Vlaanderen investeert in de kwaliteit van ons onderwijs en dus ook in een kwalitatieve plaats voor elk kind. De Vlaamse Regering heeft 180 miljoen euro aan capaciteitsmiddelen (2022-2024) vrijgemaakt voor het creëren van extra plaatsen in het gewoon secundair onderwijs, het gewoon basisonderwijs en het buitengewoon onderwijs.
Op 25 februari 2022 heeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring gehecht aan de geografische verdeling van de capaciteitsmiddelen 2022-2024 met als doel om via nieuwe capaciteitsprojecten extra plaatsen te voorzien in het gewoon basisonderwijs (25 miljoen euro), het gewoon secundair onderwijs (130 miljoen euro) en het buitengewoon onderwijs (25 miljoen euro).
De geografische verdeling van betreffende capaciteitsmiddelen voor het gewoon basisonderwijs en het gewoon secundair onderwijs gebeurde op basis van de derde editie van de capaciteitsmonitor die eind 2021 werd opgeleverd en die aangeeft in welke gemeenten en onderwijszones een plaatstekort verwacht wordt in schooljaar 2027-2028. Geel heeft deelgenomen aan deze capaciteitsmonitor.
Voor onderwijszone Geel zijn capaciteitsmiddelen voorzien voor extra plaatsen in het gewoon secundair onderwijs. Het gaat over € 8.300.000 voor 705 extra plaatsen.
Departement Onderwijs en Vorming vraagt aan één gemeente binnen elke betrokken onderwijszone om een bovengemeentelijke taskforce capaciteit op te richten en een bovengemeentelijke coördinator aan te duiden om de meest geschikte capaciteitsprojecten voor het gewoon secundair onderwijs van de hele zone te bundelen. Die trekkersrol wordt volgens hen best opgenomen door een gemeente of stad die al ervaring heeft opgebouwd met de capaciteitsproblematiek of waar een relatief groot plaatstekort verwacht wordt.
Onderwijszone Geel omvat Geel, Laakdal, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Vorselaar, Olen, Lille en Westerlo.
Departement Onderwijs en Vorming heeft aan stad Geel gevraagd om een bovengemeentelijke taskforce capaciteit op te richten en een bovengemeentelijke coördinator aan te duiden om de meest geschikte capaciteitsprojecten voor het gewoon secundair onderwijs in onderwijszone Geel te bundelen.
Met dit dossier stelt Christine Heylen, diensthoofd kindzorg en onderwijsregie voor om Nele Dutry, deskundige flankerend onderwijsbeleid voor te dragen als coördinator om deze bovengemeentelijke taskforce aan te sturen. Christine zal Nele ondersteunen, vermits zij in 2018 de lokale taskforce heeft helpen coördineren.
De bovengemeentelijke coördinator zit de bovengemeentelijke taskforce capaciteit voor, voert de communicatie met het departement Onderwijs en Vorming en verzorgt de coördinatie van het voorstel tot selectie binnen de bovengemeentelijke taskforce.
Het college van burgemeester en schepenen geeft haar goedkeuring aan de voordracht van Nele Dutry als bovenlokale coördinator om de taskforce capaciteitsmiddelen van het secundair onderwijs in onderwijszone Geel te organiseren.