | 0 | 5.000 | 0 |
Sint Gerebernus Punt | 21.105 | 21.105 | 0 | 0 | 27.438 | |
Totaal | 26.105 | 21.105 | 5.000 | 0 | 5.000 | 27.438 |
De kerkraad van de eengemaakte parochie Sint Franciscus van Assisi zal de gezamenlijke overschotten en roerende beleggingen, net als het roerend en onroerend patrimonium, beheren.
Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten - 07/05/2004, bijgewerkt 06/07/2012.
Besluit van de Vlaamse regering van 30 september 2005 houdende vaststelling van de criteria voor de erkenning van de plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen van de erkende erediensten.
De gemeenteraad neemt kennis van de eindrekeningen per 17 september 2021 van de kerkraden van Sint-Franciscus van Assisi Elsum, OLV Bezoeking Larum en Sint-Gerebernus Punt.
De inschrijvingsperiode van de stedelijke scholen voor gewoon basisonderwijs wordt netoverschrijdend vastgelegd met alle Geelse basisscholen. Hiervoor is een centraal digitaal aanmeldingssysteem uitgewerkt.
Voor het buitengewoon onderwijs daarentegen is hiervoor nog geen eenduidige of actuele wetgeving gekend. Om te kunnen inschrijven in het BuO moeten ouders wel in het bezit zijn van een “Verslag”, opgemaakt door een CLB, en deze verslaggeving laat vaak op zich wachten waardoor het aanmelden in januari vaak veel te vroeg is voor onze nieuwe leerlingen en hun ouders.
De vrije inschrijvingsperiode wordt zoals elk schooljaar vastgelegd na de paasvakantie. De opgelegde voorrangsperiode voor kinderen van personeel én broers en zussen van zittende leerlingen zal van start gaan op maandag 28 maart tot vrijdag 1 april 2022. Na deze voorrangsperiode start de vrije inschrijvingsperiode voor alle andere nieuwe inschrijvingen op dinsdag 19 april om 9u. We opteren ervoor om digitaal in te schrijven. We zullen het tijdstip van aanmelden respecteren om dan chronologisch een (online) afspraak te maken om ook effectief in te schrijven.
Capaciteit voor 2022-2023
Dit schooljaar hebben we op datum van 1 februari 2022 voor alle aangeboden types in onze school de maximumcapaciteit behaald. Gezien onze huidige accommodatie het niet toelaat om nog meer leerlingen in te schrijven, zijn wij gezien het grote succes genoodzaakt om voor mogelijke nieuwe instroom een wachtlijst in te voeren, zodat er bij onvoorziene uitstroom (verhuis, herattestering, internaatopname, ...) van deze zittende doelgroep, toch nog kan ingeschreven worden.
Vorig schooljaar hadden we een grote vraag naar type Basisaanbod leerlingen, waardoor op 1 september alle plaatsen waren ingenomen. We verhogen daarom de capaciteit voorzichtig met 2 leerlingen naar 74 leerlingen. We bekijken het komende schooljaar deze evolutie verder.
Voor eigen zittende leerlingen die nog een attestwijziging zouden krijgen vóór 1 september 2021, moeten wij immers sowieso in overcapaciteit gaan voor onze eigen aangeboden types binnen de school.
Momenteel zijn er op basis van het zittend aantal leerlingen 0 open plaatsen voor het lager onderwijs van type 3 en type 9. Tussen deze types zijn echter nog verschuivingen mogelijk. Verschillende zittende leerlingen wachten namelijk nog op:
Indien zittende leerlingen de komende maanden alsnog een andere diagnose krijgen dan het type waarin ze nu zitten, ontstaan er toch nog open plaatsen voor nieuwe leerlingen.
Omzendbrief BAO 2012/01 inzake het inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocdures voor het basisonderwijs, met zijn laatste wijzigingen;
Omzendbrief BAO 97/9 inzake de programmatie en rationalisatie in het buitengewoon onderwijs, met zijn laatst wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de onderstaande capaciteitsbepaling van SAIO voor het schooljaar 2022-2023 goed:
De gemeenteraad keurt onderstaande planning voor de inschrijvingsperiode van SAIO voor het schooljaar 2022-2023 goed:
Sinds schooljaar 2020-2021 verlopen de nieuwe inschrijvingen aan alle Geelse scholen voor gewoon basisonderwijs via één overkoepelend digitaal aanmeldingssysteem. Ouders melden hun zoon of dochter aan voor één of meerdere scholen en ordenen deze naar voorkeur. Indien er voor een school meer aanmeldingen zijn dan open plaatsen, wordt op basis van het objectieve criterium 'afstand tot de school' bepaald welke leerling zich mag inschrijven. Op die manier heeft kamperen voor de schoolpoort niet langer zin.
Elke Geelse school voor gewoon basisonderwijs bepaalt ieder jaar haar maximale capaciteit per geboortejaar (voor het kleuteronderwijs) en per leerjaar (voor het lager onderwijs). Ook de vijf stedelijke scholen voor gewoon basisonderwijs dienen dit te doen.
De capaciteiten voor schooljaar 2022-2023 zijn dit jaar noodgedwongen later bepaald. Omwille van de stijging in het aantal indicatorleerlingen op het Geelse grondgebied moest de norm voor de dubbele contingentering herbekeken worden. Dit moest netoverschrijdend gebeuren en werd bepaald op het netoverschrijdend overleg basisonderwijs van december 2021. Op basis hiervan konden de stedelijke basisscholen hun capaciteiten verder bepalen.
Het Geelse buitengewoon basisonderwijs werkt (voorlopig) nog niet met een digitaal aanmeldingssysteem. De capaciteitsbepaling van SAIO is opgenomen in een apart besluit.
Het schoolbestuur en de directies van het stedelijk basisonderwijs houden bij de bepaling van de maximale capaciteit rekening met verschillende factoren:
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 56 | 56 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 56 | 29 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 56 | 32 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 56 | 26 |
1e leerjaar | 56 | 17 |
2e leerjaar | 56 | 24 |
3e leerjaar | 56 | 12 |
4e leerjaar | 56 | 34 |
5e leerjaar | 56 | 12 |
6e leerjaar | 56 | 16 |
Opmerking: Gezien het groot aantal vrije plaatsen, is de verwachting dat er in SBS De Burgstraat in geen enkel kleuter- of leerjaar kinderen geweigerd zullen moeten worden omwille van een capaciteitstekort.
SBS GEEL-ZUID: SBS DE BOLLENBOOM & SBS DE STELTLOPER
SBS De Bollenboom
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 28 | 28 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 28 | 7 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 28 | 11 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 32 | 1 |
1e leerjaar | 29 | 17 |
2e leerjaar | 29 | 15 |
3e leerjaar | 29 | 15 |
4e leerjaar | 29 | 14 |
5e leerjaar | 29 | 20 |
6e leerjaar | 29 | 12 |
Opmerking: De verwachting is dat er in SBS De Bollenboom in geen enkel kleuter- of leerjaar kinderen geweigerd zullen moeten worden omwille van een capaciteitstekort.
SBS De Steltloper
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 12 | 12 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 12 | 0 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 12 | 0 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 12 | 6 |
1e leerjaar | 12 | 3 |
2e leerjaar | 12 | -1 |
3e leerjaar | 12 | 1 |
4e leerjaar | 12 | 0 |
5e leerjaar | 12 | 0 |
6e leerjaar | 12 | 0 |
Opmerking:
SBS LARUM
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 27 | 27 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 27 | -1 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 27 | 11 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 27 | 10 |
1e leerjaar | 27 | 1 |
2e leerjaar | 27 | -1 |
3e leerjaar | 27 | -3 |
4e leerjaar | 27 | 2 |
5e leerjaar | 27 | -4 |
6e leerjaar | 27 | -6 |
Opmerking:
SBS DE KATERSBERG
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 25 | 25 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 25 | 5 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 25 | 5 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 25 | -1 |
1e leerjaar | 25 | -2 |
2e leerjaar | 25 | 4 |
3e leerjaar | 50 | 15 |
4e leerjaar | 25 | -2 |
5e leerjaar | 50 | 12 |
6e leerjaar | 50 | 15 |
Opmerking:
SBS WINKELOMHEIDE
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 25 | 25 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 25 | 5 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 25 | 4 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 25 | -1 |
1e leerjaar | 25 | -1 |
2e leerjaar | 25 | -3 |
3e leerjaar | 25 | -4 |
4e leerjaar | 25 | 2 |
5e leerjaar | 25 | 1 |
6e leerjaar | 25 | 2 |
Opmerking:
Decreet van 30 mei 2012 houdende technische en praktische aanpassingen aan het decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.
Decreet van 25 november 2011 betreffende het inschrijvingsrecht.
Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 de artikelen 3,15,18, 21,22,25,26,27,28,29,32,37, hoofdstuk I V afdeling 3. Recht op inschrijving de artikelen 37bis-37 duodevicies en afdeling 4.aanmeldingsprocedures art.37undevicies-art.37vicies septies.
Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, artikel 21.
Omzendbrief Inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs van 5 juni 2012 met laatste wijziging op 3 juli 17.
De gemeenteraad legt de maximumcapaciteit van het stedelijk gewoon basisonderwijs in Geel vanaf 1 september 2022 vast op:
SBS De Burgstraat
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 56 | 56 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 56 | 29 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 56 | 32 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 56 | 26 |
1e leerjaar | 56 | 17 |
2e leerjaar | 56 | 24 |
3e leerjaar | 56 | 12 |
4e leerjaar | 56 | 34 |
5e leerjaar | 56 | 12 |
6e leerjaar | 56 | 16 |
SBS GEEL-ZUID: SBS DE BOLLENBOOM & SBS DE STELTLOPER
SBS De Bollenboom
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 28 | 28 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 28 | 7 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 28 | 11 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 32 | 1 |
1e leerjaar | 29 | 17 |
2e leerjaar | 29 | 15 |
3e leerjaar | 29 | 15 |
4e leerjaar | 29 | 14 |
5e leerjaar | 29 | 20 |
6e leerjaar | 29 | 12 |
SBS De Steltloper
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 12 | 12 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 12 | 0 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 12 | 0 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 12 | 6 |
1e leerjaar | 12 | 3 |
2e leerjaar | 12 | -1 |
3e leerjaar | 12 | 1 |
4e leerjaar | 12 | 0 |
5e leerjaar | 12 | 0 |
6e leerjaar | 12 | 0 |
SBS LARUM
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 27 | 27 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 27 | -1 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 27 | 11 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 27 | 10 |
1e leerjaar | 27 | 1 |
2e leerjaar | 27 | -1 |
3e leerjaar | 27 | -3 |
4e leerjaar | 27 | 2 |
5e leerjaar | 27 | -4 |
6e leerjaar | 27 | -6 |
SBS DE KATERSBERG
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 25 | 25 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 25 | 5 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 25 | 5 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 25 | -1 |
1e leerjaar | 25 | -2 |
2e leerjaar | 25 | 4 |
3e leerjaar | 50 | 15 |
4e leerjaar | 25 | -2 |
5e leerjaar | 50 | 12 |
6e leerjaar | 50 | 15 |
SBS WINKELOMHEIDE
Geboorte- of leerjaar | Capaciteit | Verwachte open plaatsen |
---|---|---|
Kleuterklas - geboortejaar 2020 | 25 | 25 |
Kleuterklas - geboortejaar 2019 | 25 | 5 |
Kleuterklas - geboortejaar 2018 | 25 | 4 |
Kleuterklas - geboortejaar 2017 | 25 | -1 |
1e leerjaar | 25 | -1 |
2e leerjaar | 25 | -3 |
3e leerjaar | 25 | -4 |
4e leerjaar | 25 | 2 |
5e leerjaar | 25 | 1 |
6e leerjaar | 25 | 2 |
Elke 5 jaar wordt er extra aandacht geschonken aan onze Geelse patroonheilige Dimpna tijdens de Dimpnadagen. In 2020 zijn deze festiviteiten omwille van corona niet kunnen doorgaan. In mei 2022 kunnen de uitgestelde Dimpnadagen plaatsvinden.
De Sint-Dimpna Ommegang, een religieuze processie, trekt al sinds 1900 door de Geelse straten. Niet enkel de Dimpnalegende wordt uitgebeeld, maar ook de geschiedenis van Geel. Ondanks het traditionele karakter wordt de stoet elke keer opnieuw in een modern jasje gestoken.
Het imposante theaterspektakel GheelaMania, waaraan zo’n 500 acteurs, zangers en figuranten meewerken, zorgt sinds 2005 dat het verhaal ook op een musicale manier gebracht wordt, in een modern en vernieuwend jasje.
Sint-Dimpna Ommegang
Op zondag 15 mei staat de Sint-Dimpna Ommegang gepland, een stoet van 3 km die door de centrumstraten trekt. Deze editie staat in het teken van vernieuwing: de traditionele processie wordt aangevuld met splinternieuwe praalwagens die de legende van de Heilige Dimpna uitbeelden met behulp van moderne technieken. Een groots middeleeuws feest op het marktplein, met optredens, animatie en versterking voor de innerlijke mens, maken de ervaring compleet! We verwachten die dag 10 000 kijklustigen.
Aan deze middeleeuwse markt is een drankstand en een eetstand verbonden en het stadsbestuur van Geel wil deze laten uitbaten middels twee verschillende concessieovereenkomsten. De bedoeling van deze verkoopstanden is dat de bezoekers tegen betaling een hapje en een drankje kunnen nuttigen. Er wordt een aparte concessie voorzien voor het aanbieden van eten en een aparte concessie voorzien voor het aanbieden van drank.
GheelaMania
Daarnaast kan men vanaf 20 mei tot en met 5 juni genieten van GheelaMania. Er worden minstens 17 voorstellingen opgevoerd onder leiding van regisseur Luc Stevens. Voor elke voorstelling verwacht men 1000 toeschouwers. Aan deze voorstellingen is een heus Dimpnadorp verbonden met eten en drinken. Dienst toerisme en stadsanimatie wil de mensen die naar de voorstelling komen warm maken om tijdig af te zakken naar het Dimpnadorp om eerst iets te eten. Ook tijdens de pauze of na de voorstelling is er de mogelijkheid om iets te eten in het Dimpnadorp. Het Dimpnadorp is publiek toegankelijk.
Het stadsbestuur van Geel wil de verkoopstanden van eten laten uitbaten middels één of meerdere concessieovereenkomst(en). De bedoeling van deze verkoopstanden is dat de bezoekers tegen betaling een hapje kunnen eten. Het betreft enkel het aanbieden van eten. Het aanbieden van drank behoort niet tot de concessie.
De gemeenteraad keurt de voorwaarden voor de concessieovereenkomst voor de uitbating van drankverkoop tijdens de Sint-Dimpna Ommegang op zondag 15 mei goed.
De gemeenteraad keurt de voorwaarden voor de concessieovereenkomst voor de uitbating van een eetstand tijdens de Sint-Dimpna Ommegang op zondag 15 mei goed.
De gemeenteraad keurt de voorwaarden voor de concessieovereenkomst voor de uitbating van een eetstand tijdens de voorstellingen van GheelaMania goed.
De oorlog in Oekraïne gaat als een schokgolf door de hele wereld. De Russische inval heeft verschrikkelijke gevolgen voor de bevolking van Oekraïne. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht en zijn op zoek naar een veilig heenkomen binnen en buiten hun eigen land. We voelen ons machteloos en spreken ons uit tegen deze poging tot annexatie.
Ondertussen komen heel wat solidariteitsacties op gang. De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie roept gemeenten op om, onder de campagne #plekvrij, de golf van solidariteit te coördineren. Geel kent als ‘Barmhartige stede’ een lange traditie waar mensen opgevangen worden. Als gemeente willen we dan ook onze solidariteit tonen en stilstaan bij de slachtoffers en de vele vluchtelingen.
De gemeenteraad roept het college van burgemeester en schepenen op om:
Het wegdek in de Gasthuisstraat is versleten en moet vernieuwd worden. De AWV voorziet daartoe het nodige budget. Dat is de aanleiding voor het stadsbestuur om daar een ‘heraanleg’ van het Sint-Dimpnaplein aan te koppelen. Een paar markante vaststellingen:
De Brugpartij drong eerder al aan op effectieve en efficiënte maatregelen op de korte termijn om de situatie op die as én het plein te verbeteren. We stellen vast dat de investering die nu wordt gepland, in het beste geval een pleister op een houten been wordt. Aan de verkeersstromen en de circulatie wordt namelijk niet geraakt.
Het is dringend nodig het mobiliteitsplan te verbreden met een circulatiemodel voor deze as en de straten die daar op aantakken. Niet de doorstroming, maar de veiligheid en het comfort van de zwakke weggebruikers en de bewoners moeten het uitgangspunt zijn van een breder plan van aanpak. Snel achteraan op de fiets van de AWV springen als die budget uittrekt en de schijn wekken dat er écht aan de beveiliging van dat kruispunt wordt gewerkt, is niet genoeg om nog geloofwaardig over te komen bij de Gelenaar.
Wanneer krijgen we een breder plan, een visie met acties die deze omgeving – dé mobiliteitstumor van Geel – eindelijk eens aanpakt?
Langs verschillende kanalen bereikt mij het verontrustende nieuws dat er de laatste tijd meerdere gevallen van agressie geweest zijn in het Sociaal Huis, gericht tegen het personeel. In enkele gevallen zou er zelfs tussenkomst van de politie noodzakelijk geweest zijn.
Ik heb hierbij volgende vragen voor het stadsbestuur:
6. Beschikt de stad over een agressieprotocol ?
Via de pers heb ik vernomen dat het asielzoekerscentrum Zonnedauw 2 maanden langer zou openblijven dan oorspronkelijk gepland was. Een tekort aan opvangplaatsen elders voor de bewoners wordt als reden genoemd.
Is dit bericht correct?
Indien ja, is deze verlenging éénmalig of slechts het begin van een reeks verlengingen? Heeft het stadsbestuur hier zicht op?
Normaal gezien wordt Zonnedauw gebruikt als jeugdherberg. Het is niet ondenkbeeldig dat, nu de coronamaatregelen worden afgebouwd, jeugdbewegingen een aanvraag zullen indienen om van Zonnedauw gebruik te maken. Heeft het stadsbestuur een alternatief voor hen of blijft de jeugd in de kou staan?
Het huidige recyclagepark is nog steeds één van de grote pijnpunten van onze stad.
Er is nog steeds geen weegbrug aanwezig, het park is er gewoon te klein voor waardoor de parkeerwachters regelmatig met discussies over het te betalen bedrag geconfronteerd worden.
Containers worden regelmatig leeggehaald tijdens de openingsuren. Wat betekent dat het containerpark tot 30 minuten gesloten wordt wegens plaatsgebrek met uiteraard misnoegde bezoekers tot gevolg.
De fracties tuinafval, snoeihout, steenpuin en hout zouden in het najaar 2020 verhuizen naar Kievermont. Dit is ongeveer de helft van wat er momenteel aangebracht wordt op het park en zou werkdruk uiteraard gevoelig verlagen. Wat is de reden dat dit niet gebeurd is?
Voor hout ontvangen parken 1 euro voor 10 kilogram. Dit komt op een bedrag van ongeveer 130.000 euro per jaar. Het recyclagepark van Geel kan niet wegen en dus ook niets ontvangen.
Hoever staan we met het nieuwe park dat zou gaan komen in Winkelom? Komt er eigenlijk een goedkeuring op korte termijn (welke termijn?) en zijn er alternatieven?
N.a.v. van het PFOS-PFAS schandaal in Zwijndrecht, midden verleden jaar, zou OVAM verder onderzoek verrichten.
De gemeenten dienden OVAM een inventaris te bezorgen van vervuilde sites. Geel verzamelde eveneens de nodige info. Er kwamen in Geel enkele locaties in aanmerking, waaronder brandweerzones en twee plaatsen waar een grote brand was geweest.
OVAM ging aldaar onderzoeken of er effectief PFOS in de bodem zit, en indien wel, in welke mate.
In afwachting van het resultaat van het onderzoek, dienden mensen die in een straal van 100 meter rond deze sites wonen enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
Is ondertussen het resultaat van het bodemonderzoek voor Geel gekend?
Zo ja, vertonen de bodem en het grondwater bij bepaalde onderzochte sites verhoogde PFAS-waarden?
Welke maatregelen werden en/of worden er nog genomen door de stad?
In vele steden en gemeenten worden geboortebossen aangelegd. Het is een oud gebruik om bij de geboorte van een kind een boom te planten. Een geboortebos zou symbool kunnen staan voor de wens dat elk kind zou kunnen opgroeien in een groene en gezonde wereld.
Via een uitnodiging aan de kersverse ouders kunnen ze deelnemen aan een ‘gezamenlijke boomplantdag’.
We kunnen het tegelijk als een kans zien om de groene ruimte in Geel te versterken. Een plek waar de bezoeker kan samenkomen en ontspannen.
Daarom stel ik voor aan het bestuur om een concreet plan uit te werken om een geboortebos in Geel te realiseren.
Er zijn verschillende wegenwerken in en rond de as Gasthuisstraat-Logen (N118), en ook verder aan Winkelom (N126). Deze lijken een milderende impact te hebben op het doorgaand verkeer door Sint-Dimpna. Wordt deze situatie aangegrepen om de (gewijzigde) verkeersstromen in kaart te brengen? Wordt er daarbij ook gemeten welke routes (vracht)verkeer nu aannemen?
Vanaf maart 2020 kende ons land verschillende opeenvolgende Covid-19-golven met wisselende beschermingsmaatregelen en -verplichtingen. Dit heeft nog steeds een ernstige impact op het verenigingsleven in verschillende sectoren (cultuur, jeugd en sport). Ook de kosten voor onderhoud en beheer van ontmoetings- en verenigingsinfrastructuur zijn blijven doorlopen.
Om de lokale besturen te helpen om het verenigingsleven in die sectoren bij te staan, stelde de Vlaamse Regering extra middelen ter beschikking van de gemeenten. Uit dat Vlaamse Noodfonds ontving Geel 600.529 euro extra middelen. (Nooddecreet van 19 juni 2020).
Geelse verenigingen konden tot 30/11/2020 een aanvraag tot steun indienen, ter compensatie van aangetoonde geleden kosten of gederfde inkomsten in 2020 door de coronacrisis en voor:
De stad Geel voorzag voor 2020 nog een subsidie van 5000 euro voor de Geelse parochie- en ontmoetingszalen, tot het behoud en onderhoud van deze infrastructuur, nodig voor het sociale ontmoetings- en verenigingsleven in onze stad.
Maar de impact van Covid-19 is niet beperkt gebleven tot 2020. Ook gans 2021 en nu in 2022 zijn inkomsten gederfd en lopen kosten van onderhoud infrastructuur en andere bijzonder inspanningen voor het sociale ontmoetings- en verenigingsleven verder door.
Vrijwilligers en hun verenigingen blijven een te ondersteunen sociaal kapitaal in onze stad, nu een heropstart van het sociale leven zich aandient.
Daarom mijn vragen :
Op 21 maart 2014 ondertekende burgemeester Celis samen met al haar collega’s van de andere IOK-gemeenten het burgemeestersconvenant, ook wel Kempen 2020 genoemd. Met de ondertekening engageerden de Kempense gemeenten er zich om een actief en ambitieus energie- en klimaatbeleid te voeren. Tegen 2020 moet de CO2-uitstoot in elk van de Kempense gemeenten, en dus ook op het grondgebied van Geel, met 20 % gedaald zijn tov het referentiejaar 2011. Om dat te realiseren maakte Geel een Energie- en Klimaatactieplan op met maar liefst 263 acties.
Ondertussen ligt 2020 al een eindje achter ons en zouden we de doelstelling met een CO²-vermindering van 20% bereikt moeten hebben. Want na Kempen 2020 ondertekenden we als gemeente ook de ambitie om tegen 2030 maar liefst 40% minder CO²-uitstoot te hebben.
We hebben nog 8 jaar om de doelstelling in 2030 te geraken. Om die doelstelling te halen zullen we nog een tandje mogen bijsteken. Want uit cijfers van de provincie blijkt dat we in 2019 slechts een vermindering van 10% bereikten.
Supermarktketen Albert Heyn kreeg einde 2021 bij een tweede poging de omgevingsvergunning voor inplanting van een supermarkt op de Molseweg.
Dat dergelijke omvangrijke en ingrijpende projecten heel wat bekommernissen en vragen oproepen bij de buurt, is normaal. In dit concrete geval is de impact op de buurt niet enkel aan de zijde van de Molseweg, maar is die ook aan de zijde van de Keulsekar te verwachten. Is die niet enkel op het moment van de opstart van het winkelgebeuren, maar ook tijdens de uitvoering van de werken te verwachten.
Over dit project is er reeds heel wat overleg geweest tussen de stad en de initiatiefnemers, hebben we begrepen. Zo zijn er aanpassingen naar omvang, parking, een ontsluiting voor voetgangers en fietsers via Keulsekar en naar de groene omgevingsaanleg gekomen.
Mijn vragen:
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Dirk Kennis over de stand van zaken rond het bedrijf in de Wilgenstraat.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Dirk Kennis over de stand van zaken rond het bedrijf in de Wilgenstraat.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Myriam Smets over de samenwerking tussen Geel en Meerhout voor de stedelijke werkplaats.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Myriam Smets over de samenwerking tussen Geel en Meerhout voor de stedelijke werkplaats.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van raadslid Berten Kempen over de werken aan Het Velleke.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Berten Kempen over de werken aan Het Velleke.