Uiterste uitspraakdatum: 19/04/2022 (indiening subsidiedossier bij Vlaamse overheid voor 28/04/2022)
De dienst legt aan het college van burgemeester en schepenen de projectfiche 'GEL3040 Geel : Diestseweg tussen Markt en Gasthuisstraat' voor ter goedkeuring.
In bestaande toestand is de gemengde hoofdriool met diameter 1200 mm gelegen onder de rijweg. In de bermen zijn gemengde dienstrioleringen gelegen met een diameter 200 mm die op een 7à8 tal locaties zijn aangesloten op de hoofdriool.
De rijweg in bestaande toestand heeft nog steeds het profiel van de vroegere gewestweg; bestaat uit een rijweg in asfalt van +/-400m met aan beide zijde parkeerstroken in betonstraatstenen of kasseien van +/-2,5 m breed. Over de volledige lengte van het tracé zijn er eveneens voetpaden aanwezig in betonstraatstenen/betontegels met een breedte variërend van +/- 1,20 m tot +/- 2,50 m. Deze voetpaden zijn te smal, verouderd en leiden soms tot onveilige situaties.
De aanleiding van dit project is dat de Stad Geel in deze straat veilige voetpaden wil aanleggen conform het vademecum voetpaden en het stoepenplan van de Stad Geel. Tevens zal ook de fietszone duidelijk worden gemaakt door de heraanleg van de bovenbouw.
Uit camera-inspecties op het bestaande gemengde rioleringsstelsel is gebleken dat de hoofdriolering nog in goede staat is en eventueel mits lokale renovatie kan hergebruikt worden. De bestaande gemengde riolering in bermen (naar de huizen) is in erg slechte staat en dient te worden vervangen.
Deze nota werd opgemaakt ter verduidelijking van de verschillende voorgelegde scenario’s voor het project Diestseweg tussen Markt en Gasthuisstraat. Voor alle hieronder beschreven scenario’s werd een raming opgemaakt.
In onderstaande nota worden een 3-tal scenario’s kort toegelicht, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen aanpak van het rioleringsstelsel op korte termijn en een uitwerking van een gescheiden rioleringsstelsel dat zal voldoen aan de toekomst visie.
Scenario’s
Scenario 1: In scenario 1 wordt het bestaande gemengde rioleringsstelsel diameter 200mm vernieuwd door een nieuw gemengd rioleringsstelsel met diameter 400mm. Eveneens zal er plaatselijk een sleuf worden gemaakt in de rijweg om de aansluiting met de hoofdriolering (1200mm diameter) te vernieuwen. In dit scenario worden de bermen heringericht conform het stoepenplan van de Stad Geel. Ook de volledige toplaag van de weg zal worden vervangen om geen “lappendeken” te verkrijgen.
Scenario 2a: Er zal langs beide kanten van de weg een nieuw gescheiden stelsel worden aangelegd in de bermen van de weg. De RWA en DWA leiding zullen naast elkaar worden aangelegd. Voor RWA wordt er gekozen voor een betonbuis diameter 400mm, voor DWA wordt er gekozen voor een grès buis met diameter 250mm. De aansluitingen op de hoofdriolering zullen hierbij ook vernieuwd worden, waardoor de rijweg plaatselijk zal moeten opgebroken en hersteld worden. In dit scenario worden de bermen heringericht conform het stoepenplan van de Stad Geel. Ook de volledige toplaag van de weg zal worden vervangen om geen “lappendeken” te verkrijgen.
Scenario 2b: Er zal langs beide kanten van de weg een nieuw gescheiden stelsel worden aangelegd. Er zal langs beide kanten van de weg een nieuw gescheiden stelsel worden aangelegd in de bermen van de weg. De RWA en DWA leiding zullen boven elkaar worden aangelegd en aangesloten worden op een combinatieput. Dit om plaats te winnen vergeleken met scenario 2a. Voor RWA wordt er gekozen voor een betonbuis diameter 400mm, voor DWA wordt er gekozen voor een grès buis met diameter 250mm. De aansluitingen op de hoofdriolering zullen hierbij ook vernieuwd worden waardoor de rijweg plaatselijk zal moeten opgebroken en hersteld worden. In dit scenario worden de bermen heringericht conform het stoepenplan van de Stad Geel. Ook de volledige toplaag van de weg zal worden vervangen om geen “lappendeken” te verkrijgen.
Scenario 3: In dit scenario zal er rekening gehouden worden met toekomstige afwateringsprojecten. De dienstriolering (gemengd stelsel) inclusief aansluitingen worden opgebroken. Dit wordt vervangen door een gescheiden stelsel waarbij de RWA en DWA in de rijweg komen te liggen. Voor de RWA wordt er een gewapende betonbuis diameter 800mm voorzien, voor DWA een ongewapende betonbuis diameter 400mm. Deze buizen worden aangesloten op de huidige gemengde hoofdriolering met diameter 1200mm. De huizen aan beide zijden van de weg worden op het nieuw gescheiden stelsel aangesloten. Hierbij zal de volledige bovenbouw ook vernieuwd worden. Hiervoor werd een aanname gemaakt zoals hieronder beschreven:
Asfalt verharding:
Parkeervakken in betonstraatstenen:
Voetpaden:
Op basis van bovenstaande scenarioanalyse kunnen we besluiten dat scenario 1 het goedkoopste scenario betreft om aan de visie inzake het stoepenplan van de Stad Geel te kunnen voldoen. In dit scenario wordt echter het rioleringsstelsel enkel vernieuwd. Er wordt geen gescheiden stelsel aangelegd en het stelsel wordt eveneens niet uitgerust zodat het voldoet aan de toekomstvisie voor wat betreft het volledige rioleringsstelsel. Dit betekent dat in de toekomst nog een vervolgproject zal moeten worden uitgevoerd om een volledig gescheiden en conform rioleringsstelsel aan te leggen.
Scenario 3 is het duurste scenario. In dit scenario wordt het rioleringsstelsel volledig uitgerust, zodat het voldoet om aan te sluiten op latere opwaartse en/of afwaartse rioleringsprojecten. Bijkomend kan in dit scenario de volledige bovenbouw worden vernieuwd. In dit scenario worden de stoepen aangelegd conform het stoepenplan van de Stad Geel. Daarnaast is het in dit scenario eveneens mogelijk om de straat herin te richten als een veilige fietsstraat en is er eveneens de mogelijkheid om bijkomende groenelementen in deze centrumstraat te voorzien.
Oorspronkelijk was er voor dit project geen subsidiemogelijkheid voor vervangingsinvestering riolering. Vlaanderen deed einde maart/begin april 2022 een oproep voor extra subsidieprojecten. In overleg tussen Aquafin en stad Geel werd geoordeeld om een extra projectdossier in te dienen (75% betoelaging investering). Binnen dit projectdossier 'GEL3040 Geel : Diestseweg tussen Markt en Gasthuisstraat' is rekening gehouden met de aanleg van een volledig gescheiden rioleringsstelsel dat reeds rekening houdt met de toekomstige opwaartse projecten, en de aanleg van de bovenbouw conform de materialisering van de Kollegestraat.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de projectfiche 'GEL3040 Geel : Diestseweg tussen Markt en Gasthuisstraat' goed.
Het college van burgemeester en schepen gaat akkoord met de opmaak van een aanvraagdossier naar VMM voor het gemeentelijk subsidieprogramma 2022, eerste kwartaal, om in aanmerking te komen voor 75% extra subsidie op de rioleringswerkzaamheden (niet voorzien in MJP) om de financiering mogelijk te maken van scenario 3.
Het college van burgemeester en schepen beslist het project ‘GEL3040 Diestseweg’ uit te voeren volgens het scenario 3. In dit scenario wordt het rioleringsstelsel al volledig uitgerust zodat het voldoet om aan te sluiten op latere opwaartse en/of afwaartse rioleringsprojecten.
Voorwaardelijk visum over het besluit om de werken uit te voeren volgens scenario 3, onder voorbehoud van de goedkeuring van de aan te vragen subsidies. In dat geval zal het meerjarenplan op een minstens budget neutrale manier aangepast moeten worden.
De kostprijs bedraagt € 2.130.268,54 excl BTW. en € 2.577.624,93 incl. BTW Specificatie | scenario 3 :
Binnen de huidige meerjarenplannen zijn op dit moment zonder de extra subsidies onvoldoende kredieten voorzien voor scenario 3. Indien zowel de niet ingeschreven subsidies VMM als extra Kopenhagensubsidies, waarover het college zich eerder deze maand uitsprak, voor dit dossier ontvangen worden, zal dit saldo meer dan toereikend zijn. |