Terug
Gepubliceerd op 06/09/2022

2022_IP_00060 - Interpellatie van raadslid Berten Kempen: Energiecrisis

Gemeenteraad
ma 05/09/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; vera celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; luc van laer; myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; francois mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Marleen Verboven; Pieter Verhesen; Tim Vanuytsel; Yves Van Hulsel

Secretaris

francois mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_IP_00060 - Interpellatie van raadslid Berten Kempen: Energiecrisis 2022_IP_00060 - Interpellatie van raadslid Berten Kempen: Energiecrisis

Motivering

Indiener(s)

Berten Kempen

Gericht aan

vera celis, Griet Smaers, Bart Julliams

Tijdstip van indienen

wo 31/08/2022 - 11:11

Toelichting

De energiecrisis slaat wild om zich heen. De energieprijzen zullen opnieuw alle records verbreken deze maand. De evoluties op de energiebeurzen wijzen op een stijging van de energiekosten met bijna 35 procent, voor aardgas gaat het zelfs om 42 procent. En we zijn nog maar september, de winter moet nog komen.

Nu de meerderheid van de consumenten een variabel contract heeft, zal die nieuwe prijsopstoot zich bij veel gebruikers nagenoeg meteen laten voelen. Energie lijkt wel een luxeproduct geworden. Hoewel de regering zal trachten met prijsplafonds en premies de pijn even te stillen, zijn ze geen oplossing op lange termijn. Het is een moeilijke boodschap om te brengen. De enige oplossing is te besparen op het energieverbruik.

Heel wat gemeenten schakelen energie-adviseurs in om hun inwoners bij te staan om woningen door te lichten en tips te geven om te besparen. Maar ze laten ook hun eigen energieverbruik doorlichten om op korte termijn stevig te kunnen besparen. Kan de straatverlichting vroeger gedoofd worden? Kan de verwarming een paar graden lager? Kunnen we nog zonnepanelen bij plaatsen?

  1. Is er in Geel een energie-adviseur die aan de inwoners persoonlijke tips komt geven? Zien zij een toegenomen vraag voor adviezen? Zo ja, kunnen zij de toegenomen vraag nog volgen?
  2. Welke (geschatte) budgettaire impact hebben de energieprijzen op het budget van de stad? Heeft de gemeente een concreet energieplan klaar om te besparen op korte termijn?
  3. Worden er extra maatregelen genomen om mensen in armoede bij te staan om op energie te besparen en hun energiebudget onder controle te houden? Zo ja welke?