Op 2 september 2019 besloot de gemeenteraad dat stad Geel het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Covenant of Mayors for Climate & Energy) ondertekent en gaf aan de burgemeester het mandaat om het toetredingsformulier te ondertekenen.
Een jaar na dat besluit moest het energie- en klimaatactieplan door territoriale coördinator IOK bij de Europese Commissie ingediend werden. Omwille van de pandemie krgen de ondertekenaars echter meer tijd om hun plannen in te dienen. De uiterste datum van indiening voor Geel is 2 mei 2022 (bijlage 1). Dit is ook de termijn voor de indiening van het eerste rapport door IOK.
Het klimaat- en energieactieplan Kampen 2030 (bijlage 2) beschrijft verschillende acties die de doelstellingen van het huidige burgemeestersconvenant moeten helpen realiseren. In eerste instantie moet de CO2-uitstoot t.o.v. 2011 met 40 % verminderd worden. Het nieuwe plan besteedt daarnaast ook ruime aandacht aan maatregelen die moeten helpen om ons aan te passen aan de ondertussen onvermijdelijk gebleken opwarming van het klimaat.
Het huidige plan focust op het haalbare: alle in het plan omschreven acties zijn terug te vinden in het meerjarenplan. Dat verzekert op voorhand de financiering ervan gedurende de planperiode en het zorgt voor het nodige draagvlak. Terwijl energie- en klimaat-gerelateerde acties in het meerjarenplan over de verschillende beleidsdoelstellingen heen verweven zijn in verschillende acties, ordent het voorliggend plan deze acties in functie van het convenant en de rapportering ervan aan de Europese Commissie.
Bespreking door de MiNa-raad
De dienst wonen en leefomgeving vroeg de Mina-raad om advies te geven over voorliggend plan. Tijdens de zitting van maart 2021 lichtte Paul Vanhoof (IOK) het ontwerpplan voor aan de leden van de MiNa-raad (bijlage 3)
De raad besprak het Energie- en Klimaatactieplan door enkele vragen te stellen over specifieke acties; schepen Bart Julliams gaf hier uitgebreide antwoorden op. Een advies formuleerde de raad echter niet (bijlage 4).
Eén MiNa-raadslid gaf na de zitting nog opmerkingen door aan de dienst. Die opmerkingen zijn samen te vatten als de vraag om de acties concreter uit te schrijven en om cijfermateriaal in de tekst op te nemen. De dienst achtte het echter niet opportuun om het ontwerpdocument in die zin aan te passen: het meerjarenplan bevat reeds de gevraagde concretisering van de doelstellingen én het omschrijft de bijbehorende indicatoren waarmee de realisatie van de beoogde doelen opgevolgd kan worden. Het Energie- en Klimaatactieplan verwijst daarom in deze ook naar het meerjarenplan en de bijbehorende meerjarenbudget van de stad.
De gemeenteraad keurt het Energie- en Klimaatactieplan Geel 2030 goed.