Terug
Gepubliceerd op 30/11/2022

2022_CBS_03005 - Kerkenplan - Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - voorstel zorgpraktijk - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 28/11/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Tinne  Vandeven, BA organisatie ontwikkeling

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_03005 - Kerkenplan - Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - voorstel zorgpraktijk - kennisnemen 2022_CBS_03005 - Kerkenplan - Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - voorstel zorgpraktijk - kennisnemen

Motivering

Aanleiding en context

Het kerkenplan, goedgekeurd door Johan Bonny, Bisschop van Antwerpen, en door de gemeenteraad op 4 september 2017,  bepaalt dat de kerk van Winkelomheide hersbestemd dient te worden.

De studie voor herbestemming is voorzien in het meerjarenplan van de stad Geel en is voorzien in 2025.

Er dringt zich een opportuniteit van een zorgcentrum op met volgende inhoud:


Er is een sterk voelbaar tekort aan zorgverleners in Vlaanderen, en in Geel is dat niet anders.

Om het voor toekomstige huisartsen aantrekkelijk te maken om in Geel de 1stelijns zorgvraag op te vangen, is het opzetten van een multidisciplinaire zorgpraktijk een grote troef.

De kerk van Winkelomheide in Geel geeft een zeldzame opportuniteit om dergelijk zorgcentrum te realiseren, gewapend voor de zorgnoden van de toekomst, met volgende inhoud:
warme onthaalruimte, ruime wachtzaal, voldoende artsenkabinetten (1ste en 2e lijn), ruimten voor paramedische zorgen en praktijkondersteunende diensten, vergaderzaal, sanitair... Ook niet-professionele (buren-)zorg kan in dit zorgcentrum een plek krijgen.

Argumentatie

De stad is eigenaar van de kerk van Winkelomheide.

Herbestemming kerk

Een herbestemmingsvisie neemt meestal een volledig jaar in beslag en is een heel gevoelige materie, waarbij participatie van de gemeenschap belangrijk is.
Parochie, kerkfabriek, dekenaat, bisdom en burgers zijn betrokken stakeholders die mee dienen te participeren in een finaal goedgekeurde herbestemming.

Na goedkeuring van de herbestemming, kan de kerk ontwijd worden,  dit kent een doorlooptijd van 2 jaar.

Echter zijn er wel alternatieve acties mogelijk zoals:

  1. Valorisatie
    Naast de erediensten wordt het kerkgebouw opengesteld voor andere initiatieven. Dit gaat over activiteiten die de huidige aspecten van een kerkgebouw versterken. (kunsthistorische rondleidingen, concerten, voordrachten, conferenties of tijdelijke tentoonstellingen)
  2. Medegebruik
    Erediensten blijven mogelijk maar het gebouw wordt ook opengesteld voor religieuze activiteiten van andere katholieke of christelijke geloofsgemeenschappen.....
  3. Nevenbestemming
    Erediensten blijven mogelijk maar het gebouw kan multifunctioneel of gedeeld gebruikt worden door andere organisaties.

Een parochiekerk dient pas effectief herbestemd te worden van zodra er geen ruimte meer is voor erediensten of religieuze activiteiten. Enkel vanaf dan dient het gebouw onttrokken te worden aan de erediensten wat ongeveer een 2 jaar in beslag neemt.


Zorgpraktijk

De kerk van Winkelomheide heeft een unieke centrale ligging in het dorp, wat positief bijdraagt aan de (fysieke, ruimtelijke) toegankelijkheid van een zorgpraktijk.

Reeds jarenlang zijn de artsen van zorgpraktijk de Wingerd op zoek naar een geschikte locatie voor het opzetten van een multidisciplinaire werking, waar laagdrempelige en lokale zorg voorzien kan worden. De kerk biedt voldoende ruimte voor het realiseren van een brede 1stelijnsprakijk en consultatieruimtes voor specialisten uit het lokaal ziekenhuis, waar overleg en doorverwijzing naar andere disciplines eenvoudig en vanzelfsprekend is.

Een bestaand gebouw dat een grote ruimtelijke impact heeft, wordt via een functiewijziging opnieuw zinvol. Een zorgcentrum kan een “kerkwaardige” invulling zijn waarbij iedereen welkom is en de kerk van Winkelomheide haar zorgende zelf kan blijven.

Bij het ziekenhuis van Geel is er uitgesproken draagvlak voor het projectvoorstel, gezien hun prominent tekort aan consultatieruimten intra muros en de mogelijkheid voor het bieden van laagdrempelige 2elijnszorg op deze decentrale locatie met een ideale ligging richting Meerhout en Laakdal. Nabijheid van zorg is immers één van de uitgangspunten van een 15 minutenwijk.

Het lokaal bestuur van Geel staat achter de visie en het inhoudelijk voorstel van de zorgpraktijk (zie ppt in bijlage) voor het opzetten van een brede eerstelijnspraktijk waar kwaliteitsvol zorgaanbod en maximale toegankelijkheid gegarandeerd worden. Voor de inwoners van de stad Geel betekent dergelijke multidisciplinaire werking in een brede 1ste (en 2e)lijnspraktijk immers een prominente meerwaarde.

De stad geeft hierbij - onder voorbehoud – een engagementsverklaring in een samenwerkingsverband met zorgpraktijk de Wingerd. Deze engagementsverklaring is cruciaal voor het indienen van een aanvraag tot projectsubsidie het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid in het kader van het realiseren van een brede eerstelijnspraktijk in de kerk van Winkelomheide.
De stad dient wel openbaar te blijven naar andere mogelijke inschrijvers. Draagvlak via participatie van buurtbewoners uit Winkelomheide is eveneens onontbeerlijk voor het opzetten en doen slagen van dergelijk project.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het projectvoorstel zorgpraktijk in Winkelomheide met als mogelijke locatie de kerk van Winkelomheide en onderschrijft de ambitie van dit project als een gedegen optie tot mogelijke herbestemming.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft de diensten opdracht om het herbestemmingsonderzoek kerk Winkelomheide op te starten in kader van de opportuniteit van een gesubsidieerde invulling met een groot algemeen belang. Bij dat herbestemmingsonderzoek dienen de stakeholders uit de nabije omgeving betrokken te worden en dienen ook de financiële contouren onderzocht te worden.