Net zero tegen 2050. Europa wil tegen 2050 het eerste klimaat neutrale continent worden. Vlaanderen zet naar aanleiding van deze doelstelling in op de klimaattransitie met het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Deze plannen worden opgemaakt om het klimaat te verbeteren, door de belanghebbenden op lokaal niveau aan te spreken.
Stad Geel/OCMW Geel engageert zich dan ook om energie te besparen, onder meer door het gebruik van hernieuwbare energie, vergroening, ..
Dit alles past binnen het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Deze doelstelling houdt in dat Stad Geel zich engageert om 90 coöperatieve of participatieve hernieuwbare energieprojecten op te starten tegen 2030.
Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB), waarbij de Stad Geel is aangesloten, beschikt over een raamcontract voor het plaatsen van zonnepanelen met burgerparticipatie bij openbare besturen. Campina Energie voert deze opdrachten uit en zorgt voor de financiering, de installatie en het onderhoud van de PV-installatie.
Campina Energie voerde in dit kader een haalbaarheidsstudie uit om te bekijken of het plaatsen van zonnepanelen op daken van stedelijke gebouwen rendabel zouden zijn. Na deze studie werd op vraag van het college van burgemeester en schepenen een ontwerpstudie gestart.
Deze ontwerpstudie werd tevens uitgevoerd op de gebouwen: dagcentrum 'Het Eepos', Nieuwstraat 27A te Geel en 'Huis De Post', Kollegestraat 34 te Geel. Deze gebouwen zijn eigendom van OCMW Geel maar worden gebruikt en beheerd door het Eepos.
Het Eepos staat in voor alle kosten verbonden aan het plaatsen van de zonnepanelen, als voor de energiekosten. Het Eepos is tevens aangesloten bij het Vlaams EnergieBedrijf (VEB).
Het Eepos wenst de samenwerking met Campina Energie voor het plaatsen van een PV-installatie op het dagcentrum 'Het Eepos' en 'Huis De Post' voor te leggen aan de eerstvolgende Raad Van Bestuur.
Aangezien OCMW Geel eigenaar is van beide gebouwen, werden er 2 concessieovereenkomsten (1 voor dagcentrum 'Het Eepos' en '1 voor Huis De Post') opgesteld tussen 3 partijen: OCMW Geel als concessieverlener, Het Eepos als gebruiker en Campina Energie als concessionaris. De bijhorende stroomafnamedocumenten werden opgesteld tussen Het Eepos en Campina Energie, aangezien Het Eepos zelf instaat voor de kosten en opbrengsten van de PV-installatie.
Bij einde van de overeenkomst met een duurtijd van 15 jaar zal Het Eepos als gebruiker, eigenaar worden van deze PV-installatie. Het Eepos zal dus bij einde van de concessieovereenkomst zelf instaan voor het beheer en onderhoud van de PV-installatie.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voorwaarden bepaald in de concessieovereenkomsten en stroomafnameovereenkomsten, opgemaakt door Campina Energie cv, voor het plaatsen van PV-installaties op dagcentrum 'Het Eepos' en 'Huis De Post', in samenwerking met Het Eepos, goed.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur worden gemachtigd om de concessieovereenkomsten te ondertekenen.