Uiterste beslissingsdatum: 01/04/2022 (wettelijke eindtermijn)
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021179458
Dossiernummer gemeente: 202100700
De gemeente Geel heeft op 30 november 2021 een aanvraag ontvangen voor het verbouwen en uitbreiden van een kantoorgebouw. De aanvraag werd op 17 december 2021 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
LSG BVBA met als contactadres Dr.-Van de Perrestraat 315 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Dr.-Van de Perrestraat 315
Kadastrale ligging: afdeling 4 sectie F nr. 451D4
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012gelegen in Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een kantoorgebouw en het kappen van een conifeer.
Het perceel is momenteel bebouwd met een vergund gebouw, dewelke volgens vergunning OMV_2018142293 werd omgevormd naar landmeterskantoor. Deze functie blijft ook behouden na de voorziene werkzaamheden in deze aanvraag.
Gelet op de vergunde bestemmingswijziging werd er akte genomen en vergunning verleend voor de aanwezigheid van 9 parkeerplaatsen op het betreffende perceel. Zijnde 4 parkeerplaatsen in de voortuinzone, 2 inpandige staanplaatsen en 3 parkeerplaatsen rechts van het gebouw. In totaliteit zijn 9 staanplaatsen vergund.
Rekening houdende met de wijze van oppervlakteberekening zoals vermeld in de van toepassing zijnde parkeerverordening kan er + 442,80 m² vloeroppervlakte in rekening genomen worden voor 1 staanplaats per begonnen schijf van 50m² kantoorruimte. Tevens kan hierbij + 65,56m² in rekening genomen worden voor 1 staanplaats per begonnen schijf van 100m². Hierbij worden er respectievelijk het aantal van 9 en 1 staanplaats(en) nodig geacht, komende op een totaal van minstens 10 noodzakelijke parkeerplaatsen.
Hierbij wordt beroep gedaan op de 4 vergunde parkeerplaatsen in de voortuinzone alsook de 2 behouden inpandige staanplaatsen. De oorspronkelijk zijdelings vergunde staanplaatsen worden verplaatst naar recht achteraan op het perceel. De verplichte bijkomende parkeerplaats wordt hierbij voorzien ten behoeve van een mindervalide parkeerplaats dewelke achter het gebouw wordt opgericht in functie van bereikbaarheid van het gebouw en de betreffende inkomzones. Zodoende worden er in totaal 10 staanplaatsen voorzien.
Ten behoeve van de werknemers is er achteraan tevens een overdekte afsluitbare fietsenstalling voorzien voor minstens 7 fietsenstaanplaatsen. Ten behoeve van bezoekers is er vooraan de ruimte voorzien tot het niet overdekt stallen van minstens 5 fietsenstaanplaatsen.
Deze aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van een bestaand kantoorgebouw. Het bestaande gebouw wordt op het gelijkvloers grotendeels behouden, enkel de luifel achteraan alsook een beperkt deel in het midden aan de rechterzijde wordt afgebroken. Het bestaande bijgebouw recht achteraan op het perceel wordt eveneens afgebroken. Het grootste deel van de buitencontouren blijft dus behouden en wordt voorzien van een bijkomende isolatie aan de buitenzijde. Conform art. 4.4.1 §2, 3° van de VCRO is het toegelaten om aan de buitenzijde van een gebouw isolatie aan te brengen met een dikte van ten hoogste 26cm en dat deze niet beschouwd kan worden als strijdig met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Gelet op de afmetingen van de gelijkvloerse bouwlaag (13m70 + 2x26cm als breedte EN 17m32 + 2x26cm als bouwdiepte), worden dezelfde contouren overgenomen in deze van de bovenliggende verdiepingen ten einde de architecturale, esthetische en bouwkundige samenhang maximaal te behouden. Zodoende wordt er een gevelbreedte bekomen van 14m22 en een bouwdiepte van 17m84. Rechts van het gebouw wordt er eveneens een luifel voorzien ten behoeve van een overdekte inkomzone. Aan de linkerzijde is de nieuwe contour van het gebouw gelegen op meer dan 3m50 van de perceelsgrens. Aan de rechterzijde is dit zelfs 5m en vermeerderend naar achteren toe.
Voor de kroonlijst van het gebouw is er uitgegaan van een plat dak waarbij doorgaans een kroonlijsthoogte is toegelaten van max. 7m ten opzichte van het bestaande maaiveld. Hier wordt er bijgevolg een kroonlijsthoogte voorzien van 6m96 ten opzichte van het maaiveld.
Voor de bepaling van de setback is er uitgegaan van een ingebeelde constructie met contouren als 6,50 m kroonlijsthoogte, dakhelling van 45° en nokhoogte 11 m.
De verbouwing wordt hoofdzakelijk voorzien in een steense architectuur met lichte kleur, aangevuld met enkele delen in prefab beton met donkere kleur. Het buitenschrijnwerk, alsook sectionaalpoort, dakranden en kroonlijsten zijn voorzien in donker gekleurd aluminium. Balustrades zijn voorzien in transparante beglazing. Regenwaterafvoeren zijn in anthrazink. Dorpels op gelijkvloers zijn in blauwe steen, op de verdiepingen zijn deze in donker gekleurde aluminium.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 27 december 2021 t.e.m. 25 januari 2022. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Op 10 januari 2022 werd het advies ontvangen van Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel)
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 19 januari 2022 werd het advies ontvangen van Toegankelijk Vlaanderen
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 3 februari 2022 werd het advies ontvangen van Openbare Werken
Advies mobiliteit
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 11 maart 2022 werd het advies ontvangen van Openbare Werken
Advies riolering (aansluiting - afvalwater – hemelwater)
Advies toegang tot het perceel
Advies: voorwaardelijk gunstig
Niet van toepassing.
Planologische toets
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
(Artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichtingen en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Opportuniteitstoets
Overeenkomstig artikel 4.3.1§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dient een omgevingsvergunning te worden geweigerd indien het aangevraagde onverenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening. De beoordelingsgronden van de goede ruimtelijke ordening worden omschreven in art. 4.3.1§2 van de VCRO.
Functioneel inpasbaar
Het verbouwen en uitbreiden van een kantoorgebouw stelt geen beperking aan het gebruik van het perceel. De bestemming van het perceel wordt door de aanvraag niet geschaad. De aanvraag is functioneel in overeenstemming met de functies van de omliggende percelen en deze in de ruimere omgeving van het project. In de omgeving komen immers nog kantoorfuncties en vrije beroepen voor.
Ruimtegebruik – Schaal-bouwdichtheid
Deze aanvraag voorziet in het verbouwen en uitbreiden van een bestaand kantoorgebouw. Het bestaande gebouw wordt op het gelijkvloers grotendeels behouden, enkel de luifel achteraan alsook een beperkt deel in het midden aan de rechterzijde wordt afgebroken. Het bestaande bijgebouw rechts achteraan het perceel wordt eveneens afgebroken. Het grootste deel van de buitencontouren blijft dus behouden en wordt voorzien van een bijkomende isolatie aan de buitenzijde. Het gebouw heeft een gevelbreedte van 14,22 m en een bouwdiepte van 17,84 m. Aangezien het gebouw een kantoorfunctie omvat, is een grotere gelijkvloerse bouwdiepte toegelaten dan de gebruikelijke 17 m. Om deze reden wordt er enkel op het gelijkvloers een achterliggende overdekte fietsenstalling voorzien tot op een gelijkvloerse bouwdiepte van 21,34 m. Rechts van het gebouw wordt er eveneens een luifel voorzien ten behoeve van een overdekte inkomzone. Aan de linkerzijde is de nieuwe contour van het gebouw gelegen op meer dan 3,50 m van de perceelsgrens. Aan de rechterzijde is dit zelfs 5 m en vermeerderend naar achteren toe.
De totale vloeroppervlakte van het vernieuwde project bedraagt 660,38 m² (incl. overdekte fietsenstalling).
Op deze wijze wordt aangetoond dat het voorziene project optimaal voldoet en volledig kadert binnen de toelaatbare grenzen van de Vloer-Terrein-Index aangezien :
- De omschreven vloeroppervlakte van het project is minder in vergelijking met een bouwdiepte van 17m en dezelfde bouwbreedte;
- De omschreven vloeroppervlakte werd berekend zonder gebruik te maken van eventuele uitbouwen en dakkapellen om de verhouding met de maximaal toegelaten vloeroppervlakte te vergroten;
- De maximaal toegelaten oppervlakte werd niet bekeken in verhouding tot de maximale bouwbreedtes. Indien het gebouw tot op 3m van zijdelingse perceelsgrenzen zou worden opgericht, zou de maximaal toegelaten vloeroppervlakte immers veel groter zijn dan hetgeen nu wordt voorzien.
Visueel vormelijke elementen en materiaalgebruik
De verbouwing wordt hoofdzakelijk voorzien in een steense architectuur met lichte kleur, aangevuld met enkele delen in prefab beton met donkere kleur. Het buitenschrijnwerk, alsook de sectionaalpoort, de dakranden en kroonlijsten zijn voorzien in donker gekleurd aluminium. De balustrades zijn voorzien in transparante beglazing. De regenwaterafvoeren zijn in anthrazink. De dorpels op gelijkvloers zijn in blauwe steen, op verdiepingen zijn deze in donker gekleurde aluminium.
Het materiaalgebruik en de visueel vormelijke elementen van het project zorgen voor een goede visuele inpasbaarheid in de omgeving.
Cultuurhistorische aspecten
Het perceel is niet gelegen binnen een archeologische site of in de omgeving van een geklasseerd landschap, ankerplaats of monument. Het te verbouwen gebouw is ook niet opgenomen op de inventaris van het bouwkundig erfgoed.
De aanvraag heeft dan ook geen impact op de cultuurhistorische aspecten.
Bodemreliëf
Er is een afwisselend terreinprofiel aanwezig aan de linker en achterzijde van het perceel. Het bodemreliëf wordt echter niet gewijzigd en er wordt maximaal rekening gehouden met de overgangen.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Het gebouw veroorzaakt geen abnormale hinderaspecten, beknot niet het gebruiksgenot en veroorzaakt geen veiligheidsproblemen of gezondheidsproblemen voor de aanpalende percelen.
Er kan geconcludeerd worden dat het project in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening en aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 27 december 2021 tot en met 25 januari 2022. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeeld deze als volgt:
Conclusie
Er wordt een gunstig advies gegeven onder volgende voorwaarden en lasten:
Voorwaarden
De werken dienen te worden uitgevoerd overeenkomstig de bijgevoegde plannen.
Er dienen ten minste 10 autostaanplaatsen (carports, garages) in functie van het project behouden te worden, ook na overdracht van (een deel van) het project.
Voor zowel fietsenstallingen vooraan voor cliënteel als achteraan voor personeel dient een degelijke beugel te worden voorzien waar naast het wiel ook het frame kan tegen aanleunen en worden vastgemaakt (type fietsnietje).
Alle verharding dient te worden uitgevoerd in waterdoorlatende materialen. De 3 parkeerplaatsen achteraan op het dienen te worden aangelegd in grasdals.
De groenaanplantingen dienen te gebeuren overeenkomstig het bijgevoegde inplantingsplan. Deze groenaanplantingen dienen te gebeuren tijdens het eerste plantseizoen volgend op het einde der werken.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van Inter dd. 19/01/2022 met kenmerk 20220151BIS.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van de brandweerzone Kempen dd. 03/01/2022 met kenmerk BWDP/2021-0337/002/01/BCO.
De voorwaarden betreft riolering die beschreven staan in het adviesrapport van Aquafin dd. 09/03/2022 moeten worden opgevolgd.
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is van toepassing. Men is verplicht een infiltratievoorziening te plaatsen.
Bij plaatsing dient de niet-verplichte hemelwaterput aan volgende voorwaarden te voldoen:
De infiltratievoorziening dient aan volgende voorwaarden te voldoen:
Het gebouw moet voldoen aan de EPB-eisen.
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
Lasten
Op het grondgebied van de stad worden ontwikkelingsprojecten uitgevoerd, die bijkomende lasten voor de stad genereren. Een bijzondere soort van stedenbouwkundige ontwikkelingskost is de stedenbouwkundige last. Het college beschikt als vergunningverlenende overheid over de mogelijkheid om bij het verlenen van stedenbouwkundige- of omgevingsvergunningen overeenkomstig artikel 4.2.20, §1 eerste tot derde lid van de VCRO, en artikel 75 t.e.m. 77 van het decreet op de omgevingsvergunning lasten op te leggen aan de aanvrager. Dergelijke stedenbouwkundige last kan eenzijdig worden opgelegd in de stedenbouwkundige- of omgevingsvergunning.
Om van een stedenbouwkundige last in de zin van artikel 4.2.20, §1 eerste tot derde lid van de VCRO, en artikel 75 t.e.m. 77 van het decreet op de omgevingsvergunning te kunnen spreken, dient een stedenbouwkundige last aan de volgende voorwaarden te voldoen :
Deze vergunninghouder ontvangt een vergunningsvoordeel : een uitbreiding van de kantoorruimte. Dit is een uitgesproken commercieel voordeel voor de vergunningverkrijger.
Op dit dossier is een stedenbouwkundige last van toepassing door de uitbreiding van de kantoorruimte met een oppervlakte van 315,67 m² BVO.
Er wordt voor dit project een stedenbouwkundige last als financiële last voorzien van 23.675,25 euro (75 euro/m²; op 20 jaar afgeschreven betekent dit 3,75 euro/m²/jaar), op basis dus van BVO voorzien.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om een stedenbouwkundige last op te leggen in dit dossier naar aanleiding van de bijkomende oppervlakte aan kantoorruimte (+315,67 m²). De stedenbouwkundige last wordt opgelegd aan de ontvanger van het voordeel van de vergunning, LSG bvba, Dr. Van de Perrestraat 315, 2440 Geel.
Er werden besprekingen gevoerd met de bouwheer om de financiële last (of een deel ervan) om te zetten in naturamaatregelen, op 23 februari en navolgende data. Er werd echter niet tot een overeenkomst gekomen met de bouwheer.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de last als volgt te bepalen:
Er wordt een financiële last opgelegd ten bedrage van 23675,25 euro (315,67 m² X 75 euro/m² ofwel 3,75 euro/m² per jaar op 20 jaar afschrijving). De last zal via facturatie aan de ontvanger van het voordeel van de vergunning, vrij van BTW, door stad Geel geÏnd worden op het ogenblik van de start der werken.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om deze last als volgt aan te wenden: De stad Geel zal de opbrengsten van deze financiële last aanwenden voor haar verantwoordlijkheden in het kader van de verbetering van de verkeersveiligheid en de verkeersstromen in de Dr. Van de Perrestraat, 2440 Geel, in de nabije omgeving van het project, tot max. 400 meter ervan.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgmeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden en lasten strikt na te leven:
Voorwaarden
De werken dienen te worden uitgevoerd overeenkomstig de bijgevoegde plannen.
Er dienen ten minste 10 autostaanplaatsen (carports, garages) in functie van het project behouden te worden, ook na overdracht van (een deel van) het project.
Voor zowel fietsenstallingen vooraan voor cliënteel als achteraan voor personeel dient een degelijke beugel te worden voorzien waar naast het wiel ook het frame kan tegen aanleunen en worden vastgemaakt (type fietsnietje).
Alle verharding dient te worden uitgevoerd in waterdoorlatende materialen. De 3 parkeerplaatsen achteraan op het dienen te worden aangelegd in grasdals.
De groenaanplantingen dienen te gebeuren overeenkomstig het bijgevoegde inplantingsplan. Deze groenaanplantingen dienen te gebeuren tijdens het eerste plantseizoen volgend op het einde der werken.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van Inter dd. 19/01/2022 met kenmerk 20220151BIS.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het voorwaardelijk gunstig advies van de brandweerzone Kempen dd. 03/01/2022 met kenmerk BWDP/2021-0337/002/01/BCO.
De voorwaarden betreft riolering die beschreven staan in het adviesrapport van Aquafin dd. 09/03/2022 moeten worden opgevolgd.
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is van toepassing. Men is verplicht een infiltratievoorziening te plaatsen.
Bij plaatsing dient de niet-verplichte hemelwaterput aan volgende voorwaarden te voldoen:
De infiltratievoorziening dient aan volgende voorwaarden te voldoen:
Het gebouw moet voldoen aan de EPB-eisen.
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
Lasten
Op het grondgebied van de stad worden ontwikkelingsprojecten uitgevoerd, die bijkomende lasten voor de stad genereren. Een bijzondere soort van stedenbouwkundige ontwikkelingskost is de stedenbouwkundige last. Het college beschikt als vergunningverlenende overheid over de mogelijkheid om bij het verlenen van stedenbouwkundige- of omgevingsvergunningen overeenkomstig artikel 4.2.20, §1 eerste tot derde lid van de VCRO, en artikel 75 t.e.m. 77 van het decreet op de omgevingsvergunning lasten op te leggen aan de aanvrager. Dergelijke stedenbouwkundige last kan eenzijdig worden opgelegd in de stedenbouwkundige- of omgevingsvergunning.
Om van een stedenbouwkundige last in de zin van artikel 4.2.20, §1 eerste tot derde lid van de VCRO, en artikel 75 t.e.m. 77 van het decreet op de omgevingsvergunning te kunnen spreken, dient een stedenbouwkundige last aan de volgende voorwaarden te voldoen :
Deze vergunninghouder ontvangt een vergunningsvoordeel : een uitbreiding van de kantoorruimte. Dit is een uitgesproken commercieel voordeel voor de vergunningverkrijger.
Op dit dossier is een stedenbouwkundige last van toepassing door de uitbreiding van de kantoorruimte met een oppervlakte van 315,67 m² BVO.
Er wordt voor dit project een stedenbouwkundige last als financiële last voorzien van 23675,25 euro (75 euro/m²; op 20 jaar afgeschreven betekent dit 3,75 euro/m²/jaar), op basis dus van BVO voorzien.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om een stedenbouwkundige last op te leggen in dit dossier naar aanleiding van de bijkomende oppervlakte aan kantoorruimte (+315,67 m²). De stedenbouwkundige last wordt opgelegd aan de ontvanger van het voordeel van de vergunning, LSG bvba, Dr. Van de Perrestraat 315, 2440 Geel.
Er werden besprekingen gevoerd met de bouwheer, over de besteding van de lasten. Er werd echter niet tot een overeenkomst gekomen met de bouwheer.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de last als volgt te bepalen:
Er wordt een financiële last opgelegd ten bedrage van 23.675,25 euro (315,67 m² X 75 euro/m² ofwel 3,75 euro/m² per jaar op 20 jaar afschrijving). De last zal via facturatie aan de ontvanger van het voordeel van de vergunning, vrij van BTW, door stad Geel geÏnd worden op het ogenblik van de start der werken. Eventuele lasten die in natura worden opgenomen door de aanvrager kunnen van het factuurbedrag worden afgetrokken.
De stad Geel zal de opbrengsten van deze financiële last aanwenden voor haar verantwoordelijkheden in het kader van de verbetering van de verkeersveiligheid en de verkeersstromen in de Dr. Van de Perrestraat, 2440 Geel, in de nabije omgeving van het project, tot max. 400 meter. in concreto zal hierbij werk worden gemaakt van het meer verkeersveilig maken van het kruispunt Badstraat- Dr Vandeperrestraat.