Terug
Gepubliceerd op 13/09/2022

2022_CBS_02339 - PDPO project -C.H2O.co- - Kennisname en akkoord voor deelname- PDPO project = C.H2O.co = - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 12/09/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

vera celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; francois mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

luc van laer

Secretaris

francois mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

vera celis
2022_CBS_02339 - PDPO project -C.H2O.co- - Kennisname en akkoord voor deelname- PDPO project = C.H2O.co = - Beslissen: Goedkeuren 2022_CBS_02339 - PDPO project -C.H2O.co- - Kennisname en akkoord voor deelname- PDPO project = C.H2O.co = - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Achtergrond 

_______________________________________________________________ 

 

In kader van de gebiedscoalitie Kleine Nete wordt een nieuw PDPO-project 

= C.H2O.co = ingediend.  

 

Het nieuwe project situeert zich in het afstroomgebied van de Kleine Nete, op het grondgebied van de gemeenten: Ranst, Nijlen, Zandhoven, Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Kasterlee, Herentals, Olen, Geel, Retie en Dessel aangeduid als de volledige perimeter uit onderstaande kaart. 

 

   

Het afstroomgebied van de Aa (kleine perimeter op de kaart) was reeds opgenomen in het lopende PDPO-project getiteld ‘Klimaatboeren leveren ecosysteemdiensten’ dat afloopt op 30/06/2023. Er blijkt echter draagvlak op het terrein voor de uitrol van deze acties over de volledige Kleine Nete vallei. 

 

In 2022 wordt een nieuw Water+Land+Schap initiatief ingediend, getiteld Bodem~Water, dat de ervaringen uit het voorgaande Water+Land+Schap-project {beek.boer.bodem} wil opschalen naar de volledige Kleine Nete vallei. Dit project situeert zich in het afstroomgebied van de Kleine Nete, exclusief de Aa, op het grondgebied van de gemeenten: Ranst, Nijlen, Zandhoven, Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Kasterlee, Herentals, Olen, Geel, Retie en Dessel. Uw college wordt hierover afzonderlijk op de hoogte gebracht. 

 

In aanloop van dit WLS-project werden de noden en kansen m.b.t. het evenwicht tussen landbouw en water reeds in kaart gebracht d.m.v. gebiedsgerichte workshops en infomomenten met landbouwers en andere gebiedsexperten. Tijdens de opmaak van het laatste WLS- dossier Bodem~Water bleken heel wat ideeën te bestaan binnen het partnerschap die niet volledig passen binnen dit Water + Land + Schap programma, dat een investeringsprogramma is. Samen met de dienst Landbouw en Boerennatuur Vlaanderen werd het initiatief genomen om een aantal ideeën verder uit te werken en via een PDPO-dossier in te dienen, met als trekkende partners voor de acties: Boerennatuur Vlaanderen, Hooibeekhoeve, Boerenbond innoveert en Boerenbond.  

 

De uitwerking van deze subsidieaanvraag werd toegelicht op de projectwerkgroep ‘Bodem’ en de stuurgroep ‘Bodem~Water’/{beek.boer.bodem} keurde het projectvoorstel en het projectbudget op 30 juni 2022 hiervoor goed.  

 

Het nieuwe project = C.H2O.co = komt tegemoet aan de opvolging (in tijd) van de voorgaande PDPO-projecten in het gebied en zorgt eveneens voor een opschaling (geografisch) naar de volledige Kleine Nete vallei. Het project wil in de vallei van de Kleine Nete maatregelen op grote schaal uitrollen die het evenwicht tussen landbouw en water verbeteren.   

 

Op 30 juni 2022 vond de stuurgroep ‘Bodem~Water’/{beek.boer.bodem} plaats waar de 12 deelnemende gemeenten akkoord gingen met deelname aan het PDPO-project = C.H2O.co =. (zie verder: ‘financiën en instemmingen’). VLM vraagt aan de De deelnememende gemeenten zullen om dit PDPO-project en hun jullie financieel engagementen te laten goedkeuren door hun college.  

In de stuurgroep ‘Bodem~Water’/{beek.boer.bodem} zijn al de Kleine Nete partners/ de gebiedscoalitie vertegenwoordigd. Zowel het ambtelijk als het politiek luik.  

 

Deze projectaanvraag dient gedragen te zijn door de verschillende bestuursorganen binnen de gebiedscoalitie waaronder uw schepencollege. De partners vragen een principieel akkoord voor cofinanciering van dit project door uw college. 

 

Doelstellingen 

_______________________________________________________________ 

 

De naam van het project, = C.H2O.co =, is een acroniem dat duid op de samenhang tussen C (koolstof), H2O (water) en het partnerschap of coöperatie: co. De doelstellingen van het project zijn dan ook gericht op het verbeteren van het organische-stofgehalte in de bodem, het verhogen van de waterbeschikbaarheid door een peilgestuurd waterbeheer en het stimuleren van een sterk partnerschap tussen landbouwers onderling en tussen landbouwers en andere partijen (terreinbeheerders, overheden, ..) in het gebied.   

Om deze doelstellingen te bereiken zullen de projectpartners:  

- landbouwers en terreinbeheerders inspireren (o.a. door vraaggestuurde demoproeven, innovatieve case rond infiltratiekansen) en stimuleren (o.a. door de uitrol van verdienmodellen) om gebiedsgerichte maatregelen te nemen die bijdragen aan het verbeteren van de waterbuffering, -kwaliteit en -infiltratie en de landschapskwaliteit versterken;  

- het netwerk van landbouwers en terreinbeheerders die maatregelen nemen uit te breiden;  

- de ondersteuning bij de implementatie en verder beheer van de maatregelen te optimaliseren.  

 

Werkpakketten door een specifieke projectpartner getrokken en over het hele projectgebied gesitueerd.   

  1. Onderzoek en demonstratie. Er wordt een case ͚infiltratiekansen͛ gerealiseerd: aanleg van een infiltratiezone en het meten van economische effecten en de effecten op het watersysteem. Voor deze actie kan gesteund worden op academisch onderzoek door UA vervat in een regio-analyse in het WLS-project Bodem~Water. Ook de actie met ͚klimaatrobuuste maatregelen en bodemverbeterende teelttechnieken͛wordt gedemonstreerd. Hierbij worden proefvelden aangelegd en onderzoek gedaan naar openstaande gebiedsspecifieke vragen/knelpunten rond klimaatrobuuste teelten die in WLS niet worden opgenomen. De keuze voor hetproefthema gebeurt vraaggestuurd vanuit het gebied.  
  2. Monitoring. De impact van de maatregelen m.b.t. het verhogen van het organische-stofgehalte zal gemeten worden via bodemstalen. Het effect van stuwen en omvorming van peilgestuurde drainage zal via dataloggers opgevolgd worden.  
  3. Begeleiding op terrein. De maatregelen, voor het eerst uitgevoerd in de vallei van de Aa, worden op grote schaal uitgevoerd binnen het Kleine Nete-gebied met prioritaire focus in de 5 deelzones geselecteerd in WLS. Voor de begeleiding van deze maatregelen zijn in Bodem~Water onvoldoende begeleidingsmiddelen voorzien. Boerennatuur Vlaanderen (1) en de Hooibeekhoeve (2) houden zich respectievelijk bezig met (1) het verbeteren van de bodemstructuur door het koolstofgehaltein de perceelbodem in te verhogen, het coördineren van de beheersovereenkomsten op maat voor bufferstroken, het beheren van het waterpeil door het aanleggen van peilgestuurde drainage en het plaatsen van stuwen en (2) het creëren van een klimaatrobuust teeltsysteem door aan teeltrotatie te doen, klimaatrobuuste gewassen te introduceren en in te passen in de bedrijfsplanning en groenbedekkers op een maximale manier in te zetten.  
  4. Lerend netwerk. Door het gebruik van bv. weerstations en peilbuizen (in werkpakket 2) wil de coalitie resultaten bekomen die via het lerend netwerk gedeeld kunnen worden. Het lerend netwerk zet in op het uitwisselen van (succesvolle) ervaringen op terrein.  
  5. Verdienmodel. De Dienst Landbouw (DLB) brengt informatie samen die vereist is voor het ontwikkelen van een BO op maat, gezien de link met beleid. Deze informatie zal zich vooral focussen op de kansen i.k.v. de casestudie infiltratiekansen (in werkpakket 1)  
  6. Communicatie en kennisverspreiding.  
  7. Coördinatie gebiedscoalitie. De Dienst Gebiedsgericht Beleid (DGB) van de provincie Antwerpen coördineert de gebiedscoalitie en verzekert de linken met andere lopende processen en projecten in het gebied.  

 

Meer gedetailleerde info is terug te vinden in de volledige projectaanvraag in bijlage. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de projectaanvraag = C.H2O.co = goed. 

Artikel 2

Het college bevestigt de gevraagd cofinanciering van €1104,17 per jaar voor een periode van 2 jaar. Het vastleggen van de cofinanciering moet voor einde 2023 gebeuren. De vereffening van de middelen moet voor december 2024 gebeuren.