Terug
Gepubliceerd op 20/04/2022

2022_CBS_00918 - Steunbrief voor de kandidatuur van de coalitie van de Kleine Nete voor 'Lokale Gebiedsdeal droogte" - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 11/04/2022 - 13:00 Bureau AD
Afgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Kirsten Thijs, Waarnemend algemeen voorzitter

Afwezig

Griet Smaers; Tom Corstjens; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2022_CBS_00918 - Steunbrief voor de kandidatuur van de coalitie van de Kleine Nete voor 'Lokale Gebiedsdeal droogte" - Beslissen: Goedkeuren 2022_CBS_00918 - Steunbrief voor de kandidatuur van de coalitie van de Kleine Nete voor 'Lokale Gebiedsdeal droogte" - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De coalitie van de Kleine Nete vraagt haar kandidatuur voor 'Lokale Gebiedsdeal droogte" te ondersteunen, er wordt gevraagd aan alle partners van de Kleine Nete om de steunbrief in bijlage in te vullen en te ondertekenen. 

De Vlaamse overheid zoekt maximaal 10 gebiedscoalities rond ruimtelijke uitvoeringsprocessen die zich kandidaatstellen voor een Lokale Gebiedsdeal Droogte. De conceptversie van de aanvraag van de coalitie kan u terugvinden als bijlage. Vanuit het strategisch project "Méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete" wil het klimaatprogramma aanpak droogte en ontharding, als onderdeel van het strategische project, de reeds ingeslagen weg verderzetten en focussen op realiseren van maatregelen in het volledige werkingsgebied met focus op:

1.      Ontharding

2.      Natuurgebaseerde waterconservering met focus op infiltratie

3.      Vertraagde afvoer in waterlopen

Met de gebiedsdeal droogte willen we strategisch inzetten op een efficiënte toepassing van de verschillende droogte adaptatie maatregelen aan de hand van reeds beschikbaar kaartmateriaal en studiewerk. We willen afstappen van een ad-hoc beleid dat inzet op het laaghangende fruit en meer kiezen voor maatregelen die een strategische winst opleveren of hoge efficiëntie hebben in functie van het watersysteem.

Argumentatie

Indien de indiening van de coalitie Kleine Nete wordt geselecteerd, kan ze een subsidie aanvragen van minimaal 1.000.000 euro en maximaal 2.000.000 euro voor een portfolio van lokale deelprojecten die bijdragen aan de realisatie van Blue Deal doelstellingen en de veerkracht en klimaatrobuustheid van het watersysteem vergroten. Alle Kleine Nete-partners zullen de kans krijgen om een deelproject in te dienen voor 30 juni 2022 en zo aanspraak kunnen maken op een deel van de subsidie. Alle partners worden aangemoedigd om binnen hun eigen werking reeds op zoek te gaan naar potentiële deelprojecten. Indiening van een deelproject is uiteraard niet verplicht maar is optioneel. De verdere praktische uitwerking zal worden toegelicht op komende OC/PBC vergaderingen.


Om de kandidatuur te ondersteunen wordt gevraagd aan alle partners van de Kleine Nete om de steunbrief in bijlage in te vullen en ondertekend terug te bezorgen ten laatste 19 april 17:00 uur. Het is aanbevolen dat de voltallige procescoalitie de kandidaatstelling ondersteunt, ook indien u als partner niet van plan bent om een deelproject in te dienen, omdat deze oproep wordt gezien als een testcase voor de meer structurele uitbouw van gebiedsfondsen in de schoot van het BRV-fonds. De gedragenheid van de kandidaatstelling vanuit de voltallige procescoalitie is een belangrijk criterium bij de beoordeling door de jury.


Reacties van andere betrokkenen

* Kasterlee bespreekt deze vraag ook in haar college op maandag 11/4/2022.

* Een van de betrokken partijen is ook Boerenbond. Volgende reactie van Boerenbond mochten we ontvangen:

Boerenbond ondersteunt de vraag niet om volgende redenen:

  • Dit is niet besproken op de opvolgingscommissie Kleine Nete van woensdag 23 februari
  • Als Boerenbond staan we uiteraard achter maatregelen ten opzichte van het milderen van de effecten van droogte, maar deze mogen niet ten koste van de landbouwsector gaan. Er dient maximaal naar een win voor de natuur én voor de landbouwsector gestreefd te worden. Landbouwers willen mee nadenken over het beter conserveren/ophouden van water, maar dit moeten haalbare maatregelen zijn én in overleg met de landbouwsector bepaald worden.
  • Grote vraagtekens bij de natuurgebaseerde waterconservering met focus op infiltratie en het vertraagd afvoeren. 
    • Hoe worden de effecten op landbouw in kaart gebracht? Hoe schade vermijden en wat bij eventuele schade? Het is van belang om de gevolgen van mogelijke maatregelen in kaart te brengen alvorens deze beslist worden. De voorgestelde maatregelen in dit project lijken hier niet aan te voldoen.
    • De passage volgende passage baart ons zorgen: ‘In de vallei van de Kleine Nete komen verschillende van deze tijdelijk natte gebieden voor die momenteel effectief sterk worden gedraineerd. Provincie Antwerpen zal een kaartoefening uitvoeren om op basis van de watersysteemkaarten de gebieden met hoge potentie aan te duiden. Door de ruimtelijke versnippering is het vaak slechts één enkel perceel of gebouw dat nood heeft aan de huidige drainage. Door de verplaatsing van deze activiteit kan een grootschalige waterconservering worden bereikt.’. Dit verhaal is zeer éénzijdig en genereert een uitdoofbeleid voor landbouw. Waar is er dan nog wel ruimte voor voedselproductie?
    • Verontruste berichten van landbouwers in verband met brieven rond aankoop van gronden in landbouwgebied o.a. rond ’s Gravendel in Retie en Mosselgoren in Geel (zie bijlage). Hoe kadert dit hier in? Gaan geen project steunen dat een wildgroei aan aankoop van gronden in landbouwgebied stimuleert. 
    • Wordt er ook aandacht geschonken aan wateroverlast? We merken dat de ruimingsstrategie van 2021 (geen zomermaaiingen) gezorgd heeft voor heel wat bijkomende schade. 100% inzetten op enkel droogtemaatregelen zonder rekening te houden met wateroverlast is geen goed idee. Om tot een gedragen waterbeleid te komen bij alle open ruimte gebruikers (natuur, landeigenaars én landbouwers) dient er rekening te worden gehouden bij de verschillende belangen langs de waterlopen.

Vanuit het college van burgemeester en schepenen rijzen er met betrekking tot voorliggend verzoek tot steun, vragen over het volgende:

- er is geen overleg geweest met de landbouwsector (terwijl de impact zeer hoog kan zijn)

- de resultaten van de eco-hydrologische studie zijn nog niet bekend

- er zijn in het verleden reeds maatregelen/plannen met dezelfde doelstelling goedgekeurd

Hierover zou een inhoudelijk zinvol debat mogelijk moeten zijn.

Voor het college van burgemeester en schepenen zijn er daarom reden om in de huidige omstandigheden niet in te gaan op de vraag om steun te verlenen:

- in deze samenwerking wordt er gewerkt via verschillende deelprojecten die kleinschalig lijken maar die uiteindelijk toch een groot impact kunnen hebben voor de stad

- dit brengt met zich mee dat de diensten en het bestuur de kans moeten krijgen om goede afwegingen te maken om tot een juiste en doordachte beslissing te komen, rekening houdend met alle belangen die in dit dossier spelen, en in voorkomend geval ook de meeste gepaste voorwaarden aan deelname te koppelen

- een dergelijke zorgvuldige afweging kunnen maken, vergt tijd en rijp beraad

- vanuit de projectwerking wordt echter te beperkte tijd gegeven om standpunten in te nemen zodat overleg en doordachte besluitvorming onmogelijk wordt gemaakt

- dit creëert een perceptie dat de projectwerking gestuurd wordt door veel bovenlokale beslissingen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de kandidatuur van de coalitie Kleine Nete met het strategisch project “Méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete” voor oproep Lokale Gebiedsdeals Droogte niet te steunen om redenen zoals opgenomen in dit besluit. Het voorstel wordt afgekeurd.