Terug
Gepubliceerd op 12/04/2022

2022_CBS_00886 - Omgevingsvergunning - regularisatie gevelwijziging en verharding voortuin langs Stelensehulst 16 (202200110 sw) - Vergunning

College van Burgemeester en Schepenen
ma 11/04/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Kirsten Thijs, Waarnemend algemeen voorzitter

Afwezig

Griet Smaers; Tom Corstjens; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00886 - Omgevingsvergunning - regularisatie gevelwijziging en verharding voortuin langs Stelensehulst 16 (202200110 sw) - Vergunning 2022_CBS_00886 - Omgevingsvergunning - regularisatie gevelwijziging en verharding voortuin langs Stelensehulst 16 (202200110 sw) - Vergunning

Motivering

Aanleiding en context

Uiterste beslissingsdatum  14.05.2022*

* Na deze datum wordt de aanvraag stilzwijgend geweigerd.

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2022030500

Dossiernummer gemeente: 202200110

 

De gemeente Geel heeft op 28 februari 2022 een aanvraag ontvangen voor regularisatie gevelwijziging en verharding voortuin. De aanvraag werd op 15 maart 2022 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Bart Jennis wonende te Stelensehulst 16 te 2440 GEEL

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Stelensehulst 16

Kadastrale ligging: afdeling 5 sectie M nr. 855G

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in woongebied.

 

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Niet van toepassing voor deze aanvraag.

 

Verordeningen

  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
  • algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

  • Stedenbouwkundige vergunning (03280) voor nieuwbouw eengezinswoning - goedgekeurd op 07/09/1964.
  • Milieuvergunning 1992/M3/00276 voor 3 bijenvolken - goedgekeurd op 08/08/1994.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

De aanvraag

De aanvraag omvat de regularisatie van werken aan de gevel en het aanleggen van verharding in de voortuin. De uitgevoerde werken omvatten concreet het isoleren van de buitengevel door isolatiemateriaal van 10 cm dik. De afwerking van de gevel werd uitgevoerd in een witte crepi. In de voorgevel werd een raamopening verkleind. De oorspronkelijke hoogte van de raam werd teruggebracht van 120cm naar 60cm.

In de voortuin werd een oprit aangelegd in klinkers. De verharding in de voortuin heeft een oppervlakte van 73,32m².

 

De omgeving

De aanvraag is gelegen in Deeldorp Stelen. Dit deeldorp is gelegen ten zuiden van de kern van Geel. Het perceel is gelegen aan de rand van de woonkern van stelen. Het vormt mee de overgang naar het agrarische gebied dat gelegen is tussen het Albertkanaal en de autosnelweg E313.

 

  1. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

 

  1. Adviezen

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 24-26 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25/04/2014 en de criteria van artikels 30-38 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Er dienden geen adviezen gevraagd te worden.

 

  1. Project-MER

Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage I en II van de Europese richtlijn 85/337/EEG, noch op de lijst als bijgevoegd als bijlage I en II van het Project-m.e.r.-besluit. Bijgevolg dient milieueffectenrapport te worden opgesteld.

Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage III van het Project-m.e.r.-besluit.

Bijgevolg dient de vergunningverlenende overheid de aanvraag niet te screenen.

 

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Legaliteitstoets

 

Planologische toets

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in woongebied.

 

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

De aanvraag wordt getoetst aan de bestemming van het gewestplan. De gevraagde werken, namelijk de gevelwerken en aanleggen van een oprit is in overeenstemming met de gewestplanbestemming woongebied.

 

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg Stelensehulst.

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

 

Er wordt voldaan aan de voorwaarden van de voldoende uitgeruste weg.

 

Rooilijn, zone van achteruitbouw en reservatiestrook (toetsing art. 4.3.8 VCRO)

De woning wordt niet geslagen door een rooilijn en is niet binnen een zone voor achteruitbouw noch binnen een reservatiestrook. gelegen.

 

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt.  Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.

De oprit die aangelegd wordt kan infiltreren op eigen terrein. Dit kan deels door afstromen naar de onverharde delen van de voortuin en deels door de waterdoorlatendheid van de oprit te maximaliseren.

De aanvraag doorstaat de watertoets mits het opleggen van voorwaarden met betrekking tot doorlaatbaarheid van de verharding en infiltratie.

 

 

Natuurtoets

De aanvraag bevindt zich op ca. 760m van het dichtstbijzijnde Ven-gebied De Gebroekten Grote  Nete.

Het perceel van de aanvraag is gelegen op ca. 800m van habitatgebied Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor.

Het perceel bevindt zich op ca. 8100m van Vogelrichtlijngebied De Zegge.

De dichtstbijzijnde ruimtelijk kwetsbare bestemming volgens het gewestplan (natuurgebied) is gelegen op ca. 890m van het perceel.

 

Rekening houdende met de aard van de aanvraag,  en de relatief grote afstand tot waardevolle of potentieel waardevolle natuur kan gesteld worden dat er geen onvermijdbare of onherstelbare schaden zal ontstaan aan huidige of toekomstige natuurwaarde in SBZ gebieden door uitvoering van deze aanvraag.

De natuurtoets wordt doorstaan.

 

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Opportuniteitstoets

Overeenkomstig artikel 4.3.1§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dient een aanvraag omgevingsvergunning te worden geweigerd als deze niet in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.

 

De beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt uitgevoerd op basis van de criteria die vastgelegd zijn artikel 4.3.1§2 van de VCRO en omvatten: functionele inpasbaarheid, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en het bodemreliëf, en op hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

De beoordeling van de goede ruimtelijke ordening wordt uitgevoerd in de opportuniteitstoets.

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag omvat gevelwijzigingen en aanleggen van een verharding in functie van toegang en stallen van voertuigen. Deze handelingen ondersteunen de bestaande functie van de ééngezinswoning. De aanvraag is hierdoor in overeenstemming met de functies in de omgeving die hoofdzakelijk uit residentiële woningen bestaat.

 

Mobiliteit

De aanpassingswerken hebben geen impact op de mobiliteit in de omgeving. De invulling van het perceel wijzigt niet van bestemming noch van dynamiek.

 

Materiaal-visuele inpasbaarheid

Het gebouw werd geïsoleerd en afgewerkt met een witte crepi. Daarnaast werd een bestaande raamopening verkleind. De oprit tot de woning werd aangelegd in een klinkerverharding. Deze materialen zijn gangbare materialen voor residentiële woningen en zijn eigen aan de omgeving waar de woning zich bevindt.

 

Schaal-ruimtegebruik-bouwdichtheid.

De woning krijgt een iets grotere footprint door het aanbrengen van de isolatie. Dit is echter verwaarloosbaar. De verharding in de voortuin die aangelegd werd is heeft een oppervlakte van  73.32m². Dit vormt de toegang tot het perceel en de stalplaats voor de wagens en een pad langs de gevel naar de zijtuin. Het overige deel van de voortuin is onverhard en als tuinzone ingericht.

Ook in de zijtuin en achtertuin zijn grote delen als groene tuinzone ingericht.

De verhouding verhard tegen onverhard is aanvaardbaar.

 

Voor de toegang tot het openbaar domein kan een breedte van 6m voorzien worden. De overige delen van het openbaar domein moeten als grasberm gehandhaafd blijven.

 

Bodemreliëf

Voor het aanleggen van de verharding zijn bodemwerken vereist. Er zal een koffer geplaatst moeten worden voor de onderlaag en afwerking met de klinkers. Hiervoor wordt enkel de bovenste grondlaag getroffen. Deze ingreep is beperkt in diepte en oppervlakte.

 

Cultuurhistorische aspecten

Er zijn geen cultuur-historische beoordelingsaspecten verbonden aan de aanvraag.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

De hinder die kan uitgaan van het voorwerp van de aanvraag zal zich tijdens de bouwwerken manifesteren. Gezien het een regularisatie betreft, zijn de werken reeds afgerond.

 

Er mag geen wateroverlast ontstaan ter hoogte van de openbare weg of de aanpalende percelen ten gevolge van afstromend hemelwater door de verharding. Hiervoor moet  de verharding waterdoorlatend aangelegd worden. Dit zowel in de afwerkingslaag als in de onderbouw.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

Niet van toepassing.

 

Bespreking adviezen

Er werd geen advies gevraagd.

 

Conclusie

De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies aan de aanvraag omgevingsvergunning van Bart Jennis voor de regularisatie van gevelwerken en de aanleg van een terreinverharding in de voortuin mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

 

  • De werken dienen uitgevoerd te worden overeenkomstig de goedgekeurde plannen, uitgezonderd voor die elementen waarvoor voorwaarden werden geformuleerd. De voorwaarden krijgen voorrang op het plan.
  • Alle verhardingen dienen uitgevoerd in waterdoorlatende materialen zowel in afwerking (toplaag) als fundering. De verharding wordt vlak aangelegd. Het hellingspercentage bedraagt maximaal 1%. De straatstenen zijn zo ontworpen of aangelegd dat opname van water aan het oppervlak gebeurt door de straatstenen. Die moeten daarom een voldoende grote doorlatendheid hebben, hetzij door de steen zelf, hetzij door verbrede voegen of drainageopeningen. De onderfundering doet dienst als buffer en zorgt voor infiltratie in de ondergrond. Als de onderfundering of bodem onvoldoende infiltratie mogelijk maakt, wordt een vertraagde afvoer naar een infiltratiecapaciteit voorzien (wadi of infiltratieput). Het hemelwater dient voldoende tijd te hebben om te infiltreren op het eigen terrein. Er mag geen wateroverlast ontstaan ter hoogte van de openbare weg of de aanpalende percelen ten gevolge van afstromend hemelwater.
  • De perceelstoegang mag maximaal 6m breed zijn. De overige delen van de berm moeten als grasberm gehandhaafd blijven. Op eigen terrein kan de verharding breder voorzien worden, zoals aangegeven op het inplantingsplan.
  • De niet-verharde delen van de voortuin moeten als levend groen behouden blijven.
  • Aanpassingen aan het openbaar domein mogen enkel door stad Geel of een door aangestelde derde mogen worden uitgevoerd. Hiervoor moet men een aanvraag doen (https://www.geel.be/aanpassingen-openbaar-domein). De kosten van deze aanpassingen zijn ten laste van de aanvrager.

 

 

 

Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgmeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:

 

  • De werken dienen uitgevoerd te worden overeenkomstig de goedgekeurde plannen, uitgezonderd voor die elementen waarvoor voorwaarden werden geformuleerd. De voorwaarden krijgen voorrang op het plan.
  • Alle verhardingen dienen uitgevoerd in waterdoorlatende materialen zowel in afwerking (toplaag) als fundering. De verharding wordt vlak aangelegd. Het hellingspercentage bedraagt maximaal 1%. De straatstenen zijn zo ontworpen of aangelegd dat opname van water aan het oppervlak gebeurt door de straatstenen. Die moeten daarom een voldoende grote doorlatendheid hebben, hetzij door de steen zelf, hetzij door verbrede voegen of drainageopeningen. De onderfundering doet dienst als buffer en zorgt voor infiltratie in de ondergrond. Als de onderfundering of bodem onvoldoende infiltratie mogelijk maakt, wordt een vertraagde afvoer naar een infiltratiecapaciteit voorzien (wadi of infiltratieput). Het hemelwater dient voldoende tijd te hebben om te infiltreren op het eigen terrein. Er mag geen wateroverlast ontstaan ter hoogte van de openbare weg of de aanpalende percelen ten gevolge van afstromend hemelwater.
  • De perceelstoegang mag maximaal 6m breed zijn. De overige delen van de berm moeten als grasberm gehandhaafd blijven. Op eigen terrein kan de verharding breder voorzien worden, zoals aangegeven op het inplantingsplan.
  • De niet-verharde delen van de voortuin moeten als levend groen behouden blijven.
  • Aanpassingen aan het openbaar domein mogen enkel door stad Geel of een door aangestelde derde mogen worden uitgevoerd. Hiervoor moet men een aanvraag doen (https://www.geel.be/aanpassingen-openbaar-domein). De kosten van deze aanpassingen zijn ten laste van de aanvrager.