Naar aanleiding van de oproep ‘Lokale gebiedsdeal droogte’ zoekt de Vlaamse overheid maximaal 10 gebiedscoalities rond ruimtelijke uitvoeringsprocessen die zich kandidaatstellen voor een Lokale Gebiedsdeal Droogte. Eenmaal een coalitie geselecteerd is, kan ze een subsidie aanvragen van minimaal 1.000.000 euro en maximaal 2.000.000 euro voor een portfolio van lokale projecten die bijdragen aan de realisatie van Blue Deal doelstellingen en de veerkracht en klimaatrobuustheid van het watersysteem vergroten. De aangevraagde subsidie bedraagt daarbij maximaal 80% van de effectieve projectkosten, de overige middelen dient de coalitie zelf bij te dragen. Van de beoogde projecten wordt verwacht dat ze een voldoende mate van complexiteit bevatten en niet tot de reguliere mogelijkheden behoren van de procescoalitie of subsidieerbaar zijn via bestaande financieringslijnen.
Met deze Lokale Gebiedsdeals Droogte biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning om, in een vroeg stadium van Vlaamse ruimtelijke processen, het watersysteem te versterken via complexere lokale realisaties. Bijgevolg past de oproep binnen de Blue Deal van de Vlaamse regering, waarmee het de droogteproblematiek op een structurele manier wil aanpakken.
Vanuit het Strategisch Project Kleine Nete heeft de procescoalitie ‘opvolgingscommissie Kleine Nete’ een kandidaatstelling voorbereid voor de oproep ‘Lokale gebiedsdeals droogte’. De dienst Integraal Waterbeleid van provincie Antwerpen zal, als trekker van klimaatprogramma “aanpak droogte en ontharding” de Lokale gebiedsdeal droogte indienen en als vertegenwoordiger van de procescoalitie optreden.
Het ruimtelijk proces betreft het Strategisch project “méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete” en loopt van 1 mei 2021 tot en met 30 april 2024. Het projectgebied situeert zich in de vallei van de Kleine Nete van Dessel tot Lier. Het project omvat het grondgebied van 13 gemeenten in de provincie Antwerpen: Dessel, Retie, Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Lille, Vorselaar, Grobbendonk, Nijlen, Zandhoven, Ranst en Lier. Het strategisch project zet in op 4 klimaatprogramma’s: (1) Aanpak verdroging en ontharden, (2) Herstellen Bodemsysteem, (3) Bebossen en groenblauw dooraderen, (4) Recreatief ontsluiten en verbinden.
Via het strategisch project worden concrete ruimtelijke knelpunten en uitdagingen ten gronde en op systeemniveau aangepakt. Het strategisch project moet zo een verdere katalysator zijn voor een structurele omslag in het beheer en de inrichting van de ruimte voor het volledige valleisysteem. Het herstel van het bodem- en watersysteem om tot een klimaatrobuuste openruimtestructuur te komen waar geleefd en gewerkt wordt staat daarbij centraal.
Via het klimaatprogramma ‘aanpak droogte en ontharding” wil de opvolgingscommisie Kleine Nete tot een bundeling van concrete initiatieven en terreinacties in de 13 gemeenten komen om de doelstellingen uit de strategische visie BRV, stroomgebiedbeheer- en klimaatplannen te vertalen naar een pakket van concrete maatregelen in de vallei van de Kleine Nete.
Met het indienen van het strategisch project "Méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete" voor de oproep ‘Lokale gebiedsdeal droogte’ wil het klimaatprogramma aanpak droogte en ontharding, als onderdeel van het strategische project, de reeds ingeslagen weg verderzetten en focussen op realiseren van maatregelen in het volledige werkingsgebied met focus op:
1. Ontharding
2. Natuurgebaseerde waterconservering in groenblauwe netwerken
3. Vertraagde afvoer in waterlopen
Met de gebiedsdeal droogte tracht de opvolgingscommissie Kleine Nete strategisch in te zetten op een efficiënte toepassing van de verschillende droogte adaptatie maatregelen aan de hand van reeds beschikbaar kaartmateriaal en studiewerk. De opvolgingscommissie heeft ervoor gekozen om het project Groene dooradering Geel naar voor te schuiven als één van de drie type-projecten dat voorbeeldstellend kan zijn voor de beoogde Lokale Gebiedsdeal Droogte. Dit in functie van natuurgebaseerde waterconservering in groenblauwe netwerken.
Niet tegenstaande betreft elk type-project slechts een voorbeeld van een complexere lokale realisaties waaraan gedacht wordt om de strategie op terrein te kunnen waarmaken. Alle Kleine Nete-partners zullen de kans krijgen om een deelproject in te dienen voor 30 juni 2022 en zo aanspraak kunnen maken op een deel van de subsidie. Alle partners worden aangemoedigd om binnen hun eigen werking reeds op zoek te gaan naar potentiële deelprojecten. Indiening van een deelproject is uiteraard niet verplicht maar is optioneel. De verdere praktische uitwerking zal worden toegelicht op komende OC/PBC vergaderingen.
Duiding Type-project Groenblauwe dooradering Zeggeheide (Groene dooradering Geel)
Dit type-project legt de focus op het realiseren van de ecosysteemdiensten voor het gebied dat de woonuitbreidingsgebieden (WUG’s) Holven (tussen de Nachtegalenstraat, de Technische Schoolstraat, Holven, de Groenstraat en de spoorweg) en Gooreind (tussen de Nachtegalenstraat, Goorkens en de Groenstraat) en de zone tussen beide WUG’s omvat. In de inrichtingsvisie wordt dit gebied aangeduid als de ‘Zeggeheide’. Voornamelijk het WUG Holven is een typevoorbeeld van een afgesloten tijdelijk nat gebied dat volgens de strategie een grote potentie tot waterbuffering heeft.
Aangezien het watersysteem van het gebied ‘Zeggeheide’ in relatie staat tot het natuurreservaat De Zegge, wordt het gezien als belangrijk voor de watertoevoer van De Zegge, dat steeds meer onderhevig is aan verdroging. De koppeling wordt ook gemaakt met het in opmaak zijnde Hemelwaterplan van de stad Geel dat beide woonuitbreidingsgebieden als ‘komgebieden’ ziet, waartussen een doorgang moet worden gevonden dat toelaat het water stroomafwaarts te laten stromen richting De Zegge. Dusdanig kan het gebied fungeren als ‘sponsgebied’ dat het overtollig neerslagwater uit de stad vasthoudt en stroomafwaarts afvoert richting natuurgebied De Zegge.
Het deelproject moet volledig gerealiseerd zijn binnen een termijn van 3,5 jaar vanaf de start van de Lokale Gebiedsdeal. De start van de Lokale Gebiedsdeal Droogte is het moment van de toekenning van de subsidie door de Vlaamse Regering. Voor het deelproject groenblauwe dooradering in Geel werd reeds voorbereidend studiewerk uitgevoerd (door Atelier Romain) om een visie te ontwikkelen voor het gebied.
De kandidatuur werd door droogte- en hemelwatercoördinator, dienst integraal waterbeleid, Provincie Antwerpen, Kris Huijskens, ingediend op 31 maart 2022. De conceptversie van de kandidatuur kan u terugvinden als bijlage. In het totaal heeft de Vlaamse regering 18 kandidaturen van procescoalities mogen ontvangen, waar er 10 van zullen worden geselecteerd. De geselecteerde procescoalities krijgen 5 maanden de tijd om hun Lokale Gebiedsdeal Droogte concreet uit te werken tot een actieprogramma met deelprojecten ter versterking van het watersysteem.Om de kandidatuur te ondersteunen wordt gevraagd aan alle partners van de Kleine Nete om de steunbrief in bijlage in te vullen en ondertekend terug te bezorgen ten laatste 19 april 17:00 uur. Het is aanbevolen dat de voltallige procescoalitie de kandidaatstelling ondersteunt, ook indien u als partner niet van plan bent om een deelproject in te dienen, omdat deze oproep wordt gezien als een testcase voor de meer structurele uitbouw van gebiedsfondsen in de schoot van het BRV-fonds. De gedragenheid van de kandidaatstelling vanuit de voltallige procescoalitie is een belangrijk criterium bij de beoordeling door de jury.
Reacties van andere betrokkenen
Het College van burgemeester en schepenen heeft vorige week het standpunt ingenomen om deze subsidieaanvraag niet te ondersteunen. Maar heeft op datum van 19/04 een bijkomende duiding en presentatie over deze subsidieaanvraag ontvangen, zodat de inhoud van de aanvraag is verhelderd.
Na deze bijkomende uitleg is de stad zeker bereid om dit initiatief deels te ondersteunen, zeker in functie van diverse deelprojecten die worden aangehaald. De stad wil geen voorafname doen op het innemen van een mogelijke standpunt dat later nog dient te worden ingenomen in het kader van Zeggegebied en kleine Nete. Stad Geel suggereert dat de provincie ook aan andere gemeentes best dezelfde verhelderende presentatie kan geven zodat de contouren en draagwijdte van de subsidieaanvraag voldoende duidelijk zijn.Voor stad Geel is de connectie die kan worden gemaakt met het reeds goedgekeurde hemelwaterplan door de stad in deze heel belangrijk. Het College van burgemeester en schepenen is voorstander van een genuanceerde benadering waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen het hemelwaterplan en de landbouw in deze.