Duizenden Oekraïners zijn al in ons land aangekomen, en er zullen nog duizenden volgen. Zij hebben veel meegemaakt en verdienen zoals elke vluchteling om in goede omstandigheden geholpen te worden. Ik zou graag een stand van zaken krijgen waar stad Geel staat in dit proces.
Hieronder ook enkele concrete vragen:
Wie gaat de regie in handen nemen? Zijn er extra middelen/ aanwervingen voor nodig?
Hoeveel vluchtelingen zal stad Geel opvangen?
Welke stappen zijn er al ondernomen om geschikte woningen te zoeken? Zal er ingezet worden op collectieve opvang, kleinschalige opvang of toch op opvang bij de mensen thuis? Wat is de visie van de stad hierover?
Zijn er al afspraken gemaakt met de Geelse scholen om de kinderen op te vangen?
Wat zal de rol van het OCMW zijn? (gaan zij enkel het equivalent leefloon moeten uitkeren of moeten zij ook helpen bij het vinden van een school, het inschrijven bij de mutualiteit, het zoeken van een woning,…) Zijn de werknemers van het OCMW klaar om van start te gaan? Hoeveel extra middelen/ aanwervingen zullen er nodig zijn?
Ik las in een artikel van de GVA op 17/3 een citaat van schepen Griet Smaers “We zijn zelf aangenaam verrast dat burgers maar liefst zeventig opvangplekken in hun eigendommen hebben aangeboden. Onze diensten hebben die samen met de politie vooraf wel op hun kwaliteit en degelijkheid gescreend vooraleer we die in de finale lijst opnamen. Maar tot nu toe is er ook voor onze stad nog geen enkele doorverwijzing van Oekraïense vluchtelingen gebeurd.”
Hoeveel mensen hebben ondertussen een opvangplek aangeboden?
Hoe verloopt die screening door de politie? Wat zijn de criteria? Werden er al opvangplaatsen geweigerd?
Werden alle mensen die een slaapplaats aanboden al gecontacteerd?