Terug
Gepubliceerd op 29/03/2022

2022_CBS_00635 - gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen - Opdracht tot actualisering - Goedkeuren bestek en vaststellen plaatsingsprocedure

College van Burgemeester en Schepenen
ma 21/03/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Maarten  Baeyens, beleidsadviseur mobiliteit; Tinne Vandeven, BA stadsontwikkeling; Bart  Verachtert, dienst stadsontwikkeling; Miranda Coppens, provincie Antwerpen; Stijn Valgaeren, sectormanager; Jannes  Vercammen, provincie Antwerpen

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00635 - gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen - Opdracht tot actualisering - Goedkeuren bestek en vaststellen plaatsingsprocedure 2022_CBS_00635 - gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen - Opdracht tot actualisering - Goedkeuren bestek en vaststellen plaatsingsprocedure

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

De stad Geel wenst zijn verordeningen te herzien en af te stemmen op de bestaande en in opmaak zijnde ruimtelijke instrumenten.

De herziening van de gemeentelijke verordeningen moet tevens tegemoet komen aan de huidige en toekomstige ruimtelijke knelpunten, potenties, trends en uitdagingen. Er dient dus vanuit innovatieve/vernieuwende insteken geadviseerd te worden.

Onderstaande bestaande verordeningen van de stad Geel zijn van toepassing sinds 2012:

  • Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening – basisverordening (BD 24 mei 2012)
  • Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto’s en fietsen (BD 24 mei 2012 en gedeeltelijke herziening 2018)
  • Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake verkavelingen (BD 24 mei 2012)

Deze verordeningen zijn inmiddels bijna 10 jaar oud en de praktijk wijst uit dat deze niet meer voldoen aan de huidige en toekomstige ruimtelijke vraagstukken.

Er is afstemming nodig met het beleidsplan ruimte, wat de visie van Geel omvat op vlak van ruimtelijke ontwikkeling op lange termijn. Het beleidsplan bevat 7 belangrijke doelstellingen die de basis vormen van het beleid: (1) Maximaal beschermen van de open ruimte, (2) Inzetten op kernversterking en zuinig ruimtegebruik, (3) Respecteren van identiteit als basis voor ontwikkeling, (4) Werken aan kwaliteitsvolle publieke ruimten, (5) Versterken van de centrumrol van Geel voor de regio, (6) Bijdragen tot een inclusieve en zorgzame samenleving en (7) Inzetten op duurzame energie. Deze doelstellingen dienen vertaald te worden in ruimtelijke instrumenten, zoals de gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen. 

Ook werkt stad Geel met een handboek grote projecten, wat een leidraad wil zijn voor samenwerking tussen initiatiefnemers en de Stad Geel. De nieuwe verordeningen dienen afgestemd te worden op de aandachtspunten binnen dit handboek. 

Verder dient ook woonkwaliteit gegarandeerd te worden via de opmaak van een aangepaste verordening(en).

Gezien er onvoldoende capaciteit is bij de diensten voor de herziening van deze verordeningen zal een offerte gevraagd worden aan verschillende studiebureaus: Buur Part of Sweco, Omgeving en Voorland. 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Inhuur van een bureau voor het opmaken van stedenbouwkundige verordeningen” werd een bestek met nr. 2022-160 opgesteld door het centraal aankoopteam.

De raming is bijgevoegd.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De huidige opdracht beoogt het sluiten van een raamovereenkomst met één enkele deelnemer waarbij niet alle voorwaarden in de raamovereenkomst werden bepaald. De aanbestedende overheid kan de deelnemer aan de raamovereenkomst indien nodig schriftelijk raadplegen om hem te verzoeken zijn offerte aan te vullen. Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Juridische grond

Het CBS is bevoegd op basis van artikel 2.3.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de plaatsingsprocedure en het bestek nr. 2022-160 tot de aanpassing van de drie huidige verordeningen (basis-, verkavelings- en parkeerverordening) en de bijgevoegde raming goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijgevoegde bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. 

De opdracht zal gegund worden bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Er zal prijs gevraagd worden aan: Buur Part of Sweco, Omgeving en Voorland.