Terug
Gepubliceerd op 06/09/2022

2022_GR_00178 - Regierol kinderopvang - adviescriteria en beslissingsprocedure kinderopvang 0-3 jarigen - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 05/09/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; vera celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; luc van laer; myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; francois mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Marleen Verboven; Pieter Verhesen; Tim Vanuytsel; Yves Van Hulsel

Secretaris

francois mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_GR_00178 - Regierol kinderopvang - adviescriteria en beslissingsprocedure kinderopvang 0-3 jarigen - Goedkeuren 2022_GR_00178 - Regierol kinderopvang - adviescriteria en beslissingsprocedure kinderopvang 0-3 jarigen - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

De adviesopdracht van het lokaal bestuur is vastgelegd in Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang.  Artikel 7 bepaalt dat het lokaal bestuur advies kan geven aan Kind en Gezin over de uitbreiding van kinderopvang binnen het eigen grondgebied. Het advies van het lokaal bestuur is gebaseerd op de strategische meerjarenplanning van het lokaal bestuur.

Aanleiding en context

Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. 

Het lokaal bestuur krijgt een belangrijke adviesrol toegeschreven van de Vlaamse overheid:

  • In het kader van een uitbreidingsronde kinderopvang: Het Agentschap Opgroeien vraagt advies over de aanvragen binnen de gemeente. Deze criteria werden voor Geel vastgelegd eind 2020: https://www.geel.be/lokaal-overleg-kinderopvang
  • In het kader van een vergunningsaanvraag: wanneer een organisator wil starten met kinderopvang of uitbreiden met een aanzienlijk aantal plaatsen kinderopvang moet hij hiervoor een vergunningsaanvraag indienen. Een belangrijke voorwaarde om vergund te worden is het advies bij het lokaal bestuur inwinnen. De organisator moet dit advies toevoegen bij de aanvraag vergunning (bij Opgroeien) door de organisator. Bovendien moet de organisator in de vergunningsaanvraag ook aangeven hoe hij met opmerkingen in het advies van het lokaal bestuur zal omgaan. Het opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur moet een organisator er dus toe aanzetten om na te denken en voldoende informatie in te winnen over het feit of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op de vooropgestelde locatie.

De finaliteit en opbouw van het opportuniteitsadvies is dus ook wezenlijk verschillend van het advies dat een lokaal bestuur kan geven bij een uitbreidingsronde voor kinderopvang. Met een opportuniteitsadvies geven we geen rangorde o.b.v. een score, maar geven we raad. Een opportuniteitsadvies is een vorm van ondersteuning aan ondernemers in de gemeente.

Argumentatie

Bedoeling van het opportuniteitsadvies

In 2020 werden adviescriteria en een procedure goedgekeurd voor een uitbreidingsronde van het Agentschap Opgroeien.

Dit dossier gaat over de andere adviestaak van een lokaal bestuur, nl. het opportuniteitsadvies bij de opstart van een groepsopvang, de verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente of een uitbreiding met meer dan 8 plaatsen. Vanaf 1 januari 2022 moet een organisator verplicht een opportuniteitsadvies toevoegen bij de vergunningsaanvraag. Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor het Agentschap Opgroeien.

Het doel van het opportuniteitsadvies ligt erin om in gesprek te gaan met de organisator over de noden binnen de gemeente, er inzicht in te geven en bezorgdheden te bespreken. Daarenboven zorgt dit voor een eerste contact tussen organisator en lokaal bestuur, waardoor een meer actieve samenwerking mogelijk wordt en een dialoog start tussen organisator en lokaal bestuur over het kinderopvangaanbod binnen de gemeente. Het is dan aan de organisator om de afweging te maken in welke mate het zinvol is om met de opvang die hij voor ogen heeft van start te gaan en te bekijken in welke mate hij kan/wil inspelen op de noden die er zijn in de gemeente.

Dienst kindzorg en onderwijsregie vraagt hiermee de goedkeuring van de criteria en procedure. De criteria en procedure werden opgemaakt op basis van de input uit de sector tijdens de adviesraad lokaal overleg kinderopvang van 4 juli 2022. Het voorstel werd gestuurd naar alle opvanginitiatieven, zodat zij allemaal opmerkingen en bedenkingen konden geven op het voorstel. We kregen antwoord van de dienst voor onthaalouders, kinderdagverblijf de Augustientjes, kinderdagverblijf Troetelland, Villa Mamilou, kinderdagverblijf Olliebollie, kinderdagverblijf Dol-Fijn. Er werden geen opmerkingen die een invloed hebben op de criteria of procedure door de opvanginitiatieven geformuleerd. 

Adviescriteria en beslissingsprocedure opportuniteitsadvies lokaal bestuur Geel 2022 - 2025

Het document in bijlage omschrijft de criteria, de motivatie van de criteria en de procedure van beslissing. De criteria die hier omschreven worden hebben een andere invulling dan de criteria bij een uitbreidingsronde. Het betreffen hier eerder richtlijnen om een goed advies te kunnen geven. Zij vormen een kader waarop het lokaal bestuur zich baseert voor een onderbouwd opportuniteitsadvies. Het is belangrijk om dit kader vast te leggen zodat elke aanvraag tot opportuniteitsadvies op dezelfde manier kan worden besproken, behandeld en geadviseerd. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de omschreven criteria en procedure voor het opportuniteitsadvies, voor kinderopvang voor baby's en peuters, van het lokaal bestuur bij de opstart van een groepsopvang, de verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente of een uitbreiding van een bestaande locatie vanaf 9 plaatsen, zoals die vermeld zijn in het document 'advies- en beslissingsprocedure lokaal bestuur Geel 2020 - 2025 in het kader van een vergunningsaanvraag kinderopvang voor baby's en peuters',  goed te keuren.