Terug
Gepubliceerd op 07/02/2023

2023_GR_00023 - Woonbeleid - Verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest - Aanpassingen - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 06/02/2023 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Tim Vanuytsel

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2023_GR_00023 - Woonbeleid - Verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest - Aanpassingen - Goedkeuren 2023_GR_00023 - Woonbeleid - Verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest - Aanpassingen - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Een conformiteitsattest (CA) is een officieel document waaruit blijkt dat de woning voldoet aan de woonnormen. Een verhuurder kan momenteel een CA krijgen als zijn woning:

  • geen gebreken heeft van categorie II of minder dan 7 gebreken van categorie I
  • over de nodige rookmelders beschikt
  • niet onbewoonbaar is

Tijdens een controle ter plaatse beoordeelt de woningcontroleur de kwaliteit van de woning en op basis van het verslag kan een CA uitgereikt worden.

Vanaf 1 januari 2023 kan er geen conformiteitsattest meer afgeleverd worden voor woningen waar in minstens 1 woonlokaal of badkamer nog enkel glas aanwezig. Volgens de huidige verordening kan er nog een conformiteitsattest met beperkte geldigheidsduur afgeleverd worden. De verordening moet daarom aangepast worden.

De woonraad heeft in zitting van 29 november kennis genomen van de wijzigingen.

Argumentatie

Het lokaal bestuur wenst in te zetten op het bevorderen van de woningkwaliteit met het oog op het realiseren van het recht op menswaardig wonen.

De conformiteit van de woning of kamer kan vastgesteld worden door de bevoegde personen, zoals opgenomen in art. 3.4 Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

In het kader van het conformiteitsonderzoek zijn de mogelijke gebreken onderverdeeld in 3 categorieën (art. 3.1, §1, derde lid Vlaamse Codex Wonen):

1°  gebreken van categorie I: kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken;

2°  gebreken van categorie II: ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning;

3°  gebreken van categorie III: ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.”;

De burgemeester of de gewestelijk ambtenaar van het Agentschap Wonen-Vlaanderen kan een conformiteitsattest weigeren en een woning of kamer ongeschikt verklaren indien o.m. uit het technisch verslag van een conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of een kamer minstens één gebrek vertoont uit categorie II of categorie III (‘ongeschikte woning cf. art. 1.3, §1, eerste lid, 35° Vlaamse Codex Wonen van 2021; geen ‘conforme woning’ cf. art. 1.3, §1, eerste lid, 7° Vlaamse Codex Wonen van 2021); dat 7 of meer gebreken uit categorie I gelijkgesteld worden met 1 gebrek uit categorie II (cfr. technisch verslag, bijlage 4 t.e.m. 6 Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021).

Het conformiteitsattest vervalt van rechtswege o.m. vanaf het ogenblik dat er een termijn van 10 jaar of een termijn die vastgesteld wordt door de gemeenteraad, met een maximum van 10 jaar, is verstreken na de afgifte van het conformiteitsattest (nieuw art. 3.9 Vlaamse Codex Wonen). De gemeenteraad kan de termijn beperken bij verordening.

Een verhuurder die beschikt over een conformiteitsattest kan aantonen dat de woning of kamer op het moment van het conformiteitsonderzoek conform is aan de geldende veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten.

In voorgaande verordening 'beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest' is voorzien dat de geldigheidsduur van het conformiteitsattest dat wordt afgeleverd beperkt wordt tot 31 december 2022, indien uit het technisch verslag van het conformiteitsattest blijkt dat bij een woning of kamer in minstens 1 woonlokaal of badkamer algemeen nog enkel glas aanwezig is. De conformiteitsattesten voor dergelijke woningen komen bijgevolg automatisch te vervallen op 31 december 2022.

De algemene aanwezigheid van enkel glas in minstens 1 woonlokaal of badkamer bij een woning of kamer geldt vanaf 1 januari 2023 bij een conformiteitsonderzoek als een gebrek van categorie II (cf. technisch verslag, bijlage 4 t.e.m. 6 Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021), waardoor het conformiteitsattest dan geweigerd kan worden en de woning of de kamer ongeschikt kan verklaard worden, zonder dat er andere gebreken hiervoor nodig zijn. Woningen of kamers met een dergelijk gebrek komen vanaf 1 januari 2023 bijgevolg niet meer in aanmerking voor de afgifte van een conformiteitsattest. De beperking van de geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor dergelijke woningen en kamers die voorzien is in de voorgaande verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest wordt bijgevolg zonder voorwerp voor conformiteitsattesten die vanaf 1 januari 2023 worden afgeleverd. Deze beperking wordt derhalve niet meer voorzien in de nieuwe verordening.

De kwaliteit van woningen en kamers kan ten allen tijde verslechteren. Eén enkel gebrek van categorie I is onvoldoende ernstig voor een weigering van het conformiteitsattest en ongeschiktverklaring. Een woning of kamer met 5 of meer gebreken uit categorie I kan snel evolueren tot meerdere kleinere gebreken of tot een ernstig gebrek en bijgevolg ook naar niet conforme woningen en kamers. Een beperking van de geldigheidsduur voor een dergelijke situatie is nog steeds wenselijk.

De kostprijs van een conformiteitsattest kan vastgelegd worden in een gemeentelijk retributiereglement. 

Juridische grond

Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, zoals gewijzigd, hierna Besluit Vlaamse Code Wonen van 2021;

Besluit van 11 september 2020 tot  uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, hierna Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd;

Subsidiedossier van Kempens Woonplatform Zuid Centraal, zoals goedgekeurd door de bevoegde minister d.d. 12 december 2019, waarbij ‘het beperken van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten’ als aanvullende activiteit werd opgenomen voor de gemeente Geel;

De gemeentelijke verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest dd. 17 december 2020;

De besprekingen in het lokaal woonoverleg d.d. 29 november 2022;

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest goed en beslist daarmee ook dat de geldigheidsduur van het conformiteitsattest dat wordt afgeleverd na de inwerkingtreding van dit reglement, wordt beperkt tot 5 jaar indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat de woning of kamer 5 of meer gebreken vertoont uit categorie I.

Artikel 2

De verordening treedt in werking op 6 februari 2023.

Artikel 3

De gemeentelijke verordening 'beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest van 17 december 2020' wordt opgeheven met ingang van 6 februari 2023.