Terug
Gepubliceerd op 07/02/2023

2023_GR_00020 - Kamerreglement - aanpassing - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 06/02/2023 - 20:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Marleen Verboven; Bart Julliams; Brigitte Kempen; Pieter Verhesen; Noël Devos; Rosa Van Cleempoel; Ben Van Looveren; luc verguts; Elhasbia Zayou; Ivan Wartel; Pieter Cowé; Marlon Pareijn; Benny Eyckmans; Tinne Vangeel; Lea Neyens; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Luc Van Laer; myriam Smets; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Dirk Kennis; Tom Corstjens; Griet Ceusters; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Tim Vanuytsel

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2023_GR_00020 - Kamerreglement - aanpassing - Beslissen: Goedkeuren 2023_GR_00020 - Kamerreglement - aanpassing - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 17 december 2020 de laatste versie van het kamerreglement goedgekeurd. 


Tijdens een overleg met Majoor Kempen, Luitenant Van den Broeck (brandweerzone Kempen) en de betrokken diensten van Geel, Mol, Herentals en Vorselaar is voorgesteld om tot uniforme brandveiligheidsvoorschriften te komen in het kamerreglement van deze gemeenten. De gemeenten vallen immers binnen dezelfde brandweerzone Kempen. 

Het kamerreglement van Geel was in 2020 grondig geëvalueerd, ook door brandweerzone Kempen en werd daarom als basisdocument gebruikt. Op advies van de brandweerzone Kempen zijn volgende aanpassingen nodig:

Aanpassing 1: Bijlage 2, Hoofdstuk 3, punt 3.1.1.

  • Het voorzien in een tweede evacuatiemogelijkheid wordt enkel toegestaan in bestaande kamerwoningen vanaf 4 kamers en/of vanaf 7 bewoners die niet onder het toepassingsgebied van de federale basisnorm vallen. Voor nieuw in te richten kamerwoningen vanaf 4 kamers en/of vanaf 7 bewoners die niet onder het toepassingsgebied van de federale basisnorm vallen, wordt dit niet toegestaan.

Dit is een extra toevoeging (verstrenging) omdat het niet opportuun lijkt om zo’n uitzondering te blijven voorzien in gebouwen waar nog nieuw in te richten kamerwoningen zullen worden voorzien. Daar zal de eigenaar die deze kamers wil realiseren wel degelijk moeten voldoen aan de opgelegde normering voor een trappenhal, onverminderd het al dan niet krijgen van een omgevingsvergunning voor zo’n nieuwe kamerproject. Voor hen staat een tweede evacuatiemogelijkheid dan ook niet meer open als alternatief. 

 Aanpassing 2: Bijlage 2, Hoofdstuk 6, punt 6.4.4.2 en Bijlage 3, Hoofdstuk 6, punt 6.2.3.2.

  • Een automatische detectie-installatie, bestaande uit detectoren, een centrale en alarmeringsmiddelen is verplicht. Het betreft een goed functionerende algemene en automatische branddetectie-installatie waarbij de detectoren minimum geplaatst dienen te worden in de kamers, de evacuatieruimten, de technische lokalen, de gemeenschappelijke lokalen, de keukens en de bergplaatsen die deel uitmaken van de kamerwoning.

Dit is een extra toevoeging (versoepeling) omdat het in de praktijk te verregaand lijkt dat, zoals het Geelse kamerreglement nu vereist, de algemene en automatische branddetectie-installatie conform norm NBN S21-100 wordt ontworpen en uitgevoerd. Deze norm is van toepassing voor industrie etc. Voor woongerelateerde branddetectie-installaties is het voldoende dat deze goed functioneren en voldoen aan alle eisen zoals beschreven in het kamerreglement.

 Aanpassing 3: Bijlage 2, Hoofdstuk 6, punt 6.6. en Bijlage 3,Hoofdstuk6, punt 6.4.

  • Kamerwoningen met een netto-oppervlakte gelijk of groter dan 500 m² dienen uitgerust te worden met muurhaspels met axiale voeding, deze voldoen aan de norm EN 671-1. Muurhaspels met axiale voeding dienen minimum te worden voorzien nabij de hoofdingang en op de derde bouwlaag (2de verdieping). Ieder punt van het gebouw moet kunnen bereikt worden door de waterstraal van de straalpijp.

Dit is een aanpassing waarbij ‘kamerwoningen met 6 kamers of 11 personen’ werd omgezet naar ‘kamerwoningen gelijk of groter dan 500 m²’ omdat deze 500 m² een norm is die algemeen van toepassing is bij deze verplichting tot het voorzien van haspels.

Aanpassingen 2 en 3 komen ook terug in bijlage 3. Deze 2 aanpassingen worden dus op 2 plekken in de voorschriften doorgevoerd.

De woonraad heeft in zitting van 29 november 2022 kennis genomen van de wijzigingen.

Argumentatie

Binnen Brandweerzone Kempen worden dezelfde brandveiligheidsvoorschriften opgenomen in de kamerreglementen van Geel, Mol, Herentals en Vorselaar.

Juridische grond

Nieuwe Gemeentewet, zoals gewijzigd, inzonderheid art. 135 §2;

De gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021, inzonderheid art. 3.2 dat bepaalt dat de gemeenteraad bij verordening strengere veiligheids- en kwaliteitsnormen voor kamers kan opleggen, en het verhuren of ter beschikking stellen van kamers aan een voorafgaande vergunning kan onderwerpen met het oog op de naleving van die normen;

Besluit de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd, hierna VCRO; 

Wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichting van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, zoals gewijzigd,  inzonderheid art. 4;

Koninklijk besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen, zoals gewijzigd;

Politiecodex van Geel van 1 mei 2009, zoals gewijzigd;

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het kamerreglement goed.