Terug
Gepubliceerd op 22/02/2022

2022_VB_00045 - Beheersovereenkomst Stad-OCMW - Principes voor de uitvoering van de beheersovereenkomst voor de onroerende goederen - - Beslissen

Vast Bureau
ma 21/02/2022 - 16:30 Het Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Voorzitter; Griet Smaers; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Luc Van Laer; Francois Mylle

Afwezig

Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis, Voorzitter
2022_VB_00045 - Beheersovereenkomst Stad-OCMW - Principes voor de uitvoering van de beheersovereenkomst voor de onroerende goederen - - Beslissen 2022_VB_00045 - Beheersovereenkomst Stad-OCMW - Principes voor de uitvoering van de beheersovereenkomst voor de onroerende goederen - - Beslissen

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0032

Aanleiding en context

De stad en het OCMW van Geel sloten in 2019 een beheersovereenkomst af. Die zegt onder meer:

“Artikel 7. Beheerstaken Alle beheerstaken zijn in organisatie van de stad, vallen hier onder andere onder: personeel, patrimonium, werkplaatsen, ICT, informatieveiligheid, organisatieontwikkeling, communicatie, financiën en algemeen bestuur.

Afdeling 4. Roerende en onroerende infrastructuur

Artikel 13.

Ter beschikking stellen
 Stad en OCMW stellen roerende en onroerende infrastructuur ter beschikking van elkaar. 

Artikel 14. Beheer
 Het stadsbestuur verzorgt het beheer van de onroerende goederen van de stad Geel en van het OCMW. Dit geldt zowel voor de gebouwen in eigendom als voor de goederen waarop een zakelijk recht berust.”

Het meerjarenplan 2020-2025 is op deze principes gebouwd en ingedeeld: alle kredieten voor investeringen worden voorzien bij de entiteit stad. Sinds 2020 tot op vandaag investeert de stad in dus in eigendommen van het OCMW. Hoewel de beheersovereenkomst hier een algemene en generieke toelating voor geeft, vormen deze investeringen toch nog een probleem door het recht op natrekking en ook voor de patrimoniale boekhouding.

Bovendien stelde ABB Vlaanderen, op onze vraag, dat de beheersovereenkomst alleen niet volstaat om de stad onroerende investeringen te laten doen op eigendommen van het OCMW en dat één of andere overdracht of zakelijk recht nodig is. Het gebrek daaraan kan ook voor problemen zorgen bij het verkrijgen van subsidies.

Het is dan ook aangewezen dat er een zakelijk recht gevestigd wordt op of overdracht gebeurt van de eigendommen van het OCMW naar de stad.

In het verleden werden reeds eigendommen van de stad overgedragen naar de AGB’s. Deze overdrachten werden steeds verwezenlijkt door een zakelijk recht (erfpacht) bekrachtigd door een notariële akte en goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad van bestuur AGB Cultuur/AGB Sport.

Zo werden de bioscoop, café De Werft, De Waai en CC De Werft door de stad overdragen naar AGB Cultuur voor een looptijd van 99 jaar tegen een jaarlijkse vergoeding van 1 symbolische EURO.

Op 7 december 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de principes goed inzake recht van opstal/erfpacht. Het college van burgemeester en schepenen ging akkoord met een looptijd van 50 jaar voor erfpachten en een jaarlijkse vergoeding van 1 symbolische EURO voor Geelse verenigingen zonder commercieel doel. Bij einde van de erfpacht worden de onroerende goederen kosteloos overdragen aan de eigenaar.

Argumentatie

Erfpacht

Erfpacht is een tijdelijk zakelijk recht, er blijft voor de eigenaar enkel een soort naakte eigendom over. De erfpachthouder krijgt het gebruik en volledige genot van het goed.

Het recht van erfpacht heeft drie essentiële kenmerken:

  1. Het gaat steeds over onroerende goederen (bv grond, woningen…). Hierbij rekenen we ook de onroerende goederen door 'incorporatie'. Dat zijn goederen die zodanig verbonden zijn aan een onroerend goed, dat ze mee als onroerend worden bestempeld. Denk bv. aan beplantingen.
  2. Het recht op erfpacht is steeds een tijdelijk recht: minimum duur is 15 jaar, maximum duur is 99 jaar (behalve als het gaat om openbaar domein).
  3. Erfpacht kan gepaard gaan met het betalen van een vergoeding ('canon'.

 Rechten en verplichtingen als erfpachthouder.

1             Rechten

Je hebt het volledig genotsrecht van het onroerend goed. Je mag gebouwen oprichten en beplantingen aanleggen.

Je bent voor de duur van de erfpacht eigenaar van de gebouwen, indien je die zelf hebt opgericht. Je bent ook titularis van het recht van erfpacht. Je kan hierover beschikken, dit houdt in: het goed verhuren en hypothekeren. De duurtijd van die overeenkomsten (verhuren/hypothekeren) is evenwel beperkt tot de duur van de erfpacht zelf.

2             Verplichtingen

De erfpachter is verplicht een vergoeding (canon) te betalen.

Het onroerend goed te onderhouden en herstellingswerken uit te voeren.

Alle belastingen die bij het goed horen of bij het gebruik van het goed te betalen.

Einde van de erfpacht

Op het einde van de erfpacht verliest de erfpachter het genot van het in erfpacht gegeven onroerend goed en gaat het eigendomsrecht van de gebouwen die hij heeft opgericht en de beplantingen die hij heeft laten aanbrengen over naar de eigenaar. Er is hiervoor geen vergoeding verschuldigd tenzij de partijen dit anders overeenkomen. In de erfpachtovereenkomst hebben de eigenaar en de erfpachter steeds de mogelijkheid een andere regeling, dan die bepaald door de wet, aan te nemen.

Er wordt een voorstel gedaan om alle eigendommen van het OCMW waarin de stad op dit ogenblik investeringen uitvoert of investeringen gepland heeft in de nabije toekomst, reeds over te dragen.

Fasering

Gelet op de administratieve effort en de dringendheid is het niet mogelijk om alle eigendommen van het OCMW onmiddellijk door middel van een zakelijk recht (bekrachtigd in een notariële akte – goedkeuring GR en raad voor maatschappelijk welzijn) over te dragen naar de stad.

Prioritair  (via zakelijk recht – erfpacht) over te dragen eigendommen van OCMW Geel naar stad Geel:

  • Geel, Kwakkelberg, bouw LOI (lokaal opvanginitiatief), 6de afdeling, sectie G, nr. 897DP0000, gelegen in woongebied
  • Geel, Kwakkelberg, bouw LOI (lokaal opvanginitiatief), 6de afdeling, sectie G, nr. 897CP0000, gelegen in woongebied
  • Geel, Kwakkelberg, bouw LOI (lokaal opvanginitiatief), 6de afdeling, sectie G, nr. 897BP0000, gelegen in woongebied
  • Geel, J.B.-Stessensstraat 69, sociaal huis, 1ste afdeling, sectie H, nr. 1409FP0000, gelegen in gebied voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut
  • Geel, Nieuwstraat 27A, Dagcentrum Het Eepos, 1ste afdeling, sectie H, nr. 447GP0000, gelegen in woongebied ( * perceel is eigendom van de stad, maar tot 2041 in opstal gegeven aan OCMW Geel)
  • Geel, Nieuwstraat 27A, Dagcentrum Het Eepos, 1ste afdeling, sectie H, nr. 445LP0000, gelegen in woongebied
  • Geel, Nieuwstraat 27A, Dagcentrum Het Eepos, 1ste afdeling, sectie H, nr. 449GP0000, gelegen in woongebied

 * Hier kan de oplossing liggen in het beëindigen van het recht van opstal, in onderling akkoord. Daardoor komen de opstallen ook vanzelf in eigendom van de stad, wat we net beogen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 §3 1° van het decreet lokaal bestuur - daden van beheer
<p>Artikel 56 &sect;3 1&deg; van het decreet lokaal bestuur: Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels</p>

Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau beslist om de eigendommen over te dragen waarvoor een investeringsproject opgenomen is in het meerjarenplan 2020-2025 over in erfpacht voor een looptijd van 50 jaar tegen een jaarlijkse vergoeding (canon) van 1 symbolische EURO. De fasering daarvan volgt de planning over de komende jaren.