Terug
Gepubliceerd op 06/09/2022

2022_IP_00059 - Interpellatie van raadslid Greet Daems: Waterverspilling bij schoolbouw SBS De Katersberg

Gemeenteraad
ma 05/09/2022 - 20:00 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; vera celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Greet Bakelants; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; luc van laer; myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; francois mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Marleen Verboven; Pieter Verhesen; Tim Vanuytsel; Yves Van Hulsel

Secretaris

francois mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2022_IP_00059 - Interpellatie van raadslid Greet Daems: Waterverspilling bij schoolbouw SBS De Katersberg 2022_IP_00059 - Interpellatie van raadslid Greet Daems: Waterverspilling bij schoolbouw SBS De Katersberg

Motivering

Indiener(s)

Greet Daems

Gericht aan

Bart Julliams

Tijdstip van indienen

wo 31/08/2022 - 11:10

Toelichting

Begin augustus werd er op meerdere plaatsen water opgepompt op de bouwwerf van SBS De Katersberg. Het water werd in de riolering geloosd. Aan één pomp kon je zien dat er 25,59m3/uur werd weggepompt en op 9 augustus al een totaal van 983m3.

Dat is enorm veel wetende dat het watergebruik voor een gemiddeld Vlaams gezin 74m3 per jaar is! (cijfers 2021) Op 3 uur tijd werd daar dus een jaarverbruik van een gemiddeld gezin doorgejaagd. Dat is heel moeilijk te begrijpen nu ons land te kampen heeft met ernstige droogte en watertekorten.

  • Hoe lang werd er water opgepompt in augustus tijdens deze werken in augustus?

  • Hoeveel water is er in totaal opgepompt?

  • Is het water terecht gekomen in een gescheiden rioleringsstelsel? Of is het samen met vuil afvalwater terecht gekomen in de riolering?

  • Is er nagedacht om het water aan te bieden aan boeren in de buurt? De bemaling ligt dichtbij verschillende landbouwgronden en het gaat over een grote hoeveelheid water. De praktische bezwaren waar schepen Van Laer nog over sprak bij mijn interpellatie van 24 juni (Waterverspilling bij sociale woningbouw De Leunen), lijken hier minimaal.

  • Op mijn vorige interpellatie werd ook geantwoord dat het een optie is om het water op te vangen en ter beschikking te stellen aan buurtbewoners. De diensten onderzoeken dit geval per geval. Werd dit geval ook onderzocht? Wat was het resultaat van het onderzoek?

Het stadsbestuur van Mechelen heeft in 2020 al bijkomende maatregelen genomen om waterverspilling te voorkomen. Het stadsbestuur gaat in overleg met aannemers om het proces van bemaling bij bouwwerken zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast hebben ze in de voorwaarden voor de omgevingsvergunning striktere regels voor bronbemalingen laten opnemen, zodat aannemers bij grote droogte verplicht worden om het water op te vangen en ter beschikking te stellen. Voor werven waar de stad zelf opdrachtgever is, is dit als voorwaarde in de bestekken opgenomen.

 • Wat is de visie van het Geelse stadsbestuur over deze maatregelen? Een idee om toe te passen in Geel? Waarom wel/niet?