Voor elk gezin in Vlaanderen dat in een sociale woning woont, staat er een gezin op de wachtlijst. In Geel is de situatie nog erger. Er staan 1500 mensen op de wachtlijst. Dat is dubbel zoveel dan er sociale woningen zijn. Wij erkennen de inhaalbeweging die er gemaakt is in Geel met renovaties en nieuwbouw van sociale woningen zoals het Wijdbosch en op de Leunen.
Deze inspanningen zullen echter niet volstaan om de wachtlijsten weg te werken. Dat is alvast mijn eerste vraag: Bent u het eens dat de inspanningen niet zullen volstaan om de wachtlijst weg te werken? En wat zult u hieraan doen?
Voor de Vlaamse regering is deze wooncrisis duidelijk geen prioriteit terwijl deze nochtans de belangrijke hefbomen in handen heeft om een daadkrachtig beleid te voeren daarrond.
Denk maar aan het weinig ambitieus plan met het bindend sociaal objectief en het maximumpercentage van 15% voor sociale woningen.
Denk maar aan de beslissing om de middelen die zijn vrijgekomen bij het schrappen van de woonbonus te gebruiken als besparingsmaatregel in plaats van deze te gebruiken voor het aanpakken van de woonnood.
Denk maar aan het idee van Vlaams minister van Wonen om een half miljard aan middelen voor sociale woonbouw door te sluizen naar private projectontwikkelaars.
In dat licht is de Woonzaak opgericht. De Woonzaak pleit naar eigen zeggen voor een fundamenteel rechtvaardig woonbeleid in Vlaanderen omdat wonen een grondrecht is. “Het recht op wonen blijft in Vlaanderen voor velen dode letter. De overheid neemt haar verantwoordelijkheid onvoldoende.”
De Woonzaak heeft daarom een klacht neergelegd bij het Europees Comité voor Sociale Rechten om de overheid ter verantwoording te roepen. Ze vragen daarbij dat Vlaanderen meer inzet op een voldoende ruime sociale huurmarkt, op een volwaardige private huurmarkt en op een duurzame eigendomsmarkt.
De steden Gent en Leuven hebben zich al aangesloten bij de Woonzaak. Is stad Geel bereid om zich ook bij de Woonzaak aan te sluiten en op die manier de kant te kiezen van gezinnen in woonnood?