Langsheen de spoorlijn Herentals - Balen wordt door de provincie Antwerpen in drie fases fietsostrade F105 aangelegd. Deze zal lopen vanaf Herentals tot de provinciegrens met Limburg. Op grondgebied Geel wordt de fietsostrade in drie verschillende fases uitgevoerd waarvan er reeds twee gerealiseerd zijn. Het wegdeel tussen aansluiting met Rauwelkoven en kruispunt met Technische Schoolstraat dient nog te worden aangelegd en zal eveneens gekoppeld worden aan een rioleringsproject in Groenstraat, Groenhuis en Rauwelkoven. Momenteel worden de reeds gerealiseerde wegdelen van de fietsostrade reeds druk bereden door fietsers. Ter hoogte van de kruisende wegen dienen zij voorrang te verlenen aan het verkeer dat zich op deze kruisende wegen bevindt. Vanuit de dienst Openbare Werken & Verkeer komt het voorstel om op deze kruisende wegen ter hoogte van de kruispunten het snelheidsregime te verlagen zodat de fietsers, waaronder veel schoolgaande jeugd, in alle veiligheid kunnen oversteken. Dit voorstel werd reeds besproken op de AGM, waaruit volgend advies werd geformuleerd:
Advies en bemerkingen vanuit de AGM:
SNELHEIDSREGIMES THV. KRUISPUNTEN FIETS-O-STRADE
Toelichting Han De Bock.
Opmerkingen AGM:
*Signalisatie fiets-o-strade: B1+haaientanden aan de kruispunten, duidt aan dat de fietser voorrang moet verlenen.
*Momenteel heeft de fiets-o-strade geen enkele beperkingen; welke snelheid, geen middellijn? Er zijn nog te veel onduidelijkheden, eenzelfde reglementering met de verschillende gemeentes is wenselijk.
(Snelheid = 30km/u)
*Indien borden zo maar kunnen verplaatst worden kan dan het bord zone 30 in de Gasthuisstraat opgeschoven worden tot na het zebrapad thv. JB Stessensstraat , dan zit dit ook in de zone 30. Gasthuisstraat=gewestweg: advies AWV is nodig
*Spooroverweg wordt op afstand aangegeven, kan dit ook met het bord fiets-o-strade? Zal meegenomen worden. Het is de betrachting om in alle gemeentes op dezelfde manier de verkeersregels aan te duiden.
*De overgangen van de fiets-o-stade zijn gevaarlijk: het voorgelegde voorstel is OK, doch op 1 plaats, meer bepaald Rauwelkoven (naar centrum Larum), zou het wenselijk zijn een reductie naar 30km/u in te voeren. Hier passeren veel schoolkinderen, zal bekeken worden.
Kan de snelheid ook niet afgenomen worden door snelheidsremmende maatregelen, denken we aan asverschuivingen, belijning, fietspad hoger leggen?
Men mag de fietser ook niet de indruk geven dat hij voorrang heeft, is zeker het geval indien de fiets-o-strade bij de overgang hoger aangelegd wordt. Asverschuivingen zijn zeker niet aangewezen.
*Zichtbaarheid op bepaalde locaties is slecht omwille van te hoge hagen. Wat is wettelijk toegelaten? 70cm over de eerste 5 meter.
Kan er contact opgenomen met de eigenaars om tot een akkoord te komen om zichtbaarheid optimaal te maken.
*Voetgangers al dan niet toegelaten: de borden zijn richtinggevend, geen voetgangers toegelaten.
Fiets-o-strade is niet bepaald in de wet, deel van de openbare weg aangegeven door bord F99, kan enkel gebruikt worden door degene waarvan de picto’s op de borden staan. Verder overleg met politiezones, parket, andere gemeentes en provincie gepland om een overkoepelende visie hierover te ontwikkelen.
ADVIES AGM
*Snelheidsregimes overgangen fiets-o-strade:
-proefperiode inlassen, evaluatie noodzakelijk, eventuele aanpassingen doorvoeren.
-Rauwelkoven (naar centrum Larum), in gesprek met bewoners om zichtbaarheid te verbeteren (zoals opgenomen in politiecodex), foto’s nemen uit oogpunt van de fietsers
=> consensus, rekening houdend met bovenstaande argumenten
*Vraag om snelheid te reduceren naar 30 km/u
=> geen consensus - mogelijkheid bekijken
In totaal zijn er op grondgebied Geel 12 locaties gesitueerd waar fietsostrade F105 een weg voor (doorgaand) gemotoriseerd verkeer kruist. Fietsers rijdende op de fietsostrade dienen ter hoogte van de kruispunten voorrang te verlenen aan het verkeer op de kruisende weg. Dit wordt aangeduid met de verkeersborden B1 en haaientandmarkeringen aangebracht op de fietsostrade nabij het kruispunt. Voor het verkeer op de doorgaande weg wordt het kruispunt met de fietsostrade niet aangeduid. Dit is volgens de wegcode immers niet verplicht. De voorrangsregeling werd zo bepaald door de provincie Antwerpen en geldt voor de volledige fietsostrade. O.w.v. veiligheid voor de fietsers werd beslist om de fietsostrade niet in de voorrang te steken. Tevens laat spoorwegbeheerder Infrabel niet toe dat op die kruispunten in onmiddellijke nabijheid van spoorwegovergangen nog voorrang aan rechts wordt toegepast. Bij deze regeling ontstaat het gevaar dat verkeer op een kruisende weg halteert op de spoorwegovergang om voorrang te verlenen aan verkeer dat van rechts komt op het kruispunt net voorbij de spoorwegovergang. Dit dient ten allen tijde te worden vermeden.
Hoewel de overstekende fietsers geen voorrang hebben, is het voor de veiligheid toch aangewezen om het snelheidsregime op de kruisende weg naar beneden te brengen en dit gezien de hoge fietsintensiteiten waaronder veelal schoolgaande jeugd op de fietsostrade. Tevens worden de kruisende straten veelal gebruikt om de fietsostrade op of af te rijden en is er veel uitwisseling van fietsers op de verschillende takken van de diverse kruispunten. Concreet gaat het om 12 kruispunten die hierna van west naar oost worden opgesomd:
Hierna volgt per kruispunt een voorstel tot het verlagen van de snelheidslimiet waar dit noodzakelijk geacht wordt:
Bijkomend het voorstel om op de rijbaan ter hoogte van de overgangen in snelheidsregime telkens de snelheid met een wegmarkering aan te duiden. Er dient wel rekening gehouden te worden dat dit door een externe aannemer dient te gebeuren en er enkel in goede weersomstandigheden kan worden geverfd (vanaf april). Tenslotte zou de plaatsgesteldheid voor kruisend verkeer kunnen verbeterd worden door het aanbrengen van een verkeersbord B15 (voorrangsweg) in de nabijheid van het kruispunt met een oranje werfbord met het opschrift "Fietsostrade" als onderbord. Hoewel het bord niet verplicht is op kruispunten met wegen die enkel door fietsers/speedpedelecs worden gebruikt, zou dit bord zeker een meerwaarde kunnen betekenen. Tijdens een overleg met de andere gemeentes waar fietsostrade F105 op het grondgebied kruist, gaan de gemeentes akkoord met deze stelling.
Na goedkeuring van dit princiepsakkoord kan de dienst verder gaan met voorbereiding om aanvullende reglementen te agenderen op de gemeenteraad. Na goedkeuring van de aanvullende reglementen, kan de maatregel op het terrein worden uitgevoerd.
Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met het verlagen van het snelheidsregime ter hoogte van de kruispunten van de fietsostrade F105 op de wegen voor doorgaand verkeer volgens de voorgestelde principes.
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de dienst Openbare Werken, Verkeer en mobiliteit om per aanpassing een aanvullend reglement voor te bereiden en te agenderen op de gemeenteraad. Uitvoering kan na goedkeuring door de gemeenteraad voorzien worden voor de paasvakantie van 2022, traditioneel opening van het fietsseizoen.
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de dienst Openbare Werken, Verkeer & mobiliteit om met de andere gemeentes waar fietsostrade F105 het grondgebied kruist af te stemmen inzake uniformiteit om de fietsostrade aan te duiden op kruisende wegen. Tevens dient contact genomen te worden met de eigenaars van de hoekpercelen om een optimale zichtbaarheid vanaf de fietsostrade op het kruispunt te waarborgen.