Terug
Gepubliceerd op 12/04/2022

2022_CBS_00861 - ICT-opdrachtencentrale stad Brugge: beslissing tot deelname aan de raamovereenkomst - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 11/04/2022 - 13:00 Bureau AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Kirsten Thijs, Waarnemend algemeen voorzitter

Afwezig

Griet Smaers; Tom Corstjens; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00861 - ICT-opdrachtencentrale stad Brugge: beslissing tot deelname aan de raamovereenkomst - Beslissen: Goedkeuren 2022_CBS_00861 - ICT-opdrachtencentrale stad Brugge: beslissing tot deelname aan de raamovereenkomst - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De stad Brugge treedt op als opdrachtencentrale voor de aankoop van ICT-producten en diensten en biedt andere overheden de mogelijkheid hierop beroep te doen. De stad Geel heeft hiervan tot op heden geen gebruik gemaakt. Om van de nieuwe raamovereenkomst gebruik te kunnen maken, moet de stad Geel toetreden tot de opdrachtencentrale van de stad Brugge.

Het vorige raamcontract van de stad Brugge had een gemiddelde omzet van 20.000.000 euro tot 25.000.000 euro op jaarbasis over de voorbije jaren (dit betreft de gezamenlijke omzet van alle deelnemers aan de overeenkomst). Door het grote succes hebben andere gemeenten, steden, OCMW's, ziekenhuizen, politie- en brandweerzones, Vlaamse en Federale entiteiten alsook een aantal organisaties in het Brusselse en Waalse Gewest de weg gevonden naar het raamcontract van de stad Brugge.

Dankzij de samenwerking met deze vele partners kunnen zeer competitieve prijzen afgedwongen worden bij de huidige leveranciers. Dit contract is gekend in de markt en heeft eveneens een zeer goede naam.

Argumentatie

De stad Geel kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken, waardoor zij krachtens artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Dit houdt in dat elke deelnemende organisatie op basis van de overeenkomst eigen bestellingen kan plaatsen en aankopen kan doen tegen dezelfde voorwaarden.
Elk perceel in de raamovereenkomst heeft een looptijd van drie jaar, driemaal met een jaar verlengbaar.
De raamovereenkomst is niet exclusief: dit impliceert dat een deelnemend bestuur de vrijheid behoudt om een bepaalde aankoop niet langs het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten oplegt, te voeren. Een bestuur kan ook niet verplicht worden tot afname.

De gemeenteraad van stad Brugge heeft in zittingen van 24/04/2018 en 26/06/2018 het bestek '1819_nieuw raamcontract - ICT Aankoopcentrale - stad Brugge en andere entiteiten', de gunningswijze en het technisch bestek goedgekeurd.

De opdracht 'ICT Aankoopcentrale' is een raamovereenkomst, opgesplitst in 12 percelen, die elk afzonderlijk gegund werden door het college van burgemeester en schepenen van stad Brugge:

in zitting van 19/11/2018:

  • Perceel 1 (Hardware): RealDolmen
  • Perceel 2 (Software): RealDolmen
  • Perceel 4 (Software ondersteuning): Cronos NV
  • Perceel 11 (Audiovisuele oplossingen): RealDolmen

In zitting van 10/12/2018:

  • Percee1 12 (Multifunctionals en printers): Ricoh Belgium

in zitting van 18/12/2018:

  • Perceel 7 (Glasvezel): Fabricom

in zitting van 11/02/2019:

  • Perceel 3 (Consultancy systeemondersteuning infrastructuur): RealDolmen
  • Perceel 8 (Servers en Storage): RealDolmen
  • Perceel 9 (GIS): GIM NV

in zitting van 18/02/2019:

  • Perceel 5 (Switching): Nextel
  • Perceel 6 (Security): RealDolmen
  • Perceel 10 (Draadloze netwerken): Bryggia

Voor ons bestuur is het interessant deel te nemen aan deze opdrachtencentrale omwille van de volgende redenen:

  • de in de opdrachtencentrale voorziene ICT-producten voldoen aan de verschillende behoeften van ons bestuur;
  • ons bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren, wat een administratieve vereenvoudiging en financiële besparing betekent;
  • als gemeentebestuur alleen kan je onmogelijk dezelfde prijzen en voorwaarden bedingen als deze in de opdrachtencentrale;
  • de stad Brugge beschikt over know-how of technische expertise inzake het voeren van raamovereenkomsten met betrekking tot ICT-producten;
  • door deel te nemen aan de raamovereenkomst “ICT-Opdrachtencentrale” van de stad Brugge beschikt ons bestuur over de mogelijkheid om bij een eventuele aankoop prijzen en diensten met elkaar te vergelijken en het meest voordelige aanbod te kiezen zonder daarvoor een uitgebreide procedure te hoeven voeren.

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen, inzonderheid op het artikel 47§1 (een aanbestedende overheid kan gebruik maken, wat de werken, leveringen en/of diensten betreft, van een aankoopcentrale die gecentraliseerde aankoopactiviteiten als bedoeld in artikel 2, 7° b verricht)

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen, inzonderheid op het artikel 47§2 (een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoop- of opdrachtencentrale als bedoeld in artikel 2, 4°, is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren)

Adviezen

Financiën Stad Gunstig advies
ICT Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om in te stappen in de opdrachtencentrale van de stad Brugge voor de opdracht 'ICT- Aankoopcentrale stad Brugge en andere entiteiten' die de stad Brugge sloot met verschillende leveranciers en keurt het bestek goed.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de opdracht.