De raad voor maatschappelijk welzijn wordt verzocht het verslag van vorige zitting goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het verslag van de vorige zitting goed.
De sterk gestegen energieprijzen hebben een grote impact op de inwoners. Hogere overheden hebben verschillende maatregelen genomen om het risico op energie-armoede te verminderen. Als lokaal OCMW zijn wij het laatste vangnet als er ondanks deze maatregelen nog onderbescherming is van inwoners. Met deze voorstellen willen we hier lokaal aan tegemoet komen. OCMW Geel heeft ook van de Vlaamse en federale overheden middelen gekregen om in te zetten tegen energie-armoede.
Binnen de sociale dienst hebben we een benchmark gedaan van manieren waarop andere vergelijkbare OCMW's en OCMW's uit de Kempen een antwoord trachten te bieden aan de stijgende nood aan ondersteuning om de energielasten te dragen. Om dit te doen, reiken we hier twee pistes aan:
1. Een toevoeging van een tijdelijke, specifieke steun voor mensen met hoge energielasten.
2. Een aanpassing binnen het huidige kader van de aanvullende financiële steun (AFS).
Uiteraard blijft het basisprincipe dat we cliënten eerst hun rechten vanuit een hoger overheidsniveau laten uitputten (sociaal tarief, federale toelage,...), alvorens lokaal aanvullende financiële steun toe te kennen. Gelet op de brede toepassing van het sociaal tarief, verwachten we een beperkte toename van de vraag naar specifieke energiesteun op de sociale dienst. We gaan er op dit moment van uit dat de verkregen subsidies van de Vlaamse en federale overheid in het kader van de energiecrisis volstaan om deze bijkomende vragen binnen het meerjarenplan op te vangen.
1. Specifieke en tijdelijke energiesteun (tot 30/09/2023)
Voor cliënten die financiële moeilijkheden ondervinden, maar niet in aanmerking komen voor aanvullende financiële steun, zouden in een eenmalige financiële tegemoetkoming willen voorzien om de energiefactuur te dragen. Volgende uitgangspunten worden daarbij gehanteerd:
Door te werken met een simulatie o.b.v. de voordeligste tarieven via de V-test in plaats van de eigen factuur, stimuleren we cliënten om met behulp van de maatschappelijk werker die V-test ook actief te gebruiken om op zoek te gaan naar een meer voordelig energiecontract.
Door te werken met een gemiddeld Vlaams verbruik, in plaats van de actuele verbruiksgegevens (die heel vaak onvoldoende gekend zijn), vermijden we dat we grootverbruik belonen.
De energiesteun is ook een hefboom om mogelijke energiebesparingsmaatregelen met cliënten te bespreken en hierin samen ondersteuningsmogelijkheden te zoeken.
2. Aanpassing voorwaarden aanvullende financiële steun in het licht van de sterk gestegen energieprijzen.
Aan de uitgangspunten voor AFS wordt niet geraakt. Die blijven gehandhaafd. Aan de kostenzijde van het gezinsbudget merken we echter uit berekeningen dat de kosten zoals de REMI-tool ze opneemt, gelet op de sterk gestegen energieprijzen, niet meer stroken met de huidige realiteit. Deze scheeftrekking is reeds aan CEBUD gemeld. Het zal echter nog enkele maanden duren eer ze dat in de REMI-tool op een dusdanige wijze kunnen opnemen. In afwachting, stellen wij voor dat wij voor de energielasten tijdelijk (uiterlijk tot 30/09/2023, tenzij de REMI-tool eerder afdoende aangepast is aan de realiteit) niet het bedrag uit REMI hanteren, maar zelf maandelijks een simulatie maken op basis van de V-test (https://vtest.vreg.be/). Dit op volgende wijze:
We nemen o.b.v. gezinssamenstelling en de daaraan verbonden Vlaamse gemiddelde verbruikstotalen het goedkoopste tarief voor elektriciteit en/of gas uit de V-test, uitgezonderd het sociaal tarief (behalve voor cliënten die effectief van het sociaal tarief genieten). Dit tarief voeren we als uitgave bij de respectievelijke uitgaven voor energie in de REMI-tool. De verdere verwerking van AFS blijft gelijk. Daar waar mensen genieten van het sociaal tarief, wordt uiteraard wel rekening gehouden met de hoogte van het sociaal tarief bij de berekening van hun uitgaven.
De bestaande energiesteun van de aanvullende financiële steun blijft behouden. Indien blijkt dat deze steun onvoldoende is om de energielasten richting 10 % van het gezinsinkomen te brengen, wordt via de basisprincipes van de éénmalige energiesteun toegepast om een bijkomende steun toe te kennen tot maximum de hoogte van de eenmalige energiesteun.
De eenmalige energiesteun en de energiecomponent van de aanvullende financiële steun worden, derhalve niet de factor gecumuleerd. Het basisprincipe dat cliëntsystemen maximum 10 % van hun globale inkomen spenderen aan energielasten (op basis van de goedkoopste opties met een gemiddeld verbruiksprofiel) blijft overeind.
De raad voor maatschappelijk welzijn voert een nieuwe energiesteun in (tot 30/09/2023) met volgende principes: We kennen een eenmalige financiële steun toe waarbij het verschil tussen de berekende energielast (o.b.v. het goedkoopste energietarief, uitgezonderd het sociaal tarief, en met een gemiddeld Vlaams verbruik gecorrigeerd naar gezinssamenstelling) en 10 % van globale gezinsinkomen op jaarbasis als steun wordt toegekend. Voor rechthebbenden op het sociaal energietarief, wordt dit tarief gebruikt in de berekening.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassing goed in de toekenning van de aanvullende financiële steun tot 30/09/2023 waarbij een correctie wordt toegepast op de kosten voor energie die in de REMI-tool berekeningswoorwaarden worden opgenomen.
De raad voor maatschappelijk welzijn beperkt de cumulatie tussen de verkregen energiesteun vanuit de aanvullende financiële steun, en de verkregen éénmalige energiesteun tot maximum het verschil tussen de energielasten en 10 % van het globale gezinsinkomen.
De raad voor maatschappelijk welzijn voert een nieuwe energiesteun in (tot 30/09/2023) met volgende richtlijnen:
De raad voor maatschappelijk welzijn past de berekeningswijze van de uitgaven voor energie binnen de aanvullende financiële steun als volgt aan tot 30/09/2023: Het bedrag van de REMI-tool wordt aangepast naar het laagste bedrag van een maandelijks geactualiseerde simulatie van de V-test op basis van gezinssamenstelling en met een gemiddeld Vlaams verbruik, uitgezonderd het sociaal tarief. Voor rechthebbenden op het sociaal tarief wordt dit toegepast.
De raad voor maatschappelijk welzijn beperkt de energiesteun die rechthebbenden op aanvullende financiële steun verkrijgen in eerste instantie de voorziene energiesteun via het systeem van aanvullende financiële steun. Indien blijkt dat deze steun het verschil tussen de energielasten, berekend zoals in de éénmalige energiesteun, en 10 % van het globale gezinsinkomen, niet dekt; wordt een ook voor deze cliënten een éénmalige energiesteun toegekend die dit resterend verschil dekt.
Het meerjarenplan 2019-2024 stelt dat de gemeente Geel door een sterk beleid geleidelijk een fietsstad wil worden, onder meer door het creëren van een echte fietscultuur.
Het actief aanmoedigen van de fiets door het personeel voor z’n woon-werkverplaatsingen maar ook voor z’n recreatieve verplaatsingen past daarin. Een belangrijke hefboom daarvoor kan het aanbieden van fietsleasing voor het personeel zijn.
Daarnaast kan fietsleasing een element zijn dat Geel als werkgever aantrekkelijker maakt en helpt om interessante profielen aan te trekken of bij zich te houden.
Lokale besturen kunnen sinds de goedkeuring van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021(verschenen in het Belgisch Staatsblad op 14 april 2021), fietslease aanbieden aan hun medewerkers.
De reglementaire basis voor het invoeren van fietsmobiliteit in een lokaal bestuur zijn de artikelen 10, 12, 13, 17 en 19 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.
Volgende bestaande voordelen kunnen ingeruild worden voor fietsmobiliteit:
24+ vakantiedagen (voor OCMW-personeel in specifieke diensten) en 28+ vakantiedagen (voor het overige OCMW-personeel en gemeentepersoneel) (art. 13 en 19 BVR 12 maart 2021)
Het aanbieden en gebruikmaken van fietslease gebeurt op vrijwillige basis:
Het bestuur moet het personeelslid dat gebruik wil maken van de fietsmobiliteit voldoende informeren. Dat houdt het volgende in:
De fietspolicy bevat onder meer afspraken over het gebruik en het onderhoud van de fiets. Daarbij moet onder meer rekening gehouden worden met het volgende:
Verder moeten over het gebruik van de fiets bij langdurige afwezigheid, zoals ziekte en lange onbetaalde afwezigheden, onder meer de volgende vragen worden gesteld:
Bovenstaande vragen zullen het onderwerp moeten uitmaken van overleg met de werknemersorganisaties.
De IOK nam het initiatief om een marktbevraging te doen, wat ontegensprekelijk schaalvoordelen oplevert en ons als gemeente gedeeltelijk kan ontzorgen.
De IOK oordeelde dat de firma O2O uit Gent het meest aantrekkelijke aanbod formuleerde. Een screening door de dienst mobiliteit en de personeelsdienst wees uit dat de betrokken aanbieder inderdaad tegemoet komt aan een aantal criteria die voor de stad Geel belangrijk zijn, zoals een maximale keuzevrijheid voor de personeelsleden, de mogelijkheid om lokale handelaren maximaal te betrekken en een uitgebreide dienstverlening (verzekering, pechverhelping) voor wie een fiets least en een goede administratieve en communicatieve ondersteuning bij de uitrol van het leaseprogramma.
Als de gemeente Geel vandaag beslist om in te stappen in de ‘Groepsaankoop raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen te behoeve van het personeel’ met het oogmerk daadwerkelijk van start te gaan op 1 januari 2024, dan dienen nog een aantal voorbereidende initiatieven te worden genomen.
De gemeente Geel en het OCMW zijn lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van de IOK.
De IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leasen van fietsen door het personeel van diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van de IOK , en dit voor een periode van 4 jaar met ingang van 1 november 2022.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van de IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Op 7 oktober 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel” gegund aan en bij mededeling van 27 oktober 2022 gesloten met: O2O BV, Farmanstraat 46, 9000 GENT.
De gemeente Geel begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 282.780 € uitgaande van 100 medewerkers (van stad en OCMW tezamen) die in de fietslease stappen. Deze inschatting is gebeurd op basis van een rondvraag bij omliggende besturen die reeds met fietsleasing zijn gestart. Gemiddeld schrijft 13% van het personeelsbestand zich in voor fietsleasing.
De gemeente Geel en het OCMW worden nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, afdeling 3, § 2, 4° heeft het college de bevoegdheid over het voeren van plaatsingsprocedures, gunningen en de uitvoering van overheidsopdrachten en is het dus bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
Een toetreding bespaart de gemeente Geel een eigen aanbestedingsprocedure en dus tijd en personeel en levert bovendien schaalvoordelen op.
- het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, afdeling 3, § 2, 4°
- artikelen 10, 12, 13, 17 en 19 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.
Een realistisch tijdspad is:
April 2023: kennismakingsoverleg met O2O
Mei-juni 2023: overleg met de werknemersorganisaties over aanpassing van de rechtspositieregeling en de vaststelling van de fietspolicy voor de gemeente Geel en afspraken over de communicatie
Zomer 2023: voorbereiding administratieve afhandeling en communicatiecampagne
Najaar 2023: communicatiecampagne gericht op de werknemers (o.m. organisatie van infosessies), administratieve afhandeling leasingcontracten
1 januari 2024: start leasingcontracten
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed om toe te treden tot de aankoopcentrale van de IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel”.
IOK houdt op 25 mei 2023 zijn algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De statutaire bepalingen inzake de organisatie van de algemene vergadering zijn vervat in artikelen 32 e.v. van de statuten van IOK.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de toelichtende nota die aan de deelnemers wordt voorgelegd.
Het jaarverslag als bijlage kan je downloaden op https://www.iok.be/jaarverslagen.
Aan de raden van de deelnemers wordt voorgesteld in functie van de mandaatbepaling:
De algemene vergadering keurt het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022 goed.
Het verslag van de commissaris-revisor zit vervat in het jaarverslag. Dit document kan je downloaden op https://www.iok.be/jaarverslagen.
De resultaatsbestemming zit vervat in het jaarverslag. Dit document kan je downloaden op https://www.iok.be/jaarverslagen.
De jaarrekening zit vervat in het jaarverslag. Dit document kan je downloaden op https://www.iok.be/jaarverslagen.
Aan de raden van de deelnemers wordt voorgesteld in functie van de mandaatbepaling:
De algemene vergadering keurt de jaarrekening over het boekjaar 2022 goed na kennisname van het verslag van de commissaris-revisor en de resultaatsbestemming.
Aan de raden van de deelnemers wordt voorgesteld in functie van de mandaatbepaling:
De algemene vergadering verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2022. IOK 2
Het gemotiveerde ontwerp van afwijkingsaanvraag wordt als bijlage gevoegd.
Aan de raden van de deelnemers wordt voorgesteld in functie van de mandaatbepaling:
De algemene vergadering steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg tot indiening van een afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur cf. artikel 7 van het Regiodecreet.
De algemene vergadering van IOK beslist conform artikel 7 van het Regiodecreet een afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur in te dienen bij de Vlaamse Regering zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.
Het gemotiveerde ontwerp van afwijkingsaanvraag wordt als bijlage gevoegd.
Aan de raden van de deelnemers wordt voorgesteld in functie van de mandaatbepaling:
De algemene vergadering steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen tot indiening van een afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur cf. artikel 7 van het Regiodecreet.
De algemene vergadering van IOK beslist conform artikel 7 van het Regiodecreet een afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur in te dienen bij de Vlaamse Regering zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de resultaatsbestemming van 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de jaarrekeningen over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de kwijting te geven afzonderlijk de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg tot indiening van een afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur cf. artikel 7 van het Regiodecreet.
De raad voor maatschappelijk welzijn steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen tot indiening van een afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur cf. artikel 7 van het Regiodecreet.
De vertegenwoordiger Griet Ceusters is verontschuldigd voor de algemene vergadering. De raad voor maatschappelijk welzijn mandateert plaatsvervanger Lea Neyens om deel te nemen aan de algemene vergadering en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere buitengewone algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Huis van het kind is eigendom van de Stad Geel. Gelet op de beheersovereenkomst tussen stad en OCMW is een huurovereenkomst tussen beiden (einde op 30/09/2023) niet meer nodig noch nuttig.
Sinds deze in voege getreden is kan het OCMW “voor onbepaalde duur” en kosteloos gebruik maken van de infrastructuur van de stad en deze ter beschikking stellen van derden.
Naar aanleiding hiervan is het OCMW Geel dus bevoegd om het Huis van het kind, geheel of gedeeltelijk ter beschikking te stellen van derden, voor onbepaalde duur.”
OCMW heeft een gebruiksovereenkomst met Rebelle vzw voor het gebruik van de accommodatie Huis van het Kind voor de organisatie van het consultatiebureau Kind en Gezin. Het huidige contract loopt tot 30/9/2023 en dient vernieuwd te worden.
Sedert de start van Huis van het Kind is er een samenwerking met het consultatiebureau van Rebelle-vzw. De subsidiebedragen dat zij ontvangen voor hun accommodatie worden integraal overgemaakt aan OCMW als gebruiksvergoeding.
Huis van het Kind wenst de samenwerking met het consultatiebureau verder te zetten en stelt daarom voor om het contract te verlengen.
In samenwerking met dienst patrimonium, vastgoed, werd de bestaande gebruiksovereenkomst aangepast en een nieuwe gebruiksovereenkomst opgemaakt en ook afgetoetst bij Rebelle vzw.
Aan het vast bureau wordt goedkeuring van de overeenkomst gevraagd.
De raad voor maatschappelijk welzijn geeft goedkeuring voor de gebruiksovereenkomst tussen OCMW en Rebelle-vzw voor het gebruik van de lokalen van Huis van het Kind als consultatiebureau te Brigandshof 3.
De Burgemeester en de algemeen directeur worden afgevaardigd voor de ondertekening van de gebruiksovereenkomst.