Terug
Gepubliceerd op 03/05/2023

2023_RMW_00021 - Fietsleasing voor het personeel van stad en OCMW - Goedkeuring toetreding gemeente Geel in “IOK-Groepsaankoop raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” - Beslissen: Goedkeuren

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 02/05/2023 - 22:00 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Brigitte Kempen; Noël Devos; Griet Smaers; Pieter Cowé; Benny Eyckmans; Petra Gyesbreghs; Marleen Verboven; Tim Vanuytsel; Pieter Verhesen; Dirk Kennis; Nadine Laeremans; Vera Celis; Luc Van Laer; Rosa Van Cleempoel; luc verguts; Ivan Wartel; Lea Neyens; Griet Ceusters; Patrick Graux; Tinne Van Gelder; Marlon Pareijn; Tinne Vangeel; Elhasbia Zayou; Myriam Smets; Mathias Van Braband; nadja robeyn; Berten Kempen; Yves Van Hulsel; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Greet Daems; Bart Julliams; Tom Corstjens; Ben Van Looveren

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2023_RMW_00021 - Fietsleasing voor het personeel van stad en OCMW - Goedkeuring toetreding gemeente Geel in “IOK-Groepsaankoop raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” - Beslissen: Goedkeuren 2023_RMW_00021 - Fietsleasing voor het personeel van stad en OCMW - Goedkeuring toetreding gemeente Geel in “IOK-Groepsaankoop raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0035

Aanleiding en context

Het meerjarenplan 2019-2024 stelt dat de gemeente Geel door een sterk beleid geleidelijk een fietsstad wil worden, onder meer door het creëren van een echte fietscultuur.

Het actief aanmoedigen van de fiets door het personeel voor z’n woon-werkverplaatsingen maar ook voor z’n recreatieve verplaatsingen past daarin. Een belangrijke hefboom daarvoor kan het aanbieden van fietsleasing voor het personeel zijn.

Daarnaast kan fietsleasing een element zijn dat Geel als werkgever aantrekkelijker maakt en helpt om interessante profielen aan te trekken of bij zich te houden.

Lokale besturen kunnen sinds de goedkeuring van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021(verschenen in het Belgisch Staatsblad op 14 april 2021), fietslease aanbieden aan hun medewerkers.

De reglementaire basis voor het invoeren van fietsmobiliteit in een lokaal bestuur zijn de artikelen 10, 12, 13, 17 en 19 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.

Volgende bestaande voordelen kunnen ingeruild worden voor fietsmobiliteit:

  • Eindejaarstoelage (art. 10 en 17 BVR 12 maart 2021)
  • Fietsvergoeding (art. 12 BVR 12 maart 2021)

24+ vakantiedagen (voor OCMW-personeel in specifieke diensten) en 28+ vakantiedagen (voor het overige OCMW-personeel en gemeentepersoneel) (art. 13 en 19 BVR 12 maart 2021)

Het aanbieden en gebruikmaken van fietslease gebeurt op vrijwillige basis:

  • Het lokaal bestuur beslist vrijwillig over het al dan niet aanbieden van fietslease én over de voordelen die kunnen worden ingeruild;
  • Het individueel personeelslid beslist vrijwillig om al dan niet bestaande voordelen om te zetten naar fietslease én welke voordelen ingeruild worden.

 

Het bestuur moet het personeelslid dat gebruik wil maken van de fietsmobiliteit voldoende informeren. Dat houdt het volgende in:

  • Het bestuur moet z’n personeelsleden voldoende informeren over de gevolgen van een afstand ten voordele van fietsmobiliteit. De personeelsleden moeten weten wat de gevolgen zijn van hun keuze op onder andere hun inkomsten en op fiscaal en sociaalrechtelijk vlak, evenals op hun jaarlijkse vakantie en hun pensioenopbouw.  
  • Simulaties van verschillende mogelijkheden, met daarbij aandacht voor alle gevolgen, kunnen de personeelsleden helpen om een gefundeerde beslissing te nemen.  
  • Het moet ook duidelijk zijn dat het personeelslid geheel op vrijwillige basis instapt in een systeem van fietsmobiliteit.  
  • Ook de fietspolicy moet voldoende informatie bevatten zodat het personeelslid weet wat zijn rechten en plichten zijn.

De fietspolicy bevat onder meer afspraken over het gebruik en het onderhoud van de fiets. Daarbij moet onder meer rekening gehouden worden met het volgende: 

  • De verplichting/het engagement om de fiets te gebruiken voor verplaatsingen woon-werkverkeer. Dit moet worden opgevolgd en bij niet-naleving van de verplichtingen moeten er gevolgen zijn.  
  • De verplichting/het engagement van de gebruiker om als een voorzichtig en redelijk persoon zorg te dragen voor de fiets. Dat kan onder meer inhouden dat de fiets altijd op een correcte manier moet worden afgesloten en op een veilige plaats moet worden achtergelaten.  
  • De verplichting om de fiets te onderhouden en te herstellen. Het is de bedoeling dat de fiets in optimale staat blijft. Er kunnen afspraken gemaakt worden over waar het onderhoud en de herstellingen moeten plaatshebben, hoe een afspraak kan worden gemaakt en wat er moet gebeuren als er defecten aan de fiets worden vastgesteld.  
  • Er worden best ook afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren bij diefstal of ongeval.  
  • Het kan nuttig zijn om te bepalen wie de boetes moet betalen bij verkeersovertredingen met de fiets. In de meeste gevallen zal de gebruiker hiervoor verantwoordelijk worden gesteld.  

Verder moeten over het gebruik van de fiets bij langdurige afwezigheid, zoals ziekte en lange onbetaalde afwezigheden, onder meer de volgende vragen worden gesteld: 

  • Wat zal er gebeuren bij een ontoereikend budget? Om discussies te vermijden wordt er best op voorhand bepaald welke bijdragen eventueel zullen worden doorgerekend aan de werknemer wanneer het budget plots ontoereikend wordt, zoals in geval van ziekte, schorsing, overgang van voltijdse naar deeltijdse job, … 
  • Wat zijn de gevolgen van een vroegtijdige beëindiging van de fietsleaseovereenkomst? Het is aangewezen om dat ook heel duidelijk te omschrijven.  

Bovenstaande vragen zullen het onderwerp moeten uitmaken van overleg met de werknemersorganisaties.

De IOK nam het initiatief om een marktbevraging te doen, wat ontegensprekelijk schaalvoordelen oplevert en ons als gemeente gedeeltelijk kan ontzorgen.

De IOK oordeelde dat de firma O2O uit Gent het meest aantrekkelijke aanbod formuleerde. Een screening door de dienst mobiliteit en de personeelsdienst wees uit dat de betrokken aanbieder inderdaad tegemoet komt aan een aantal criteria die voor de stad Geel belangrijk zijn, zoals een maximale keuzevrijheid voor de personeelsleden, de mogelijkheid om lokale handelaren maximaal te betrekken en een uitgebreide dienstverlening (verzekering, pechverhelping) voor wie een fiets least en een goede administratieve en communicatieve ondersteuning bij de uitrol van het leaseprogramma.  

Als de gemeente Geel vandaag beslist om in te stappen in de ‘Groepsaankoop raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen te behoeve van het personeel’ met het oogmerk daadwerkelijk van start te gaan op 1 januari 2024, dan dienen nog een aantal voorbereidende initiatieven te worden genomen.

Argumentatie

De gemeente Geel en het OCMW zijn lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van de IOK.

De IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leasen van fietsen door het personeel van diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van de IOK , en dit voor een periode van 4 jaar met ingang van 1 november 2022.

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van de IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

Op 7 oktober 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” gegund aan en bij mededeling van 27 oktober 2022 gesloten met: O2O BV, Farmanstraat 46, 9000 GENT. 

De gemeente Geel begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 282.780 € uitgaande van 100 medewerkers (van stad en OCMW tezamen) die in de fietslease stappen. Deze inschatting is gebeurd op basis van een rondvraag bij omliggende besturen die reeds met fietsleasing zijn gestart. Gemiddeld schrijft 13% van het personeelsbestand zich in voor fietsleasing.

De gemeente Geel en het OCMW worden nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

Op basis van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, afdeling 3, § 2, 4° heeft het college de bevoegdheid over het voeren van plaatsingsprocedures, gunningen en de uitvoering van overheidsopdrachten en is het dus bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.

Een toetreding bespaart de gemeente Geel een eigen aanbestedingsprocedure en dus tijd en personeel en levert bovendien schaalvoordelen op. 

Fasering

Een realistisch tijdspad is:

April 2023: kennismakingsoverleg met O2O

Mei-juni 2023: overleg met de werknemersorganisaties over aanpassing van de rechtspositieregeling en de vaststelling van de fietspolicy voor de gemeente Geel en afspraken over de communicatie

Zomer 2023: voorbereiding administratieve afhandeling en communicatiecampagne 

Najaar 2023: communicatiecampagne gericht op de werknemers (o.m. organisatie van infosessies), administratieve afhandeling leasingcontracten

1 januari 2024: start leasingcontracten 

Adviezen

Financiën Stad Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 §3 4° van het decreet lokaal bestuur - voeren van plaatsingsprocedure, gunning en uitvoering overheidsopdrachten
<p>Artikel 56 &sect;3 4&deg; van het decreet lokaal bestuur: Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten</p>

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed om toe te treden tot de aankoopcentrale van de IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel”.