Terug
Gepubliceerd op 20/04/2022

2022_CBS_00936 - Deelfietsensysteem - derdebetalerssysteem - Principebeslissing

College van Burgemeester en Schepenen
di 19/04/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens; Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00936 - Deelfietsensysteem - derdebetalerssysteem - Principebeslissing 2022_CBS_00936 - Deelfietsensysteem - derdebetalerssysteem - Principebeslissing

Motivering

Aanleiding en context

Op 30 september 2021 keurde de gemeenteraad de concessiedocumenten goed voor een fietsdeelsysteem. 

De aankondiging van opdracht 2021/S 196-510397 werd gepubliceerd op 8 oktober 2021 in het Publicatieblad van de Europese Unie.

De aankondiging van opdracht 2021-538572 werd gepubliceerd op 4 oktober 2021 op nationaal niveau.

Op 8 december 2021 vond een projectstuurgroep Fiets Hup! met volgende agendapunten plaats: bespreken beoordeling offertes deelwagens, bespreking ontvangen voorstellen deelfietsen, stand van zaken mobipunten.

Op 13 december 2021 was er een gesprek met Blue Mobility NV om het ingediende voorstel te verduidelijken.

Op 14 december 2021 was er een gesprek met WOW-group om het ingediende voorstel te verduidelijken.

Argumentatie

Er werden 2 voorstellen ontvangen:

  • Wow-group, 3220 Holsbeek
  • Blue-Mobility NV, 2060 Antwerpen

Geel wenst voor het eigen deelfietsensysteem in te zetten op een back-to-many systeem, waarbij het wenselijk is dat de deelfietsen voornamelijk voor een korte periode gebruikt worden tussen de mobipunten en de fietshubs of tussen de fietshubs onderling. Beide ingediende voorstellen voldoen aan de gestelde eisen in de goedgekeurde concessiedocumenten.

De dienst openbare werken en verkeer stelt echter vast dat de aangeboden tarieven voor kortgebruik van de fietsen niet volledig tegemoet komen aan het gewenste deelfietsensysteem op maat van Geel.

  • Wow-group schreef in met een voorstel van 3 euro/gestart uur, terwijl de mobipunten en fietshubs onderling maximaal een 20-tal minuten fietsen uit elkaar liggen.
  • Blue-mobility schreef in met een voorstel van 1 euro voor de eerste 30 minuten en daarna 3,15 euro vanaf minuut 31 tot 24 uur. Dit geeft slechts een beperkt verschil tussen het tarief voor 24 uur en een heen- en terugrit tussen twee mobipunten (bvb als je gaat winkelen in het centrum en de deelfiets gebruikt voor de heen- en terugrit. De kostprijs bedraagt dan 2 euro).

VOORSTEL dienst OW&V

De dienst openbare werken en verkeer doet daarom volgend voorstel: 

We voorzien als stad in een derdebetalerregeling voor het tarief voor het kortgebruik van de deelfietsen. Concreet stelt de dienst voor om als stad 50% bij te dragen aan het voorgestelde tarief voor kortgebruik. Dit betekent voor de eindgebruiker een halvering van de kostprijs

  • Wow-group schreef in met een voorstel van 3 euro/gestart uur. Dit zou voor de eindgebruiker dan verminderen naar 1,5 euro/gestart uur.
  • Blue-mobility schreef in met een voorstel van 1 euro voor de eerste 30 minuten. Dit zou voor de eindgebruiker dan verminderen naar 0,5 euro voor de eerste 30 minuten.

Deze optie ondersteunt optimaal de doelstelling van het back-to-many deelfietsensysteem. Het toepassen van een derdebetalerregeling geeft de stad ook de vrijheid om deze te evalueren en na enkele jaren aan te passen aan het gebruik op dat moment.

Verder stelt de dienst openbare werken en verkeer voor om geen onderscheid te maken tussen inwoners of niet-inwoners. Het deelfietsensysteem is immers in de eerste plaats bedoeld voor bezoekers die naar Geel komen met het openbaar vervoer of die hun wagen parkeren aan de rand van het centrum om zo het laatste deel van hun verplaatsing binnen de R14 af te leggen met de fiets.

Het college kan de overweging maken om een hoger percentage van het uurtarief bij te dragen voor inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. De dienst openbare werken en verkeer stelt in dat geval voor om voor deze inwoners als stad het volledige uurtarief bij te dragen. Zo kunnen deze inwoners voor 12 euro per jaar (kostprijs abonnement) binnen de R14 steeds gratis gebruik maken van een fiets. Dit kan mogelijks een klein beetje bijdragen aan het verminderen van de vervoersarmoede binnen deze specifieke groep inwoners.

Adviezen

Visum Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om WEL te voorzien in een derdebetalerregeling voor het gebruik van het deelfietsensysteem.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist om WEL te voorzien in een derdebetalerregeling van 100% op de ritprijs voor inwoners met een verhoogde tegemoetkoming.