Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021189324
Dossiernummer gemeente: 202100747
De gemeente Geel heeft op 23 december 2021 een aanvraag ontvangen voor uitbreiden van een woning. De aanvraag werd op 12 maart 2022 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
mevrouw Joke Bens wonende te Eikenstraat 16 te 2440 Geel en de heer Raf Couwbergs wonende te Eikenstraat 16 te 2440 Geel.
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Eikenstraat 16
Kadastrale ligging: afdeling 6 sectie G nr. 370D
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012 gelegen in Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel.
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Woon-Werkpark goedgekeurd op 10 april 2012 gelegen in grens Prup 'Woon-werkpark', ‘zone voor stedelijk wonen’.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
Het perceel is gelegen binnen een residentiële omgeving waar tevens veel studentenverblijven voorzien zijn. Het perceel is 19a08 groot.
Huidige aanvraag voorziet in het regulariseren van 2 bijgebouwen en het verbouwen van een ééngezinswoning. Het grootste van de twee bijgebouwen heeft een oppervlakte van 52,34 m², heeft een hoogte van 2,97m en staat ingeplant op 1,23m van de linkse perceelsgrens.
Het andere bijgebouw heeft een oppervlakte van 10,41m², heeft een hoogte van 2,38m en staat ingeplant op 1,02m van de rechtse en op 5,24m van de achterste perceelsgrens.
De woning heeft na de verbouwing een bouwdiepte van 16,39m. De bouwbreedte bedraagt 17,90m. De kroonlijsthoogte bedraagt 2,80m. De nokhoogte bedraagt 8,49m. Er wordt voldoende afstand bewaard van de laterale perceelsgrenzen.
De woning voldoet aan de hedendaagse normen inzake woonkwaliteit. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame, kwaliteitsvolle materialen. Het ontwerp is architectonisch verantwoord.
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.
Op 4 april 2022 werd het advies ontvangen van de stadsdienst ‘Openbare Werken’, als volgt geformuleerd:
Advies riolering (aansluiting – riolering algemeen – afvalwater – hemelwater – keuring)
Aansluiting
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Momenteel is er een gemengd rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein.
In de nabije toekomst zullen er weg- en rioleringswerken plaatsvinden waarbij een gescheiden stelsel van afvalwater en regenwater zal worden aangelegd. Dit betekent dat de aangelanden het private rioleringsstelsel moeten aanpassen naar een gescheiden stelsel. Volgens de plannen van deze verbouwing met uitbreiding, voorziet men een gescheiden stelsel.
Men dient de bestaande aansluiting te herbruiken:
Riolering algemeen
Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op het perceel.
De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.
De afvoerbuis voor het regenwater moet worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA als men een noodoverloop voorziet vanuit de infiltratievoorziening. De afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet dan aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA.
Putten dienen achter de bouwlijn worden geplaatst. Volgens plan worden alle putten achter de bouwlijn geplaatst wat gunstig is.
Huishoudelijk afvalwater
Voor het afvalwater voorziet men een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo, …) tot buiten de woning wat een gunstig concept is.
Men mag, zoals op plan is voorzien, een septische put plaatsen. Dit is echter niet verplicht omwille van ligging in centraal gebied. Op de septische put mag enkel het fecale water aangesloten worden, het grijs water moet rechtstreeks naar de riolering gaan. Als men geen septische put plaatst, adviseren we om het fecaal afvalwater gescheiden te houden van het grijs afvalwater (afkomstig van douche, lavabo, ...) tot buiten de woning. Het is daarbij aangewezen een sifonput te voorzien op het grijswater alvorens het grijs en fecale water samen te brengen. Dit voorkomt geuren van het fecaal water in het grijs water.
Hemelwater
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is niet van toepassing maar men wil hier toch aan voldoen door een nieuwe hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen bij de woning. Dit is een heel gunstig principe in het kader van herbruik en van het ter plaatse houden van het hemelwater. De hemelwaterafvoer van de bijgebouwen mogen ter plaatse afwateren zoals op het plan is voorzien. Men moet bijgevolg de horizontale dakoppervlakte van het bijgebouw niet mee inrekenen bij de dimensionering van de infiltratievoorziening.
De niet-verplichte hemelwaterput moet aan volgende voorwaarden voldoen:
De niet-verplichte infiltratievoorziening moet aan volgende voorwaarden voldoen:
Het is toegestaan om een noodoverloop te voorzien naar het openbare rioleringsstelsel maar dit is geen verplichting.
VLARIO-keuring
Bij een verbouwing zonder nieuwe aansluiting is men niet verplicht om een keuring van de privéwaterafvoer te laten uitvoeren. Men is echter wel verplicht om bij de toekomstige weg- en rioleringswerken een conform VLARIO-keuringsattest aan te leveren.
Advies toegang tot het perceel
Men dient de maximale toegestane toegangsbreedte te respecteren. Men versmalt de toegang tot 6 meter wat momenteel toegestaan is volgens de huidige regelgeving in de lokale Codex. Bij de toekomstige weg- en rioleringswerken van Baantveld, waartoe ook de Eikenstraat behoort, is het mogelijk dat de breedte van deze toegang gewijzigd (verminderd) wordt op basis van de regelgeving die dan van toepassing zal zijn.
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.
Planologische toets
Huidige aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol gelegen binnen de zonering "woongebied". De aanvraag voldoet aan de voorschriften van deze zonering.
Huidige aanvraag is volgens het RUP Woon-Werkpark gelegen binnen de zonering "zone voor stedelijk wonen". De aanvraag voldoet aan de voorschriften van deze zonering.
Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de aanvraag gelegen is langs een voldoende uitgeruste openbare weg.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.
Mer-screening
Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.
Natuurtoets
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
Mobiliteit
Huidige aanvraag heeft geen significante impact op de lokale mobiliteit.
Toegankelijkheid
Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek waardoor niet voldaan dient te worden aan voorzieningen om de integrale toegankelijkheid te bereiken.
Decreet grond- en pandenbeleid
Niet van toepassing.
Scheidingsmuren
De aanvraag heeft geen betrekking op de oprichting, uitbreiding, afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom.
Milieuaspecten
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Huidige aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol gelegen binnen de zonering "woongebied". De aanvraag voldoet aan de voorschriften van deze zonering.
Huidige aanvraag is volgens het RUP Woon-Werkpark gelegen binnen de zonering "zone voor stedelijk wonen". De aanvraag voldoet aan de voorschriften van deze zonering.
Het perceel is gelegen binnen een residentiële omgeving waar tevens veel studentenverblijven voorzien zijn. Het perceel is 19a08 groot.
Huidige aanvraag voorziet in het regulariseren van 2 bijgebouwen en het verbouwen van een ééngezinswoning. Het grootste van de twee bijgebouwen heeft een oppervlakte van 52,34 m², heeft een hoogte van 2,97m en staat ingeplant op 1,23m van de linkse perceelsgrens.
Het andere bijgebouw heeft een oppervlakte van 10,41m², heeft een hoogte van 2,38m en staat ingeplant op 1,02m van de rechtse en op 5,24m van de achterste perceelsgrens.
De woning heeft na de verbouwing een bouwdiepte van 16,39m. De bouwbreedte bedraagt 17,90m. De kroonlijsthoogte bedraagt 2,80m. De nokhoogte bedraagt 8,49m. Er wordt voldoende afstand bewaard van de laterale perceelsgrenzen.
De woning voldoet aan de hedendaagse normen inzake woonkwaliteit. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame, kwaliteitsvolle materialen. Het ontwerp is architectonisch verantwoord.
Huidige aanvraag is inpasbaar in de omgeving en is in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Niet van toepassing.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van het volgend advies en beoordeeld deze als volgt:
Het advies wordt gevolgd.
Conclusie
Stedenbouwkundig Advies
Huidige aanvraag wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd.
Voorwaarden:
Elke woning dient uitgerust met één of meer rookmelders of moet beschikken over een branddetectiesysteem dat gekeurd en gecertificeerd is door een daartoe erkend organisme.
De rookmelder dient conform te zijn aan NBN EN 14.604, reageert op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal, en is niet van het ionische type.
Opmerkingen inzake de plaatsing van de rookmelders: minstens één rookmelder per bouwlaag, in kamerwoningen moet elke kamer ermee uitgerust zijn, mogelijke opstelling in de hal, gang, slaapkamer, living, wasplaats, kelder, verwarmingslokaal; plaatsing wordt afgeraden in de badkamer, keuken, garage.
De bouwvrije voortuinstrook mag slechts voor de helft verhard worden, met een maximum breedte van 6 meter. Het overige dient aangelegd als tuin en als dusdanig onderhouden.
Alle verhardingen dienen uitgevoerd in waterdoorlatende materialen zowel in afwerking (toplaag) als fundering.
Voor aanpassingen van het openbaar domein dient men een aanvraag te doen. De kosten voor deze aanpassingen zijn ten laste van de aanvrager.
Voorwaarden advies riolering (aansluiting – riolering algemeen – afvalwater – hemelwater – keuring)
Aansluiting
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Momenteel is er een gemengd rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein.
In de nabije toekomst zullen er weg- en rioleringswerken plaatsvinden waarbij een gescheiden stelsel van afvalwater en regenwater zal worden aangelegd. Dit betekent dat de aangelanden het private rioleringsstelsel moeten aanpassen naar een gescheiden stelsel. Volgens de plannen van deze verbouwing met uitbreiding, voorziet men een gescheiden stelsel.
Men dient de bestaande aansluiting te herbruiken:
Riolering algemeen
Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op het perceel.
De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.
De afvoerbuis voor het regenwater moet worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA als men een noodoverloop voorziet vanuit de infiltratievoorziening. De afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet dan aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA.
Putten dienen achter de bouwlijn worden geplaatst. Volgens plan worden alle putten achter de bouwlijn geplaatst wat gunstig is.
Huishoudelijk afvalwater
Voor het afvalwater voorziet men een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo, …) tot buiten de woning wat een gunstig concept is.
Men mag, zoals op plan is voorzien, een septische put plaatsen. Dit is echter niet verplicht omwille van ligging in centraal gebied. Op de septische put mag enkel het fecale water aangesloten worden, het grijs water moet rechtstreeks naar de riolering gaan. Als men geen septische put plaatst, adviseren we om het fecaal afvalwater gescheiden te houden van het grijs afvalwater (afkomstig van douche, lavabo, ...) tot buiten de woning. Het is daarbij aangewezen een sifonput te voorzien op het grijswater alvorens het grijs en fecale water samen te brengen. Dit voorkomt geuren van het fecaal water in het grijs water.
Hemelwater
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is niet van toepassing maar men wil hier toch aan voldoen door een nieuwe hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen bij de woning. Dit is een heel gunstig principe in het kader van herbruik en van het ter plaatse houden van het hemelwater. De hemelwaterafvoer van de bijgebouwen mogen ter plaatse afwateren zoals op het plan is voorzien. Men moet bijgevolg de horizontale dakoppervlakte van het bijgebouw niet mee inrekenen bij de dimensionering van de infiltratievoorziening.
De niet-verplichte hemelwaterput moet aan volgende voorwaarden voldoen:
De niet-verplichte infiltratievoorziening moet aan volgende voorwaarden voldoen:
Het is toegestaan om een noodoverloop te voorzien naar het openbare rioleringsstelsel maar dit is geen verplichting.
VLARIO-keuring
Bij een verbouwing zonder nieuwe aansluiting is men niet verplicht om een keuring van de privéwaterafvoer te laten uitvoeren. Men is echter wel verplicht om bij de toekomstige weg- en rioleringswerken een conform VLARIO-keuringsattest aan te leveren.
Voorwaarden advies toegang tot het perceel
Men dient de maximale toegestane toegangsbreedte te respecteren. Men versmald de toegang tot 6m wat momenteel toegestaan is volgens de huidige regelgeving. Bij de toekomstige weg- en rioleringswerken van Baantveld, waartoe ook de Eikenstraat behoort, is het mogelijk dat de breedte van deze toegang gewijzigd (verminderd) wordt op basis van de regelgeving die dan van toepassing zal zijn.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist het verbouwen van een woning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Voorwaarden:
Elke woning dient uitgerust met één of meer rookmelders of moet beschikken over een branddetectiesysteem dat gekeurd en gecertificeerd is door een daartoe erkend organisme.
De rookmelder dient conform te zijn aan NBN EN 14.604, reageert op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal, en is niet van het ionische type.
Opmerkingen inzake de plaatsing van de rookmelders: minstens één rookmelder per bouwlaag, in kamerwoningen moet elke kamer ermee uitgerust zijn, mogelijke opstelling in de hal, gang, slaapkamer, living, wasplaats, kelder, verwarmingslokaal; plaatsing wordt afgeraden in de badkamer, keuken, garage.
De bouwvrije voortuinstrook mag slechts voor de helft verhard worden, met een maximum breedte van 6 meter. Het overige dient aangelegd als tuin en als dusdanig onderhouden.
Alle verhardingen dienen uitgevoerd in waterdoorlatende materialen zowel in afwerking (toplaag) als fundering.
Voor aanpassingen van het openbaar domein dient men een aanvraag te doen. De kosten voor deze aanpassingen zijn ten laste van de aanvrager.
Voorwaarden advies riolering (aansluiting – riolering algemeen – afvalwater – hemelwater – keuring)
Aansluiting
Het perceel is gelegen in centraal gebied. Momenteel is er een gemengd rioleringsstelsel aanwezig op openbaar domein.
In de nabije toekomst zullen er weg- en rioleringswerken plaatsvinden waarbij een gescheiden stelsel van afvalwater en regenwater zal worden aangelegd. Dit betekent dat de aangelanden het private rioleringsstelsel moeten aanpassen naar een gescheiden stelsel. Volgens de plannen van deze verbouwing met uitbreiding, voorziet men een gescheiden stelsel.
Men dient de bestaande aansluiting te herbruiken:
Riolering algemeen
Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op het perceel.
De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.
De afvoerbuis voor het regenwater moet worden aangesloten op het huisaansluitputje RWA als men een noodoverloop voorziet vanuit de infiltratievoorziening. De afvoerbuis van het huishoudelijk afvalwater moet dan aangesloten worden op het huisaansluitputje DWA.
Putten dienen achter de bouwlijn worden geplaatst. Volgens plan worden alle putten achter de bouwlijn geplaatst wat gunstig is.
Huishoudelijk afvalwater
Voor het afvalwater voorziet men een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo, …) tot buiten de woning wat een gunstig concept is.
Men mag, zoals op plan is voorzien, een septische put plaatsen. Dit is echter niet verplicht omwille van ligging in centraal gebied. Op de septische put mag enkel het fecale water aangesloten worden, het grijs water moet rechtstreeks naar de riolering gaan. Als men geen septische put plaatst, adviseren we om het fecaal afvalwater gescheiden te houden van het grijs afvalwater (afkomstig van douche, lavabo, ...) tot buiten de woning. Het is daarbij aangewezen een sifonput te voorzien op het grijswater alvorens het grijs en fecale water samen te brengen. Dit voorkomt geuren van het fecaal water in het grijs water.
Hemelwater
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is niet van toepassing maar men wil hier toch aan voldoen door een nieuwe hemelwaterput en infiltratievoorziening te plaatsen bij de woning. Dit is een heel gunstig principe in het kader van herbruik en van het ter plaatse houden van het hemelwater. De hemelwaterafvoer van de bijgebouwen mogen ter plaatse afwateren zoals op het plan is voorzien. Men moet bijgevolg de horizontale dakoppervlakte van het bijgebouw niet mee inrekenen bij de dimensionering van de infiltratievoorziening.
De niet-verplichte hemelwaterput moet aan volgende voorwaarden voldoen:
De niet-verplichte infiltratievoorziening moet aan volgende voorwaarden voldoen:
Het is toegestaan om een noodoverloop te voorzien naar het openbare rioleringsstelsel maar dit is geen verplichting.
VLARIO-keuring
Bij een verbouwing zonder nieuwe aansluiting is men niet verplicht om een keuring van de privéwaterafvoer te laten uitvoeren. Men is echter wel verplicht om bij de toekomstige weg- en rioleringswerken een conform VLARIO-keuringsattest aan te leveren.
Voorwaarden advies toegang tot het perceel
Men dient de maximale toegestane toegangsbreedte te respecteren. Men versmald de toegang tot 6m wat momenteel toegestaan is volgens de huidige regelgeving. Bij de toekomstige weg- en rioleringswerken van Baantveld, waartoe ook de Eikenstraat behoort, is het mogelijk dat de breedte van deze toegang gewijzigd (verminderd) wordt op basis van de regelgeving die dan van toepassing zal zijn.