Meer dan 3 miljoen Oekraïners hebben ondertussen hun land verlaten door de oorlog die nog steeds woedt. Vlaanderen zal naar schatting 120.000 Oekraïense oorlogsvluchtelingen moeten opvangen in de komende maanden. Dit is 60% van de verwachte 200.000 vluchtelingen richting België.
Momenteel wordt 80% van de Oekraïners bij burgers opgevangen. Ofwel zijn ze daar beland omdat die burgers zich hadden opgegeven via #plekvrij, ofwel is het familie of vrienden, ofwel is het via een ‘onofficiële’ weg, via Facebook bijvoorbeeld. Om de verdere opvang van oorlogsvluchtelingen in goede banen te leiden, wil Vlaanderen 5 nooddorpen bouwen, waarin minstens 250 wooneenheden zijn waar telkens 3 à 4 personen kunnen verblijven. Maar momenteel blijft een grote verantwoordelijkheid liggen bij de gemeenten en OCMW’s.
- Heeft de gemeente zicht op het aantal Oekraïense vluchtelingen dat wordt opgevangen bij Geelenaars? Werden deze gastgezinnen gescreend door de gemeente?
- Welke opvangplaatsen voorziet de gemeente? Hoeveel vluchtelingen kunnen op korte termijn gehuisvest worden in Geel?
- Beschikt de gemeente of de Sociale huisvestingsmaatschappijen over leegstaande gebouwen die niet direct inzetbaar zijn voor de eigen bevolking, maar wel tijdelijk als opvangplaatsen dienst kunnen
doen?
- Op welke ondersteuning kunnen de diverse hulpverleners en private initiatieven in onze gemeente rekenen?
- Welke scholen geven invulling aan het recht op onderwijs voor de kinderen van oorlogsvluchtelingen? Welke oplossingen zijn er voor de taalbarrière ?
- Welke ondersteuning geeft het gemeentebestuur om deze mensen psychologisch te begeleiden? Wordt er ook ingezet om deze mensen te begeleiden richting een arbeidstraject?